Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ko der zināt par bezpiedevu jogurtiem

Pasaule pirmo iepazina nevis saldināto, bieži vien varen sintētiskas krāsas un garšas raudzētā piena jogurtu, bet gan nesaldinātu fermentētu (var teikt, protams, raudzētu) piena produktu. 

Bulgāri (jeb tie, kas reiz dzīvoja tagadējās Bulgārijas teritorijā) to pazīst jau kopš vismaz astotā gadsimta pirms Kristus (mūsu ēras). Bībelē Ābrams ar to baroja savus viesus. Asīrieši jogurtu lietoja, lai uzlabotu veselību, un persiešu sievietes ar to iesmērēja ādu. Vēstures annālēs palicis kāds stāsts par jogurtu, kas paglābis Francijas karali Fransuā I ja ne no nāves, tad pilnīgi noteikti no nomācošiem garastāvokļiem un mokošiem zarnu darbības traucējumiem. Osmaņu Suleimans Lieliskais aizdevis šim savu dakteri, kas, kā zināja stāstīt pats sultāns, ārstējot ar brīnumainu toniku, gatavotu no aitu piena. Tā nu dakteris kopā ar visu aitu baru vairākas nedēļas ceļoja cauri Eiropai, lai galamērķī augstībai tiktu parakstīts aitu piena jogurts, kas viņu arī izdziedēja. Diemžēl ceļojums aitas tik ļoti nogurdināja, ka tās izvēlējās nomirt, un dakterim nācās doties mājup vienatnē.

Jogurts ir piena brīnišķās pārvērtības. Jo tas patiešām ir tikai piens, pie kura "izskata" piestrādājušas baktēriju komandas, pārvēršot tajā atrodamo piencukuru jeb laktozi pienskābē (tāpēc arī jogurts nereti der cilvēkiem, kas nepanes laktozi). Gala rezultāts ir jogurts parastais. Kad to vairākās marles kārtās notecina vismaz pāris stundu, dabūjam jau pavisam citu jogurtu. No šādiem notecinātajiem visslavenākie ir divi - grieķu un turku. Ne Grieķijā, ne Turcijā tos nesauks par grieķu vai turku jogurtiem. Tiem tur ir savi nosaukumi un savas receptūras. Pie tiem, kas dzīvo vairāk uz ziemeļiem, tātad pie mums, atšķirības starp šiem diviem ir faktiski atkarīgas tikai no ražotāja. Abiem lielākoties ir 10% tauku saturs, izņemot tādus kuriozus kā 0% grieķu jogurts (cik daudz kartupeļu cietes viņi tur saliek?), abi tie ir biezi un krēmīgi. Zvērīgais gardēdis teiks, ka grieķu tomēr ir biezāks, bet turku maigāks pēc garšas. Turklāt pirmajā ir vairāk olbaltumvielu. Nu... izpētot četrus dažādus ražotājus (un nevis zīmolus), man ir grūti to apstiprināt. Vienu atšķirību gan ievēroju - lietotās baktērijas, bet tās atšķiras tikai starp ražotājiem, nevis klasēm.

Ar bulgāru, kas arī neietilpst jogurta parastā kategorijā, ir sarežģītāk un ne tik viennozīmīgi. Lai arī tas nav tik šķidrs kā jogurts parastais, tas tomēr nav arī tik biezs kā grieķu vai turku. Tā tauku saturs parasti ir 5%. Tas nav notecinātais jogurts, un, kaut internetā atrodamas leģendas, ka bulgāri to gatavo no aitu piena un izmanto specifisku baktēriju Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus, es nespēju atrast nevienu industriāli ražotu bulgāru jogurtu, gatavotu no aitu piena, bet specifiskā baktērija bija atrodama pat visparastākajā jogurtā. Tad kāpēc mums bulgāru jogurts? Nu tāpēc, ka kalnos dzīvojošie bulgāri ir slaveni ar savu ilgmūžību, un pāris teoriju saka, ka jogurts te varētu būt pie vainas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko