Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Pirmkārt, lai noteiktu, vai ola svaiga, to iegremdē traukā ar ūdeni – ja nogrimst, ir gana svaiga; ja peld pa virsu, tā jau ir kādu laiku pastāvējusi un sākusi izžūt, lai gan tas nenozīmē, ka ola ir veca. Olas var uzglabāt ilgi – ledusskapī pat veselu mēnesi, tomēr, ja baidāties, labāk pērciet svaigas olas!

Kādā ūdenī likt vārīties olas – aukstā vai karstā? Šefpavārs, Līgatnes Pavāru mājas saimnieks Ēriks Dreibants parasti liek aukstā ūdenī, tad tās vārot tik ļoti neplīst.

Ko vēl var darīt, lai vārot olas nesaplīstu?

"Katlā nevajadzētu likt tikko no ledusskapja izņemtas olas, lai nebūtu tik krasas temperatūras maiņas, jo pretējā gadījumā ir lielāka iespēja, ka tās saplaisās. Lai pasargātu olas no plaisāšanas, tās liek katlā, pirms tajā ieliets ūdens. Tad tās neatdauzās pret katla dibenu. Olas nevajag vārīt uz lielas uguns, jo, ūdenim burbuļojot un mutuļojot, tās sitas pret katla malām," pamāca šefpavārs.

Kāpēc, vārot olas, ūdenim jāpieber sāls? Ē. Dreibants skaidro, ka sāls nepasargā olu no sasprāgšanas, taču neļauj vēl šķidrai olai izplūst no čaumalas. "Daudzi cilvēki uzskata, ka sāls palīdz olas uzvārīt daudz ātrāk, tomēr tas ir mīts – ūdens temperatūra vārot nemainās ar vai bez sāls."

Lai olas vārot nepārplīstu, var izmēģināt visus iepriekš minētos ieteikumus, taču, ja vārītas olas ēdat bieži, ne tikai Lieldienās, gandrīz drošākais variants ir vārīt tās speciālajā vārāmajā aparātā vai vārāmajā karotē, kur oliņa atrodas savā ligzdiņā un līdz ar to ir pasargātāka pret plīsumiem.

Cik ilgi vārīt? Mīksti vārīta ola sanāks, ja vārīsiet to 3–5 minūtes (atkarīgs no olas lieluma un tā, vai gribas, lai šķidrs būtu tikai dzeltenums vai arī daļa baltuma). Cieti vārīta ola – 8–10 minūtes. Pēc vārīšanas olas mazliet jāpatur aukstā ūdenī, lai vieglāk čaumalu nolobīt.

Olas ir jāēd, jo tās ir tiešām veselīgas un uzturvielām bagātas. Olbaltumvielas palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Ja apēdīsiet 2–4 olas nedēļā, tas nāks tikai par labu.

Bērniem bieži vien labāk garšo paipalu oliņas. Visdrīzāk tāpēc, ka mazas un raibas. Turklāt paipalu olu čaumalas ir salīdzinoši plānas un mīkstākas nekā vistu olām, tāpēc tās var ēst ar visām čaumalām. Lieldienu olu kaujām paipalu olas gan nederēs.

Kāpēc vienu olu var smuki nolobīt, bet citu ne? Ē. Dreibants atklāj: "Daži uzskata, ka tas atkarīgs no olas svaiguma – svaigākas it kā sliktāk loboties. Es esmu lobījis gan svaigas, gan ne tik svaigas olas, bet nevaru teikt, ka pēdējās būtu bijis vieglāk nolobīt. Manuprāt, galvenais šajā darbā ir pacietība."

Kā izvārīt izturīgāko Lieldienu olu? "Man nav praktisku padomu vai ieteikumu, kā izvārīt izturīgu olu. Te nu laikam vairāk ir vajadzīga filozofiska pieeja. Ja olas tīšanā un krāsošanā iesaistīsies visa ģimene, tā arī būs visspēcīgākā, kas uzvarēs visās olu kaujās," ar smaidu teic šefpavārs.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko