Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Ķirbis rudens galdā

Gatavojam ķirbja ēdienus.

Visdrīzāk jūsu mājās patlaban ir daudz ķirbja "iekšiņu" – visas, kas palikušas pāri pēc ķirbju izgrebšanas un greznošanas svētkiem. Tad nu lieciet tās "iekšiņas" lietā un gatavojiet gardus ēdienus – gan saldus, gan sāļus. Šoreiz piedāvāju zupu, risoto un kēksu.


Ķirbja krēmzupa

Sastāvdaļas: 

700 g ķirbja mīkstuma, 1,5 l vistas vai dārzeņu buljona, 5–7 svaigas salvijas lapas, 1 sīpols, 1 puravs, 2–3 kartupeļi, 2 seleriju kāti, 2 burkāni, 3 daiviņas ķiploka, 1 ēd. k. olīveļļas un piciņa sviesta sautēšanai, sāls un pipari pēc garšas, skābs krējums, lāse balzametiķa, maize, sēkliņas, zaļumi – pasniegšanai

Pagatavošana:

1. Ķirbi nomizo un izņem sēklas, sagriež gabalos.

2. Nomizo un gabalos sagriež pārējos dārzeņus. Salviju sīki sagriež.

3. Katlā olīveļļā un sviesta piciņā pāris minūšu pasautē sīpolu, tad pieliek pārējos dārzeņus, ķirbi un salviju, pielej buljonu un uz nelielas liesmiņas vāra, līdz dārzeņi mīksti (20–30 minūtes).

4. Pievieno sāli un piparus. Tad zupu sablendē.

5. Pasniedz ar izvēlētajām piedevām.


Ķirbja risoto

Sastāvdaļas: 

300 g ķirbja mīkstuma, 200 g apaļgraudu rīsu, 75 g sviesta, 30 g sarīvēta cietā siera, 0,5 l dārzeņu vai vistas buljona (var izmantot kubiņus), 1 neliels sīpols, 1–2 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari pēc garšas, 2 seleriju kāti, 100 ml sausā baltvīna, garšaugi (vienu no šiem – 1 zariņš rozmarīna, timiāna vai 5 lapiņas salvijas)

Pagatavošana:

1. Ķirbi sagriež mazos gabaliņos. Katliņā ielej 1 ēd. k. olīveļļas un mazliet ūdens un sasautē ķirbi pusmīkstu – tas aizņems apmēram 10 minūtes.

2. Sīpolu nomizo un kopā ar selerijas kātu sīki sasmalcina.

3. Sakapā izvēlēto garšaugu, mazliet atstājot dekorēšanai.

4. Citā katlā vai dziļā pannā uzkarsē atlikušo olīveļļu ar pusi sviesta un maisot sautē sīpolu, seleriju un garšaugus, kamēr sīpols caurspīdīgs.

5. Katlā, kur sīpoli un garšaugi, ber rīsus, palielina uguni/karstumu un visu laiku maisot karsē, līdz rīsi sāk sprakšķēt. Pielej vīnu, maisa, kamēr alkohols iztvaiko.

6. Tad pielej pirmo buljona kausiņu, samazina uguni uz nelielu un maisot sautē, līdz buljons uzsūcies.

7. Pieliek izsautēto ķirbi, vēl pielej kausiņu buljona un samaisa. Turpina liet klāt buljonu pa kausiņam, tiklīdz iepriekšējais šķidrums uzsūcies. Ik pa brīdim pagaršo, vai rīsi jau nenāk gatavi.

8. Kad rīsi gatavi, katlu noņem no uguns, iemaisa piparus, sarīvētu sieru un atlikušo sviestu. Uzliek katlam vāku un ļauj mazu mirklīti atpūsties.

9. Pasniedz izdekorētu ar zaļumiem, konservēta ķirbja gabaliņiem vai grauzdētām ķirbja sēklām.


Ķirbja kēkss brīvdienu brokastīm

Sastāvdaļas: 

50 g mīksta sviesta + piciņa formas iesmērēšanai, 100 g gaišbrūnā cukura, 400 g ķirbja mīkstuma, 250 g miltu, 1 ola, 3 tējk. cepamā pulvera, 0,5 tējk. sāls, naža gals malta kanēļa, šķipsna rīvēta muskatrieksta, 1 ēd. k. rīvētas apelsīnu miziņas

Pagatavošana:

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

2. Ķirbi sagriež gabalos, liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepampapīru, un cep cepeškrāsnī 200 grādos pusstundu, līdz ķirbis mīksts. Noņem mizu un sastampā. Ķirbi var izsautēt arī katlā nelielā ūdens daudzumā.

3. Bļodā liek sviestu, to saputo. Pievieno olu, atkal saputo. Pieliek cukuru un visu sakuļ viendabīgā masā.

4. Sviesta, olas un cukura masā pa daļām iemaisa sastampāto ķirbi, pievieno apelsīna miziņu.

5. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, sāli, kanēli un muskatriekstu.

6. Ķirbja masā pa daļām pakāpeniski iesijā miltus un visu labi izcilā.

7. Izsmērē cepamformu (apaļo vai 20 cm «ķieģelīti») ar sviestu. Mīklu lej formā, izlīdzina virsu un liek krāsnī 180 grādos apmēram uz pusotru stundu. Pēdējo pusstundu maizi vajadzētu viegli pārklāt ar foliju, lai neapdeg virsma.

8. Nedaudz atdzesē un griež biezās šķēlēs. Var pasniegt ar dzērveņu ievārījumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko