Burbuļi glāzē vienmēr nozīmē ko svinīgu. Taču ne vienmēr tiem jābūt no Šampaņas, lai tie tiktu uzskatīti par izsmalcinātiem. Francijā ir arī citi dzirkstošā vīna dārgumi, un Crémant ir viens no tiem.
Tradicionāla ražošanas metode
Crémant ir dzirkstošais vīns no Francijas (dažkārt arī no Luksemburgas), kas tiek ražots tāpat kā šampanietis – ar tradicionālo metodi (méthode traditionnelle), kur dzēriena otrreizējā fermentācija notiek pudelē. Tomēr tas nenāk no Šampaņas reģiona, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc kremāns ir daudz pieejamāks.
Vārds "crémant" nozīmē ‘krēmīgs’ un apzīmē maigo, smalko burbulīšu tekstūru, kas raksturīga šiem vīniem. Kremāns tiek ražots vairākos Francijas reģionos, un katram ir savs raksturs, kas atkarīgs no klimata un izmantotajām vīnogām.
Crémant d’Alsace – Elzasā ražotais dzēriens ir vispopulārākais. Tas ir viegls, augļains, ar ābola, citrusa un balto ziedu notīm.
Crémant de Loire – bagātīgs un bieži ar labu noturību ir Luāras ielejā ražotais kremāns. Der gan pie ēdieniem, gan baudīšanai bez ēdiena.
Crémant de Bourgogne – no Burgundijas, bieži gatavots no tām pašām vīnogām kā šampanietis Chardonnay un Pinot Noir.
Mazāk zināmi ir Crémant de Limoux, Crémant de Jura, Crémant de Bordeaux.
Kopumā šie dzirkstošie vīni, tāpat kā citi franču vīni, tiek stingri regulēti – ir noteikumi par ražas vākšanas laikiem, fermentācijas ilgumu, spiedienu pudelē un pat glabāšanas laiku pirms pārdošanas.
Kā atšķiras no šampanieša?
Šampanieti gatavo tikai Šampaņā, izmanto vīnogu šķirnes ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’, ‘Pinot Meunier’, to ilgi nogatavina, tā aromātā ir rauga (maizes) notis. Tā cena parasti sākas no 30 eiro par pudeli.
Kremāns nāk no dažādiem Francijas reģioniem, tā gatavošanā izmanto katram reģionam raksturīgās vīnogu šķirnes, tā garša ir maigāka, augļaināka un cena daudz pieejamāka – 10–20 eiro par pudeli. Tāpēc kremāns tiek uzskatīts par elegantu ikdienas svinību dzērienu.
Izmantotās vīnogu šķirnes
Kremāna ražošanā izmantoto vīnogu šķirņu izvēle atkarīga no reģiona. Piemēram, balto vīnogu šķirne ‘Chardonnay’ ir viena no galvenajām gan Crémant de Bourgogne, gan Crémant de Limoux ražošanā. Dzērienam tā piešķir elegantu, augļainu un ziedu aromātu, kā arī labu skābumu un struktūru.
Pinot Noir ir sarkano vīnogu šķirne, kas arī tiek izmantota, piemēram, Crémant de Bourgogne ražošanā. Tā dod dzērienam bagātīgumu un sarkano augļu notis, palīdz nodrošināt pilnīgāku struktūru.
‘Pinot Meunier’ ir vēl viena sarkano vīnogu šķirne, ko bieži izmanto Crémant de Loire ražošanā. Šī šķirne piešķir dzērienam augļu saldumu un maigumu.
‘Chenin Blanc’ ir balto vīnogu šķirne, kas ir galvenā Crémant de Loire sastāvdaļa. Tā dod dzērienam skaidru, augļu un ziedu aromātu ar augstu skābumu, kas ir lieliski piemērots dzirkstošiem vīniem.
Balto vīnogu šķirne ‘Sauvignon Blanc’ tiek izmantota Crémant de Loire un citos reģionos, piešķirot dzērienam ziedu, citrusaugļu un zaļo piparu aromātus.
Šķirne ‘Gamay’ bieži tiek izmantota Crémant de Loire un dažu Crémant de Bourgogne ražošanā. Tā piešķir dzērienam sarkano ogu, piemēram, zemeņu vai aveņu, aromātus.
Balto vīnogu šķirne ‘Pinot Blanc’ ir galvenā Crémant d’Alsace sastāvdaļa. Tā dod dzērienam vieglumu un citrusaugļu aromātus.
Kopumā šīs vīnogas piešķir dzērienam eleganci, svaigu skābumu, bagātīgu augļu garšu un kompleksumu. Šo vīnogu šķirņu izvēle, kā arī to audzēšanas un dzēriena ražošanas metodes padara kremānu par izsmalcinātu, bet pieejamu alternatīvu šampanietim.
Ar ko kopā pasniegt?
Kremāns ir ļoti universāls dzēriens – tas der gan kā aperitīvs, gan pie ēdieniem vai desertiem. Tas labi piestāvēs vieglām siera platēm, austerēm, grilētām zivīm un jūras veltēm, salātiem ar citrusaugļiem, pavasara zupām vai sparģeļiem, augļu tartēm vai mandeļu cepumiem.