Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Knifi olu vārīšanā, lobīšanā un svaiguma noteikšanā

Kopš bērnības esmu dzirdējusi – lai novārītas olas būtu vieglāk nolobīt, tās pēc vārīšanas uzreiz jāliek ledusaukstā ūdenī. Tomēr tagad esmu izmēģinājusi dažādus variantus un pēc savas pieredzes secinājusi – lobīšanai ar ūdens aukstumu nav sakara. Olas ledusaukstā ūdenī ir jāliek tādēļ, lai tās dabūtu tieši tādā mīkstumā, kādu vēlaties. Ja pēc vārīšanas tās atstāsit karstajā ūdenī, tās turpinās gatavoties un būs cietākas, nekā vēlējāties.

Par lobīšanu – labi (un slikti) lobās gan strauji atdzesētās, gan verdošajā ūdenī atstātās olas. Es tā reizēm daru speciāli – kad nav vēlmes sekot līdzi minūtēm (olu taimera man nav), vienkārši lieku olas katliņā, uzvāru – kad ūdens sāk burbuļot, karstumu izslēdzu. Kamēr ūdens atdziest, olas gatavojas un ir tieši tik mīkstas, cik vēlos. Reizēm tās lobās labi, reizēm – nekā. Īstos iemeslus neesmu sapratusi.

Tā daru es. Bet pavāriem ir savi padomi. Ja gribat mīksti vārītas olas (ar šķidru dzeltenumu un vēl nedaudz trīcošu baltumu), pavāri iesaka no ūdens vārīšanās brīža tās vārīt 4–5 minūtes (atkarībā no izmēra). Paipalu oliņas, ko pasniedz mīkstas, esot jāvāra 2 minūtes 30 sekundes.

Vidēji cietas būs 8–9 minūtes vārītas olas, savukārt cieti vārītas olas (ar pilnīgi cietu dzeltenumu un baltumu) vāra 13 minūtes. Vārot ilgāk, dzeltenumi kļūs zilgani, un olas derēs vairs tikai salātiem.

Olas var vārīt arī ilgāk, piemēram, korejieši tās vāra 40 minūtes, bet tad olām ir gandrīz melna krāsa un specifisks olu aromāts.

Mājās var pagatavot arī lēni vārītas olas – tās saglabā konsistenci, kas ir pa vidu starp mīkstu un cietu olu. Gatavojot lēni vārītas olas, tās 75 grādu temperatūrā karsē 15 minūtes (temperatūras uzturēšanai vajag termometru).

Šādas olas ideāli der salātos, kuros, olu pārkniebjot ar dakšiņu, salāti pārlīst ar olas dzeltenumu.

Mīksti vārītu olu neatdzesē, bet uzreiz pēc izvārīšanas ņem ārā no katla, liek olu trauciņā un pasniedz, kamēr ola vēl kūp. Savukārt vidēji vai cieti vārītu olu pēc izvārīšanas uzreiz liek iepriekš sagatavotā ledusūdenī un strauji atdzesē, tad noloba. Pavāri apgalvo, ka visvieglāk nolobīt esot strauji atdzesētas olas, bet, kā jau teicu, mana pieredze tāda nav. Vēl tiek uzskatīts, ka vieglāk ir nolobīt nedaudz vecākas olas, nevis pavisam svaigās. Taču arī šī teorija nedarbojas simtprocentīgi, jo reizēm izvāru pavisam svaigas – puse nolobās smuki, bet otra puse ne.

Knifs, kā atšķirt veselu olu no bojātas, gan darbojas. Par to esmu pārliecinājusies. Bļodā ielej aukstu ūdeni un iegremdē jēlu olu. Bojāta (veca) ola uzpeld, savukārt svaiga ola nogrimst bļodas dibenā. Lai nejauši nesabojātu pārējos produktus, piesitot vecu olu, olas ieteicams vispirms pa vienai iesist atsevišķā traukā.

Kā atšķirt vārītu olu no nevārītas? Arī šī metode ir pārbaudīta un darbojas: olu uz galda iegriež – ja tā labi un ātri rotē, ir vārīta, ja griežas lēni un novirzās no centra, tātad jēla.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko