Tik aukstās dienās, kādas ir šīs, jāēd sātīgi ēdieni. Tāpēc šoreiz mēģinu nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – pagatavot ko tādu, lai ēdiens tiešām ir spēcinošs, kalorijām bagāts un vienlaikus lēts izmaksās. Jo paralēli šoziem, protams, jādomā – jo aukstāks laiks, jo lielāki apkures rēķini būs jāmaksā.
Gatavojot miežu biezputru, kartupeļu vietā tai var pievienot smalki sagrieztus kāļus, burkānus vai rāceņus. Zirņu biezenim var pievienot arī 1–2 vārītus kartupeļus un ēdamkaroti kaņepju sviesta.
Savukārt kartupeļu sacepumu var papildināt ar kādu kriksi maltās gaļas vai kūpinātas gaļas.
Miežu putraimu un kartupeļu biezputra
Sastāvdaļas:
- 180 g miežu putraimu,
- 600 g kartupeļu,
- 0,5 l ūdens,
- 0,5 l piena,
- 160 g žāvēta speķa vai cauraudzīša,
- 100 g sīpolu,
- sāls
Pagatavošana:
1. Ūdeni katliņā uzvāra un liek iekšā noskalotus putraimus. Vāra pusmīkstus.
2. Pievieno nomizotus, ripiņās vai gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sāli un vāra gandrīz mīkstus.
3. Tad putrai pielej uzvārītu pienu. Sutina, laiku pa laikam apmaisot, līdz putraimi un kartupeļi mīksti.
4. Atsevišķi pannā uz plīts sacep sagrieztus sīpolus un gabaliņos sagrieztu žāvētu gaļu.
5. Pasniedz, katru biezputras porciju pārlejot ar speķa un sīpolu mērci.
Zirņu biezenis
Sastāvdaļas:
- 240 g sausu dzelteno zirņu,
- 40 g sviesta,
- 20 g sīpolu,
- 1 glāze piena,
- 40 g skābā krējuma,
- sāls
Pagatavošana:
1. Iepriekšējā vakarā liek mērcēties zirņus.
2. Nākamajā dienā zirņus izvāra, nokāš un saspaida ar stampu vai rupji sablendē.
3. Katliņā vai pannā izkausē sviestu, apcep tajā sasmalcinātus sīpolus, pievieno uzvārītu pienu un maisot izkarsē.
4. Tad iemaisa zirņu masu.
5. Pasniedz ar skābo krējumu. Krējumu var arī iepriekš iemaisīt zirņu biezenī.
Kartupeļu sacepums ar siera un krējuma mērci
Sastāvdaļas:
- 500 g kartupeļu,
- 50 g labi kūstoša siera,
- 2 ķiploka daivas,
- sviests,
- rīvmaize
krējuma mērcei:
- 100 ml ūdens vai dārzeņu buljona,
- 1 neliels puravs vai sīpols,
- 100 g skābā krējuma,
- 10 g sviesta,
- 1 tējk. ar kaudzīti kviešu miltu,
- sāls,
- pipari
Pagatavošana:
1. Kartupeļus izvāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo.
2. Kamēr vārās kartupeļi, pagatavo krējuma mērci. Notīra un sīki sakapā sīpolu vai puravu.
3. Miltus izkarsē sviestā, pielej ūdeni vai buljonu, izmaisa, pievieno sakapāto sīpolu vai puravu un sautē kādas 15 minūtes, līdz sīpols mīksts.
4. Tad pievieno krējumu, sāli, piparus un pavāra vēl 10 minūtes uz lēnas uguns.
5. Izvārītos kartupeļus sagriež šķēlītēs, pārkaisa ar sāli, liek ar sviestu ieziestā veidnē vai dziļā pannā.
6. Ķiploku izspiež ķiplokspiedē un pārkaisa kartupeļiem.
7. Pārlej ar krējuma mērci un pārkaisa ar sarīvētu sieru.
8. Liek iepriekš līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes, līdz siers izkusis un izveidojis zeltainu garoziņu.