Burkānu un pētersīļu sakņu biezenis ir laba piedeva gaļas un zivju ēdieniem, bet to var ēst arī vienu pašu – piemēram, vakariņās, kad gribas kaut ko, kas nepārslogo kuņģi. Šis biezenis lieliski sader ar svaiga timiāna lapiņām.
Krēmzupā ingvera pikantā nots ļoti labi sader ar burkāna maigo, saldeno garšu, varētu pat teikt – atdzīvina to.
Pankūkām pēc vēlēšanās burkānu masu kopā ar pienu var sablendēt, tad pankūkām būs viendabīgāka struktūra.
Burkānu un pētersīļu sakņu biezenis
Sastāvdaļas:
- 500 g burkānu,
- 50 g pētersīļa saknes,
- 30 g rīsu,
- 250 ml ūdens,
- 40 g sviesta,
- 3 ēdamk. saldā krējuma,
- sāls,
- malti baltie pipari,
- timiāns,
- pētersīļa lapiņa dekoram
Pagatavošana:
1. Saknes nomizo un sagriež parupjos gabaliņos.
2. Sagrieztos dārzeņus liek katliņā, pieber rīsus, pielej ūdeni, pievieno pusi sviesta, sāli un uzliek vāku. Vāra apmēram 20 minūtes.
3. Lieko ūdeni nolej, pievieno saldo krējumu un visu sablendē.
4. Piemaļ baltos piparus, ja vajag, pieber vēl sāli un pievieno atlikušo sviestu.
5. Biezeni nedaudz saputo ar mikseri. Pasniedz karstu un rotā ar timiāna zariņu.
Burkānu krēmzupa ar ingveru
Sastāvdaļas:
- 250 g burkānu,
- 60 g kartupeļu,
- ½ sīpola,
- 30 g seleriju kātu,
- 10 g svaigas ingvera saknes,
- 20 g sviesta,
- ½ l dārzeņu buljona,
- 2 ēdamk. saldā krējuma,
- svaigi malti melnie pipari,
- sāls,
- zaļumi dekoram
Pagatavošana:
1. Burkānus un kartupeļus nomizo un sagriež mazos kubiciņos.
2. Pusi sīpola smalki sakapā, ingveru nomizo un sīki sagriež, seleriju kātus nomazgā un arī sagriež mazos gabaliņos.
3. Katliņā izkausē sviestu un visus dārzeņus tajā mazliet apcep uz nelielas uguns. Pievieno buljonu, uzliek vāku un vāra apmēram 15 minūtes.
4. Kad dārzeņi izvārījušies, katliņu noņem no plīts, pievieno saldo krējumu un sablendē krēmīgā zupiņā.
5. Piemaļ melnos piparus, pievieno sāli pēc garšas. Pasniedz karstu, dekorē ar zaļumiem.
Burkānu pankūkas
Sastāvdaļas:
- 5 lieli burkāni,
- 4 olas,
- 10 ēdamk. miltu,
- 1 glāze piena,
- 2 ēdamk. cukura,
- jogurts,
- medus pasniegšanai,
- eļļa cepšanai
Pagatavošana:
1. Nomizo un sarīvē burkānus.
2. Atdala olu baltumu no dzeltenuma. Olu dzeltenumu kopā ar cukuru saputo, līdz masa kļuvusi gaiša un gaisīga.
3. Sarīvētajiem burkāniem pievieno glāzi piena, saputoto olu dzeltenumu, šķipsnu sāls. Visu samaisa.
4. Pakāpeniski pievieno apmēram 10 ēdamkarotes miltu.
5. Olu baltumu ar šķipsnu sāls saputo stingrās putās. Tās iecilā mīklā.
6. Pannā uzkarsē eļļu un cep nelielas pankūciņas.
7. Pankūkas pasniedz ar jogurtu vai krējumu, vai medu, vai kādu sīrupu pēc izvēles.