Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kartupelis – garšīgs, lēts, sātīgs

Šoruden, kad īpaši daudz domājam par taupīgu dzīvošanu un rēķinu samazināšanu, atkal cieņā (un galdā) tiek celti kartupeļu ēdieni. "Kad man beidzas nauda, es cepu kartupeļus," sen atpakaļ teica kāda mana paziņa. Taisnība – ja mājās ir kartupeļi, būsi paēdis vienmēr. Jau vairāk nekā četrus gadsimtus tie Eiropas tautas glābuši no bada un izmisuma – jau kopš paša sākuma tie bija domāti nabadzīgo pārtikšanai, zemnieku un proletariāta paaudzēm.

Tomēr, runājot par mūsdienām, nedramatizēsim un neizpūtīsim no mušas ziloni – mūslaikos vismaz Latvijā bads nedraud. Varbūt vienīgi mazliet biežāk nekā citas ziemas cepsim kartupeļus.

Visgaršīgākie tie ir, cepti pannā sviesta un olīveļļas maisījumā, jo bez sviesta nav iespējams dabūt ne zeltaino kraukšķīgumu, ne aromātu. Vispirms viegli apcep sīpolu gredzenus. Tad liek iekšā plānās šķēlēs sagrieztus kartupeļus, sakapātu ķiploku, mazliet svaiga timiāna, visu kārtīgi izmaisa, liek virsū vāku un ļauj lēnām cepties pusstundu, ik pa brīdim apmaisot. Pēc tam tikai zaļi salāti klāt, un vakariņas gatavas!

Tikpat lieliski ir arī krāsnī cepti kartupeļi. Pirms likšanas krāsnī tos var viegli apvārīt (minūtes desmit), tad saīsināsies krāsns laiks. Tikai nedrīkst kartupeļus pārvārīt, jo tad tie nekad nesanāks kraukšķīgi. Lai daiviņas būtu vienmērīgi zeltainas un kraukšķīgas, tās pirms likšanas krāsnī vispirms aplej ar olīveļļu un tad ar rokām izmaisa. Pievieno sāli, piparus, vēl der arī timiāns, kumīns, piespiests ķiploks.

Rudenī, kamēr kartupeļi svaigi un ciete nav pārvērtusies cukuros, kā tas būs uz pavasara pusi, vāriet kartupeļu biezputru. Tai domātos kartupeļus ieteicams vārīt kopā ar mizotu, bet veselu ķiplokdaivu, ko pēc tam izmet. Pēc tam, sastampājot biezputru, varat tai pievienot pesto, pierīvēt kādu no cietajiem vai pikantajiem sieriem vai iedrupināt kādu no zilajiem sieriem. Var pielikt prāvu ēdamkaroti graudaino sinepju un kapātu pētersīli. Var pievienot arī mārrutkus.

Ļoti īpaši kartupeļu biezputra garšo ar krāsnī ceptiem karamelizētiem ķiplokiem. Mazāk laikietilpīga piedeva ir pannā apcepts puravs.

Starp citu, kaut arī piens un sviests ir kartupeļu biezputras klasika, tā labi garšo arī ar skābo krējumu abu iepriekšminēto vietā.

Holandieši biezputrai liek klāt vārītus dārzeņus, sākot ar virziņkāpostiem un skābētiem kāpostiem (ļoti garšīga versija), beidzot ar burkāniem, Briseles kāpostiem un selerijas sakni. Tos sauc par stamppot. Gatavojot biezputru ar skābētajiem kāpostiem, ieteicams kāpostus un kartupeļus vārīt atsevišķi, turklāt kāpostus tikpat ilgu laiku, cik kartupeļus, jo tiem biezputrā joprojām jābūt kraukšķīgiem, nevis mīkstiem kā mūsu sautētajiem kāpostiem.

Kaut kas pa vidu starp ceptiem kartupeļiem un kartupeļu pankūkām ir šveiciešu rosti. Tas ir uz rupjās sakņu rīves sarīvēts kartupelis, kas pannā izlikts kā pankūka un apcepts sviestā vai eļļā. Tikai jāuzmana, lai tie nesanāk pārāk kraukšķīgi ārpusē un pārāk zaļi iekšā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko