Šefpavārs Tomass Godiņš citu pavāru vidū iesaukts par Latvijas biešu šefpavāru. Uz jautājumu, kāpēc tā, viņš atbild: „Tāpēc, ka man ļoti patīk gatavot dažādus biešu ēdienus, turklāt ir sapnis kopā ar tēti, dzejnieku Guntaru Godiņu, uzrakstīt pavārgrāmatu par bietēm, kurā būtu ne tikai receptes, bet arī tēta rakstītie dzejoļi.“ Kāpēc tieši par bietēm? Godiņš teic: tāpēc, ka bietes cilvēki ļoti maz izmanto.
"Daudziem liekas, ka bietes var izmantot tikai, lai pagatavotu siļķi kažokā vai ierasto biešu zupu ar kartupeļiem un gaļu. Bet patiesībā biete ir ļoti interesants dārzenis, kas pats par sevi ir nedaudz salkans, taču, saliekot kopā ar dažādiem netradicionāliem produktiem, garšo lieliski!“ skaidro pavārs.
Pagatavošana
1. Burkānus, puravus un sīpolus sasmalcina un like katlā.
2. Nomizo ingveru un sagriež mazos gabaliņos (ja ingveru nenomizosiet, būs rūgta garša). Ingvers zupai piedod pikantumu.
3. Sasmalcinātajiem dārzeņiem pievieno sagriezto ingveru, timiāna zariņus, pielej nedaudz olīveļļas. Dārzeņus katlā mazliet apcep.
4. Plūmes pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu. Mīkstumu sagriež mazākos gabaliņos.
5. Plūmes liek katlā pie apceptajiem dārzeņiem. Pievieno arī gabaliņos sagrieztas vārītas bietes. Brītiņu visu pasautē.
6. Katlā lej siltu vistas buljonu, nedaudz sojas mērces, saldo krējumu, pēc garšas pievieno sāli. Uzkarsē.
7. Zupu ņem nost no uguns, nedaudz atdzesē un pēc tam sablendē. Masu vēl izkāš caur sietu.
8. Pasniedz ar kārtīgi nostādinātu (biezu) lauku krējumu. Krējumu nostādina šādi: ieliek marlē un pakarina, līdz sūkalas notek.
9. Ja vēlas, pasniedzot zupā var iebērt tvaicētas vistas filejas gabaliņus.