Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 10. aprīlis
Anita, Anitra, Zīle, Annika

Grenlandes dzērieni

Pēdējos mēnešos ziņās bieži tiek locīts Grenlandes vārds. Iemesls, kāpēc tā notiek, prieku un mieru nesagādā ne pašiem grenlandiešiem, ne pārējai pasaulei. Taču, ja katram mākonim meklē sudraba maliņu, tad Grenlandes gadījumā tā varētu būt interese par šo salu, kultūru, vēsturi.

Šajā slejā – par dzērieniem.

Akvavits – vispopulārākais

Lai gan Grenlandes nacionālais dzēriens nav oficiāli noteikts, akvavits (saukts arī par snaps) tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem un tradicionālākajiem dzērieniem, kas cieši saistīts ar Grenlandes kultūru. Akvavits ir destilēts alkoholiskais dzēriens, kas tiek ražots no kartupeļiem vai graudiem un aromatizēts ar garšvielām un augiem, piemēram, ķimenēm, dillēm un fenheli.

Akvavits ir ļoti populārs visās Ziemeļeiropas valstīs, tostarp Skandināvijā un arī Grenlandē, kur šis dzēriens bieži tiek pasniegts īpašos pasākumos, piemēram, Ziemassvētkos vai Jaungada svinībās, kā arī tiek baudīts tradicionālās vakariņās vai ģimenes sanākšanās. To bieži pasniedz kopā ar tradicionāliem ēdieniem, piemēram, jūras veltēm, ziemeļbrieža gaļu vai zivīm.

Visbiežāk akvavits tiek pasniegts labi atdzesēts, jo aukstums padara tā garšu maigāku. Tomēr dažkārt to bauda arī istabas temperatūrā, īpaši, ja tas tiek pasniegts kopā ar ēdienu. Tradicionāli to dzer no mazām šotu glāzēm, līdzīgi kā degvīnu vai citus stipros dzērienus.

Daži cilvēki akvavitu dzer kā šotu (vienā malkā), bet citi izvēlas to dzert lēnām, baudot garšvielu nianses.

Līdzīgi kā Dānijā, arī Grenlandē ir populāra tradīcija dzert akvavitu kopā ar alu – tā sauktais snaps og øl (šņabis un alus).

Alus – vietējais un ievestais

Alus ir vēl viens populārs dzēriens. Lai gan Grenlandē alus ražošana ir ierobežota, ir daži vietējie zīmoli, kas ražo alu ar atšķirīgām receptēm. Grenlandē tiek pārdoti arī importēti alus zīmoli no Dānijas, Zviedrijas un citām ziemeļvalstīm.

Alus tiek baudīts gan mājas svinībās, gan arī vietējos bāros un restorānos, jo tas ir viens no galvenajiem dzērieniem, ko vietējie iedzīvotāji izvēlas atpūtai un socializējoties. Alus ir populārs arī svētku laikā, piemēram, Lieldienās.

Viens no pazīstamākajiem vietējiem zīmoliem ir Godthaab Bryghus, kas atrodas galvaspilsētā Nūkā. Šī alus darītava ražo dažādus alus veidus, tostarp gaišos un tumšos alus, kā arī sezonālus īpašos izlaidumus.

Ūdens ir viena no svarīgākajām alus sastāvdaļām, un Grenlandē tiek izmantots tīrs ledāju kušanas ūdens, kas piešķir īpašu maigumu un tīru garšu.

Tā kā skarbā klimata dēļ labību tikpat kā nav iespējams audzēt, mieži un citi graudi parasti tiek importēti no Dānijas vai citām ziemeļvalstīm. Arī apiņi parasti tiek importēti.

Dažas alus darītavas eksperimentē ar vietējām sastāvdaļām, piemēram, īpašajos izlaidumos pievieno alum Grenlandes ogas (dzērvenes, brūklenes, upenes) vai citas dabas veltes, lai piešķirtu unikālas garšas nianses.

Dažkārt tiek izmantots arī jūras sāls un Arktikas garšaugi, kas aug Grenlandes tundrā.

Grenlandes kafija

Šis bīstami gardais viskija, kafijas liķiera Kahlua un Grand Marnier kokteilis ar putukrējuma cepuri ir populārs jebkuros svētku pasākumos – gan fjordu namiņos, gan valsts izcilākajos restorānos.

Greenlandic Coffee (Grenlandes kafija) ir iespaidīgs kokteilis, līdzīgs īru kafijai, taču ar unikālu grenlandiešu piesitienu. Nav precīzi zināms, kurš tieši to izgudrojis, bet tas kļuvis populārs Grenlandes restorānos un bāros kā vietējais kokteilis. Iedvesma nāk no īru kafijas (Irish Coffee), taču grenlandieši to pielāgoja, pievienojot vairākas sastāvdaļas, kas katra simbolizē salas vēsturi un ģeogrāfiju.

Kafija – tumšo, auksto Arktikas ziemu; viskijs (parasti skotu viskijs) – Grenlandes koloniālo saikni ar Eiropu. Kahlúa (vai cits kafijas liķieris) – tumšās polārās naktis; Grand Marnier (vai Cointreau) – Grenlandes sauli un uguni, kas tiek izmantota liesmojošajā pasniegšanas rituālā. Putukrējums – Grenlandes sniegotos ledājus un auksto klimatu.

Grenlandes kafijas pasniegšana ir īsts šovs. Kad kafijas, viskija un kafijas liķiera maisījumam pārlej Grand Marnier, to pēc tam aizdedzina un ļauj liesmām dažas sekundes degt. Liesmas nodzēš un uzliek putukrējumu. Pasniedz nekavējoties, lai varētu baudīt gan dzēriena siltumu, gan saldo putukrējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko