Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ķimeņu akvavits

Ar akvavitu ir tā – cilvēkiem vai nu tas patīk, vai nepatīk absolūti nemaz. Šim dzērienam nav vidusceļa jeb "pelēkās zonas"

Akvavita pirmsākumi

Šī attieksme pret akvavitu rodas atkarībā no cilvēku reakcijas uz vienu no akvavita sastāvdaļām – ķimenēm. Vai nu to īpatnējais aromāts un garša patīk, vai pilnīgi pretēji – riebjas. Visticamāk, ka tieši ķimeņu dēļ akvavits nav sasniedzis tādu izplatību dažādos reģionos, kā, piemēram, degvīns vai baltais rums, kas ar savu atturīgo stilu un iespēju jaukt dažādos kokteiļos sasniedzis visus kontinentus. 

Akvavitam uzticīgie sekotāji pamatā dzīvo ziemeļvalstīs – Norvēģijā, Dānijā, Islandē, Somijā.

1531. gada aprīlī kāds Eske Bille, kurš dzīvoja Bergenshusas pilī Dānijā, nosūtīja Norvēģijas arhibīskapam ļoti īpašu pudeli. Tajā pildītais aqua vite (dzīvības ūdens) bija zāles pret "visāda veida ciešanām, kas varētu piemeklēt cilvēku ārēji vai iekšēji". Īsti nav zināms, vai šajā zālīšu maisījumā, kas bija pievienots šim dzērienam, bija arī ķimenes, tomēr šī ir pirmā rakstiskā liecība par akvavita pirmsākumiem.

Nākamo gadsimtu laikā dzērienam tika pievienotas arī dilles un kadiķogas, bet dāņiem īpaši patika, ka viņu akvavits garšoja pēc ķimenēm.

Akvavita galvaspilsēta – Olborga Dānijā

Mūsdienās par akvavita galvaspilsētu uzskatāma Dānijas pilsēta Olborga, kurā atrodas Danske Spritfabrikker. Šī kompānija jau XIX gadsimta beigās 20 hektāru platībā audzēja pati savas ķimenes un 1923. gadā pārņēma dāņu spirta un akvavita monopolu. Vēlāk tā nonāca zviedru īpašumā, tomēr vēl arvien bija vienīgais stiprā alkohola ražotājs Dānijā.

Akvavits iedvesmoja arī Dānijas kaimiņzemes visā Skandināvijā, viņi radīja paši savas receptes, tāpēc tagad katra Skandināvijas valsts reklamē pati savu akvavita stilu. Piemēram, Norvēģijā šo dzērienu gatavošanas noslēgumā iztur mucās. 

Kā gatavo

Mūsdienu akvavita sastāvā ir 96% stiprā alkohola. Likums nosaka, ka to var destilēt tikai no aramzemes kultūrām. Sākotnēji akvavitu destilēja no graudiem, bet, kad XVIII gadsimtā Skandināvijā tika ievesti kartupeļi, izrādījās, ka tie, būdami cietes bagāti, deva daudz vairāk alkohola nekā graudi. Tāpēc daudzi destilētāji deva priekšroku kartupeļiem. Taču gatavā dzērienā nav svarīgi, vai kā izejviela izmantoti graudi vai kartupeļi. Tā kā vajadzīgs augsts alkohola saturs, tad lielākā daļa izejvielu aromātu tika attīrītas destilācijas procesā.

Dzēriena garšas un aromātu izteiksmības ziņā lielāka nozīme ir otrajam destilēšanas ciklam, kad kopā ar alkoholu un ūdeni tiek destilēts arī garšvielu maisījums.

Pēc otrā destilācijas cikla dzērienam ir miera periods, kas ilgst no divām nedēļām līdz vairākiem mēnešiem. Šajā laikā ķīmiskie procesi nodrošina to, ka vēl jaunā akvavita garša kļūst noapaļotāka un harmoniskāka.

Ja akvavits tiek izturēts mucās, visbiežāk tiek izmantotas 500 litru heresa mucas. Izturot dzērienu tajās, vīna un koksnes aromāti sajaucas ar akvavita zāļu aromātiem, veidojot sarežģītu kombināciju. Visizsmalcinātākie ir tie dzērieni, kas mucā pavadījuši desmit un vairāk gadu. Tad tie ieguvuši arī patīkamu, siltu krāsu.

Vācu akvavits

Arī Vācijas ziemeļos – Lejassaksijā – akvavits bija populārs. 1924. gadā pat tika atvērta tā ražotne Berlīnē, pēc tam citviet.

Vācu akvavita vizuālā atpazīšanas zīme ir pudeles ar baltu krustu (Maltas krusta logotips – Malteser kreuz). Pat mūsdienās vidēji katrs otrais pārdotais akvavits ir Malteser.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko