Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. maijs
Emīlija

Dārzeņu zupas pavasarim

Maija zupām vienojošais – izmantojam maksimāli daudz dārzeņu.

Katrai no šīm zupām sāta sajūtas dabūšanai pievienota cita sastāvdaļa – gaļa, kausētais siers. Klasisko piena dārzeņu zupu iesakām pasniegt ar marinētu siļķīti.

Taču vienojošais visām – maksimāli daudz dārzeņu. Piemēram, ugunskura zupai vispār nav pievienoti ne putraimi, ne makaroni, pat ne kartupeļi. Tumīgumu tai piedod savārījušies dārzeņi. Tomēr, ja vēlaties, jūs varat pievienot arī kartupeļus vai grūbas. Kartupeļus liksiet klāt kopā ar pārējiem dārzeņiem. Grūbas ieteicams iepriekš novārīt un tad pievienot zupai – kādas 10 minūtes, pirms tā gatava.

Lai labi garšo!

 

Gaļas un dārzeņu zupa uz ugunskura

Sastāvdaļas: 50 g ķiploku, 150 g seleriju kātu, 250 g burkānu, 150 g sīpolu, 200 g seleriju sakņu, 3 vidēji tomāti, 1 kg gaļas (cūka, liellops, jērs), 70 g tomātu pastas, zaļumi pēc garšas (dilles, timiāns, rozmarīns, koriandrs), sāls, pipari pēc garšas, 2,5 l liellopa buljona (ja zupu grib šķidrāku, var pievienot vairāk), sviests cepšanai, 1 tējk. cukura

1. Vispirms tajā pašā čuguna katlā, kurā tiks vārīta zupa, liek sviestu. Rupjos gabalos sagriež burkānus, selerijas sakni un gaļas gabalus un liek tos katlā apcepties. Cep maisot apmēram piecas, septiņas minūtes, līdz gaļa un dārzeņi iegūst brūnu garoziņu. 2. Pēc tam, kad gaļa un dārzeņi ir apcepušies, rupjos gabalos sagriež ķiploku, selerijas kātu, tomātus un sīpolu un liek katlā cepties aptuveni 10 minūtes. Ūdeni klāt pagaidām nelej, taču katlā būs izveidojusies sula no dārzeņiem un gaļas. 3. Kad viss jau ir apcepies, pievieno tomātu pastu un nedaudz cukura. Izmaisa. Pēc tam pievieno buljonu un vāra uz lēnas uguns aptuveni stundu. 4. Sasien kopā pa vienai buntei zaļumu un visu bunti ieliek katlā. Kad zupa būs gatava, to, kas būs palicis pāri no zaļumiem, vienkārši no zupas izņem ārā. Turpina lēni vārīt vēl 20–30 minūtes. Mīkstākie dārzeņi tad jau būs savārījušies putriņā, cietākie vēl gabalos. 5. Pašās beigās pievieno sāli un piparus. Pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.

 

Dārzeņu krēmzupa ar kausēto sieru

Sastāvdaļas: 200 g selerijas saknes, 200 g cukīni, 200 g kartupeļu, 2 burkāni, 500 ml dārzeņu buljona, 2 daiviņas ķiploka, 4–5 ēd. k. kausētā siera, muskatrieksts, 50 g sviesta apcepšanai, sāls, pipari, zaļumi dekorēšanai

1. Dārzeņus nomizo, sagriež gabalos. 2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, izkausē sviestu. Liek apcepties dārzeņus. Maisot apcep 3–4 minūtes. 3. Pievieno buljonu un vāra, līdz visi dārzeņi mīksti. 4. Lej zupu blenderī, sablendē. 3. Lej atpakaļ katlā, pievieno kausēto sieru, izmaisa, līdz tas izkūst zupā. 4. Pasniedz, pārrīvējot mazliet muskatrieksta, pārkaisot zaļumus. Var dekorēt ar burkāna ripiņām.

 

Piena zupa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas: 1,5 l piena, 1 l ūdens, 300 g ziedkāpostu, 100 g brokoļu, 100 g pākšu pupiņu, 1–2 burkāni, 400 g kartupeļu, 150 g zaļo zirnīšu (izlobīti), 20 g sviesta, sāls

1. Visus dārzeņus nomazgā un notīra. Ziedkāpostus un brokoļus sadala rozetēs, burkānus sagriež sloksnītēs vai ripiņās, kartupeļus gabaliņos, pupiņas sagriež mazākās daļās. 2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, izkausē sviestu. Liek iekšā un apcep burkānus. 3. Katliņā pielej verdošu ūdeni, ieber kartupeļus, pupiņas un visu vāra apmēram piecas minūtes, tad ieber ziedkāpostus un brokoļus un vāra vēl piecas minūtes. Visbeidzot pieber zaļos zirnīšus, pievieno sāli pēc garšas un vāra, līdz visi dārzeņi mīksti. 4. Pašās beigās zupai pievieno verdošu pienu. Uzvāra, ņem nost no uguns un pasniedz.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko