Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Pavasarīgā vistiņa

Trīs receptes ar vistas fileju – salāti, indiešu gaumē un ar rabarberu čatniju.

Neparastais šajās receptēs ir tas, ka visas ir ļoti atšķirīgas, var gatavot pat vienā dienā un nemaz neliksies, ka kaut kas līdzīgs šodien jau ēsts.

Indiešu karija receptē īpašā garšvielu buķete ir apvienojumā ar kokosa pienu un konservētiem tomātiem – vismaz manā šķīvī šāds salikums ir ļoti iepriecinošs.

Vistas salātus ar batātēm varētu dēvēt par starpsezonu ēdienu, jo tajos ir gan sātīgie saldie kartupeļi, gan vieglā vistas fileja un pavasarīgie salāti. 
 


Vistas fileja jogurtā un indiešu garšvielās

Sastāvdaļas: 

  • 300 g vistas filejas,
  • 300 g jogurta bez piedevām,
  • 2–3 ķiplokdaiviņas,
  • 10 g ingvera,
  • melnie pipari,
  • sāls,
  • kumīna sēklas pēc garšas,
  • pa šķipsniņai malta kardamona,
  • kanēļa un karija,
  • naža gals čili pulvera,
  • 6 svaigas piparmētru lapiņas,
  • 1/2 ēdamk. kapātas kinzas,
  • 200 g konservētu tomātu,
  • 20 g smalki sakapātu mandeļu,
  • 200 ml kokospiena

Pagatavošana: 

1. Vistas fileju sagriež gabaliņos un sajauc ar pusi jogurta. Sakapā ķiplokus un ingveru, pārkaisa vistai. Pieber sāli, piparus, kumīnu, pa šķipsnai kanēļa un kardamona, arī čili pulveri un kariju pēc garšas.

2. Sakapā arī piparmētras un kinzu, visu samaisa, liek lēzenā cepamtraukā un noliek maliņā savilkties, kamēr sakarst cepeškrāsns.

3. Kad cepeškrāsns uzkarsēta līdz 200 grādiem, vistu jogurtā liek cepties uz pusstundu.

4. Tikmēr katliņā liek konservētos tomātus (labāk kapātus), pielej kokospienu, atlikušo jogurtu. Mērci uzvāra un pēc garšas papildina ar tām pašām garšvielām, kas jau iepriekš minētas. Tad mērci mazliet iebiezina ar sakapātajām mandelēm un nedaudz pavāra uz vidējas uguns.

5. Kad vista krāsnī gatava, to iemaisa uzvārītajā mērcē. Pasniedz ar rīsiem vai svaigu maizi. Var pārkaisīt ar svaigu kinzu.


Siltie salāti ar vistu un batātēm

Sastāvdaļas: 

  • 400 g vistas filejas,
  • 300 g batāšu jeb saldo kartupeļu,
  • 5 tējk. olīveļļas batāšu cepšanai,
  • spināti,
  • rukola vai ledus salāta lapas,
  • ½ sarkanā sīpola

gaļas marinādei:

  • 2 ēdamk. olīveļļas,
  • 1 ēdamk. citrona miziņas,
  • 1 ēdamk. citrona sulas,
  • ķiplokdaiviņa,
  • 2 tējk. paprikas pulvera,
  • sāls

salātu mērcei:

  • 60 g valriekstu,
  • 1 tomāts,
  • 20 g lociņu,
  • 1 ēdamk. pētersīļu,
  • 3 ēdamk. olīveļļas,
  • 2 ēdamk. balzametiķa,
  • ķiplokdaiviņa,
  • 1 tējk. citrona miziņas,
  • pipari,
  • sāls

Pagatavošana: 

1. Samaisa visas gaļas marinādes sastāvdaļas un iemaisa tajā vistas gabaliņus. Pārklāj traukam pārtikas plēvi un noliek uz divām stundām ievilkties.

2. Pagatavo salātu mērci: sakapā riekstus un sausā pannā mazliet apgrauzdē, līdz sāk smaržot. Sīki sagriež tomātu, lociņus un pētersīļus, sajauc visu ar eļļu, etiķi, caur spiedi izspiestu ķiplokdaivu, citrona miziņu, pipariem, sāli un valriekstiem.

3. Batātes nomizo, sagriež plānās šķēlītēs un pannā sakarsētā olīveļļā apcep zeltaini brūnas.

4. Iemarinēto gaļu arī apcep pannā. Uz šķīvjiem liek izvēlētos zaļos salātus, virsū batāšu gabaliņus, sīpola pusgredzenus un vistas fileju. Pasniedzot pāršļaksta ar salātu mērci.


Rabarberu čatnijs ar vistas fileju

Sastāvdaļas:

  • 800 g vistas filejas,
  • sāls pēc garšas,
  • 50 g medus,
  • 70 ml baltvīna vai ābolu etiķa,
  • 2 zariņi svaiga koriandra,
  • 2 zariņi piparmētras,
  • 2 daivas ķiploka

rabarberu čatnijam (4–5 porcijām):

  • 300 g rabarberu,
  • 80 g sīpolu,
  • ½ čili pipara,
  • 10 cm ingvera,
  • 2 daivas ķiploka,
  • 5 g koriandra sēklu,
  • naža gals malta kardamona,
  • 80 g brūnā cukura,
  • sāls,
  • 100 ml olīveļļas

Pagatavošana: 

1. Vistas fileju sagriež mazākos gabaliņos.

2. Sajauc etiķi ar medu, pierīvē ķiploku un pievieno sāli pēc garšas. Garšaugus smalki sakapā un pievieno marinādei.

3. Marinādē iejauc vistas gaļu un marinē vismaz pāris stundas vai arī atstāj uz nakti ledusskapī.

4. Stundu pirms grilēšanas gaļu izņem no marinādes, nosusina un ļauj tai sasilt līdz istabas temperatūrai – tas palīdzēs gaļai izcepties ātrāk un vienmērīgāk. Cep cepeškrāsnī grila režīmā vai uz āra grila.

5. Kamēr vista marinējas, pagatavo čatniju, sīki sagriežot visas minētās sastāvdaļas.

6. Katliņā viegli uzsilda olīveļļu, pievieno garšvielas un izkarsē maisot. Pievieno ingveru, ķiploku un čili un maisa, līdz sajūt spēcīgu aromātu. Pievieno sīpolu un sautē vēl aptuveni divas minūtes. Pievieno cukuru un karsē to, līdz tas sāk viegli karamelizēties.

7. Beigās pievieno rabarberus un sautē, līdz veidojas džemam līdzīga konsistence. Pēc nepieciešamības pievieno šķipsnu sāls un papildu garšvielas pēc izvēles. Pasniedz ar grilēto vistu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko