Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Gardas zupas aukstam janvārim

Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs gatavo veselīgas zupas sniegainām dienām.

Dienās, kad beidzot noder skapī noglabātie dūraiņi, siltie zābaki un biezās šalles, kad atvērtas slēpošanas trases un bērniem pilni ragaviņu kalni – lieliski garšos arī sildošas, kārtīgas ziemas zupas. Restorāna Terra šefpavārs Mārtiņš Poltiņņikovs tās gatavo tā, lai piesietu dūšu, taču neatstātu smaguma sajūtu – viegli un veselīgi. Paēd un dodies atpakaļ uz kalniņu! 


Jūras velšu buljonzupa ar tomātiem, svaigiem zaļumiem un ķiploku grauzdiņu

Sastāvdaļas 4 porcijām: 240 g mīdiju ar čaulu, 70 g kalmāru, 220 g garneļu, 220 g konservētu tomātu (var izmantot arī svaigus tomātus), 14 g tomātu pastas, 30 g sīpolu, 24 g ķiploku, 60 g Chiabatta maizes, 20 g zaļumu (baziliks, pētersīļi, kinza u. c.), 8 g sāls, 4 g piparu, 2 g cukura, 30 ml baltvīna, 400 ml ūdens vai zivju buljona.

1. Mīdijas noskalo zem auksta, tekoša ūdens un nepieciešamības gadījumā nokasa lieko no čaulas. Ja svaiga, nevārīta mīdija ir atvērusies, to nelieto!
2. Kalmāru filejas sagriež 1–2 cm plānos gredzenos.
3. Garnelēm notīra čaulas, astes daļu iegriež no mugurpuses un iztīra.
4. Dārzeņus un garšsaknes nomizo un nomazgā.
5. Sīpolus smalki sagriež, ķiplokus sakapā, tad liek uz iepriekš sakarsētas pannas un viegli apcep, pievienojot garneles, kalmāru gredzenus, mīdijas un 1–2 min. visu kopā apcepot.
6. Pārējām sastāvdaļām pievieno tomātu pastu, baltvīnu, sāli, piparus un vēl 2 min. visu karsē.
7. Visas sastāvdaļas liek katliņā un pievieno ūdeni vai zivju buljonu.
8. Ja nepieciešams, pievieno papildu garšvielas, vāra 5–7 min., līdz zupa gatava.
9. Maizi liek iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 5–7 min., līdz tā kļūst zeltaini brūna.
10. Kamēr maize ir silta, to viegli ierīvē ar ķiploku.
11. Zupu lej traukā, pārber ar mazgātiem, kapātiem zaļumiem un pasniedz ar pašgatavotu maizes grauzdiņu. 


Tom Kha zupa ar vistas gaļu un šitake sēnēm

Sastāvdaļas 4 porcijām: 140 g vistas krūtiņas, 70 g šitake sēņu, 200 ml kokosriekstu piena, 20 g citronzāles, 12 g Tom Kha garšvielu maisījuma, 16 g ķiploku, 6 g svaiga čili pipara, 1 citrons vai laims, 16 g koriandra jeb kinzas, 8 g sāls, 4 g piparu, 6 g cukura, 50 g sīpolu.

1. Vistas fileju attīra, pārkaisa ar garšvielām un liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 20–25 min.
2. Sēnes nomazgā un sagriež.
3. Ķiploku un sīpolu nomizo, nomazgā un sakapā.
4. Uz sakarsētas pannas eļļā apcep sīpolus, ķiplokus un sēnes.
5. Visu liek katliņā un pārlej ar ūdeni vai vistas gaļas buljonu.
6. Pievieno kokosriekstu pienu, Tom Kha maisījumu, citrona un laima sulu, garšvielas un citronzāli, vāra 5–10 min., līdz zupa kļūst viegli krēmīga.
7. Ieplūkā iepriekš izcepto vistu un nomazgātu, sakapātu kinzu.
8. Pasniedzot dekorē ar laima vai citrona šķēli, zaļumiem un citronzāles zariņu.


Krāsnī cepta ķirbja krēmzupa ar burkāniem, apelsīnu un kaltētām dzērvenēm

Sastāvdaļas 4 porcijām: 300 g ķirbja, 24 g kaltētu dzērveņu, 120 g apelsīna, 30 ml olīveļļas, 40 g sīpolu, 80 g selerijas saknes, 80 g burkānu, 6 g sāls, 2 g piparu, 1 g timiāna, 4 g svaigu zaļumu, 500–600 ml ūdens

1. Ķirbi nomazgā, sagriež mazākos gabaliņos un ar visu mizu izkārto uz cepešpannas, tad iesmērē ar olīveļļu un liek cepties iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā 15–25 min.
2. Tikmēr visus atlikušos dārzeņus (sīpolu, selerijas sakni, burkānus) nomizo un nomazgā.
3. Kad ķirbis izcepies, ņem ārā un atdzesē.
4. Sīpolus, selerijas sakni un burkānus sagriež mazos gabaliņos.
5. Ķirbi nomizo un iztīra sēkliņas (sēklas var izkaltēt un lietot kā dekorāciju zupai).
6. Katliņā ielej eļļu, viegli apcep sagrieztos sīpolus, pievieno selerijas sakni, burkānus un viegli sakaramelizē tos.
7. Kad dārzeņi apcepti, tiem pievieno iepriekš izcepto ķirbi, garšvielas, garšaugus un ūdeni vai dārzeņu buljonu, vāra, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
8. Apelsīnu nomazgā un ar rīves palīdzību pierīvē tā miziņu, kā arī izspiež sulu un pievieno to pārējām sastāvdaļām.
9. Visu sablenderē viendabīgā masā un pasniedz. Dekorē ar ķirbju sēklām, kaltētām dzērvenēm un zaļumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko