Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Gardas uzkodas Jaungada sagaidīšanai

Visticamāk, noticis kā parasti - garajās Ziemassvētku brīvdienās tā īsti no svētku galda nav sanācis piecelties. Bija gan zirņi, gan pīrāgi, gan cepetis, gan kāposti. Tātad ēsts ir gana! Tāpēc, sagaidot Jauno gadu, restorāna Ostas skati šefpavāram Ingmāram Ladigam lūdzām idejas vieglām uzkodām - kurās daudz zaļumu, kuras ballējoties var viegli paņemt rokās.

Jo Jaunajā gadā galvenais nav sarunas pie galda, galvenais ir tosti un laimes vēlējumi, un kopīga salūta skatīšanās pilsētu centrālajos laukumos vai ciemu pagalmos. Veiksmi un viegli sākt Jauno gadu!Pelēkie zirņi ar marinētiem dārzeņiem un biezpiena krēmu sviesta mīklas groziņāSastāvdaļas 10 groziņiem: sviesta mīklai - 100 g miltu, 1 olas dzeltenums, 60 g sviesta, šķipsna sāls un kaltēta timiāna; pildījumam - 120 g biezpiena, 40 g krējuma, 150 g novārītu pelēko zirņu, 40 g marinētu gurķu, 30 g seleriju kātu, 15 g pētersīļu zaļumu, 10 g sinepju, 40 g sarkanā sīpola, 1 tējk. sarkanvīna etiķa, 15 g olīveļļas, muskatrieksts (garšai), zaļumi vai diedzētas sēklas dekoram.Pagatavošana:1. Vispirms gatavo groziņu mīklu. Sajauc visas sastāvdaļas, līdz veidojas viendabīga masa, satin to plēvē un liek ledusskapī.2. Kad mīkla sastingusi, to izveltnē, liek groziņu formās (pa virsu uzber zirņus vai pupas, lai mīkla nepūšas).3. Cep 180 °C temperatūrā 10-12 minūtes, līdz veidojas viegli brūna nokrāsa. Izņem no krāsns, atdzesē, noņem pupas vai zirņus un izņem sviesta mīklas groziņus no formas.4. Gatavo pildījumu. Biezpienu sajauc ar krējumu, pievieno muskatriekstu, garšvielas (ja vēlas smalkāku garšu, izberž caur sietu), diedzētus graudus.5. Dārzeņus sagriež sīkos kubiņos, zaļumus smalki sakapā, sajauc sinepes, etiķi, garšvielas un olīveļļu, pārlej dārzeņiem un pievieno novārītus pelēkos zirņus. Atstāj uz brīdi iemarinēties.6. Sviesta mīklas groziņos pilda biezpiena masu, virsū liek marinētus pelēkos zirņus ar dārzeņiem un dekorē ar zaļumiem.Mazsālīts lasis ar svaigu zaļo kabaci, sniega zirņiem un foreles ikriem10 uzkodām vajadzēs: 1 zaļo kabaci, 150 g mazsālīta laša filejas, 60 g sniega zirņu (izteikti plakanās pākstis ar mazītiņajiem zirnīšiem iekšā ir ēdamas gan svaigas, gan blanšētas), 1/2 citrona, sāli pēc garšas, foreles ikrus un zaļumus - dekoram.Pagatavošana:1. Kabaci sagriež gareniski plānās šķēlēs (pārslaka ar citrona sulu un uzber garšvielas), virsū liek plāni sagrieztu lasi un sagrieztus sniega zirņus.2. Satin rullītī, pārgriež uz pusēm un liek uz uzkodu plāts.3. Dekorē ar sarkanajiem ikriem un svaigiem zaļumiem.Cālis ar dzērveņu un augu juku smilšu mīklas groziņā ar zaļumu dīgstiem10 groziņiem vajadzēs: 10 sviesta mīklas groziņu, 2 cāļa krūtiņas, 15 g medus, 1/2 citrona, 1/2 tējk. ingvera, sāli, pa vienai 1 ēd. k. dzērveņu, rabarberu, ķirbju sukāžu, 100 g svaigu apelsīnu sulas, svaigus zaļumus.Pagatavošana:1. Medu sajauc ar ingveru, citronu, sāli, ieziež ar maisījumu cāļa krūtiņu. Liek cepeškrāsnī uz 15 minūtēm 180 grādos, apcep, atdzesē, sagriež šķēlēs.2. Sukādes sajauc ar apelsīnu sulu, atstāj uz brīdi, lai garšas savelkas.3. Sviesta mīklas groziņos liek svaigus zaļumus, pēc tam cāļa krūtiņu, pa virsu sukāžu juku, dekorē ar zaļumiem.Kazas siera terīne ar ķirštomātiem un spinātiemSastāvdaļas 10 gabaliem: 100 g kazas siera, 100 g saldā krējuma, 7 g želatīna, 2 olu dzeltenumi, muskatrieksts, sāls pēc garšas, spinātu lapas, ķirštomāti.Pagatavošana:1. Saldo krējumu uzkarsē un sakuļ kopā ar olas dzeltenumu, pievieno kazas sieru, garšvielas un nedaudz muskatrieksta, labi sakuļ.2. Masu atdzesē, pievieno uzbriedinātu un izkausētu želatīnu, lej formiņā un novieto ledusskapī, lai terīne sastingst.3. Uz spinātu lapiņām liek sagrieztu kazas siera terīni un saldo ķirštomātu šķēlītes.Rupjmaize ar siļķes fileju, ābolu un sīpolu ievārījumu10 maizītēm vajadzēs: graudu rupjmaizi, sviestu, diedzētus graudus, siļķes fileju, ābolu; sīpolu ievārījumam - 1 balto sīpolu, 30 g baltvīna etiķa, 30 g cukura, 1 standziņu kanēļa, 1 smaržīgo piparu, 1 lauru lapu; siļķes marinādei - uz 1 l ūdens jāņem 200 g galda etiķa, 150 g cukura, 1 lauru lapa, 1 smaržīgais pipars, 1 krustnagliņa, 1/2 tējk. sausā estragona, 30 g sāls.Pagatavošana:1. Vispirms gatavo sīpolu ievārījumu. Sīpolu smalki sagriež, liek katliņā ar garšvielām un vāra 45 minūtes uz lēnas uguns, līdz veidojas ievārījuma konsistence. (Liek stikla traukā un uzglabā vēsā vietā.)2. Ņem siļķi no sālījuma, notīra, izņem fileju, uzvāra marinādi, atdzesē un pārlej filejai. Pēc divām diennaktīm siļķes filejai būs vislabākā garša.3. Graudu rupjmaizi sagriež vienādos gabalos, uzsmērē sviestu, liek siļķes filejas gabaliņus, dekorē ar ābola bumbiņām (izgrebj ar speciālu karoti un apslaka ar citrona sulu). Beigās uzliek karoti sīpolu ievārījuma.****









Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko