Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Paēdinās aukstā laikā

Sātīgi un izmaksās lēti ēdieni ziemas spelgonim.

Tik aukstās dienās, kādas ir šīs, jāēd sātīgi ēdieni. Tāpēc šoreiz mēģinu nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – pagatavot ko tādu, lai ēdiens tiešām ir spēcinošs, kalorijām bagāts un vienlaikus lēts izmaksās. Jo paralēli šoziem, protams, jādomā – jo aukstāks laiks, jo lielāki apkures rēķini būs jāmaksā.

Gatavojot miežu biezputru, kartupeļu vietā tai var pievienot smalki sagrieztus kāļus, burkānus vai rāceņus. Zirņu biezenim var pievienot arī 1–2 vārītus kartupeļus un ēdamkaroti kaņepju sviesta.

Savukārt kartupeļu sacepumu var papildināt ar kādu kriksi maltās gaļas vai kūpinātas gaļas.

 

Miežu putraimu un kartupeļu biezputra

Sastāvdaļas:

  • 180 g miežu putraimu,
  • 600 g kartupeļu,
  • 0,5 l ūdens,
  • 0,5 l piena,
  • 160 g žāvēta speķa vai cauraudzīša,
  • 100 g sīpolu,
  • sāls

Pagatavošana:

1. Ūdeni katliņā uzvāra un liek iekšā noskalotus putraimus. Vāra pusmīkstus.

2. Pievieno nomizotus, ripiņās vai gabaliņos sagrieztus kartupeļus, sāli un vāra gandrīz mīkstus.

3. Tad putrai pielej uzvārītu pienu. Sutina, laiku pa laikam apmaisot, līdz putraimi un kartupeļi mīksti.

4. Atsevišķi pannā uz plīts sacep sagrieztus sīpolus un gabaliņos sagrieztu žāvētu gaļu.

5. Pasniedz, katru biezputras porciju pārlejot ar speķa un sīpolu mērci.

 

Zirņu biezenis

Sastāvdaļas:

  • 240 g sausu dzelteno zirņu,
  • 40 g sviesta,
  • 20 g sīpolu,
  • 1 glāze piena,
  • 40 g skābā krējuma,
  • sāls

Pagatavošana:

1. Iepriekšējā vakarā liek mērcēties zirņus.

2. Nākamajā dienā zirņus izvāra, nokāš un saspaida ar stampu vai rupji sablendē.

3. Katliņā vai pannā izkausē sviestu, apcep tajā sasmalcinātus sīpolus, pievieno uzvārītu pienu un maisot izkarsē.

4. Tad iemaisa zirņu masu.

5. Pasniedz ar skābo krējumu. Krējumu var arī iepriekš iemaisīt zirņu biezenī.

 

Kartupeļu sacepums ar siera un krējuma mērci

Sastāvdaļas:

  • 500 g kartupeļu,
  • 50 g labi kūstoša siera,
  • 2 ķiploka daivas,
  • sviests,
  • rīvmaize

krējuma mērcei:

  • 100 ml ūdens vai dārzeņu buljona,
  • 1 neliels puravs vai sīpols,
  • 100 g skābā krējuma,
  • 10 g sviesta,
  • 1 tējk. ar kaudzīti kviešu miltu,
  • sāls,
  • pipari

Pagatavošana:

1. Kartupeļus izvāra ar visu mizu. Atdzesē, nomizo.

2. Kamēr vārās kartupeļi, pagatavo krējuma mērci. Notīra un sīki sakapā sīpolu vai puravu.

3. Miltus izkarsē sviestā, pielej ūdeni vai buljonu, izmaisa, pievieno sakapāto sīpolu vai puravu un sautē kādas 15 minūtes, līdz sīpols mīksts.

4. Tad pievieno krējumu, sāli, piparus un pavāra vēl 10 minūtes uz lēnas uguns.

5. Izvārītos kartupeļus sagriež šķēlītēs, pārkaisa ar sāli, liek ar sviestu ieziestā veidnē vai dziļā pannā.

6. Ķiploku izspiež ķiplokspiedē un pārkaisa kartupeļiem.

7. Pārlej ar krējuma mērci un pārkaisa ar sarīvētu sieru.

8. Liek iepriekš līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 20 minūtes, līdz siers izkusis un izveidojis zeltainu garoziņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko