Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Aveņu laika gardumi

Vasaras deserti, kuru pagatavošanai cepeškrāsni nevajadzēs.

Cepeškrāsns karstums ir pēdējā lieta, ko gribas karstajās vasaras dienās. Tāpēc šoreiz piedāvāju receptes, kurām krāsni nevajadzēs.

Aveņu saldējumu viegli pagatavot bez speciālas saldējuma mašīnas. Turklāt tas nav pārāk salds, drīzāk atspirdzinošs.

Siera kūka sanāk ļoti atsvaidzinoša, aromātiska. Vislabāk to pagatavot jau iepriekšējā vakarā un baudīt nākamajā dienā. Dekorēšanai var izmantot jebkuras dārza ogas.

Gatavojot biezpiena krēmu, auzu pārslas var aizstāt ar kraukšķīgiem, sadrupinātiem cepumiem vai musli. Šo krēmu vajadzētu gatavot tieši pirms pasniegšanas, jo 10-15 minūšu laikā tas sāk suloties. Biezpiena un krējuma treknums ir atkarīgs no tā, cik biezu krēmu gribat. Var ņemt 9% biezpienu un 20% krējumu.
 


Aveņu saldējums

Sastāvdaļas: 500 g aveņu, 150 g cukura, 400 g saldā krējuma, 4 olu dzeltenumi, 1 citrons, ogas dekorēšanai

1. Ogas pārlasa, ieber palielā traukā un sablendē. Dažas atstāj dekorēšanai.
2. Četrām olām atdala dzeltenumus, piejauc tiem cukuru, svaigi spiestu vidēji liela citrona sulu un sakuļ viendabīgā krēmveida masā. Var izmantot arī blenderi, lai cukurs labāk izšķīstu. Sakultās olas pievieno avenēm un kārtīgi izmaisa.
3. Atdzesētu saldo krējumu liek piemērotā traukā un sakuļ samērā stingru, bet nepārspīlē, lai nesaietu sviestā. Putukrējumu uzmanīgi iecilā aveņu un olu maisījumā.
4. Masu lej aiztaisāmā traukā (var vairākos), uzliek vāku un liek uz piecām stundām saldētavā.
5. Pasniedz ar svaigām avenēm, citām ogām un piparmētrām.


Svaigā siera kūka ar ogām

Sastāvdaļas: 250 g svaigā siera, 200 g smilšu cepumu, 400 g iebiezinātā piena ar cukuru, 1 paliels citrons, 125 g sviesta, 3 tējk. citrona miziņu, 5 g (apmēram 1 tējkarote) želatīna, 200-300 g aveņu vai citu dārza ogu (ķirši, avenes, zemenes, krūmmellenes)

1. Cepumus ieber bļodā un sasmalcina ar kartupeļu stampu vai citu piemērotu priekšmetu.
2. Pievieno mīkstu (istabas temperatūrā) sviestu un samīca viendabīgā masā. Cepumu masu vienmērīgi izklāj cepamajā formā (24 cm diametrā), izveidojot aptuveni 2–3 cm augstas maliņas. Ieliek uz 30 minūtēm ledusskapī atdzist un sacietēt.
3. Gatavo kūkas pildījumu – svaigo sieru sakuļ ar iebiezināto pienu, pievieno citrona sulu un miziņas un visu samaisa krēmīgā masā.
4. Nelielā traukā sajauc 3 ēdamkarotes auksta ūdens ar želatīnu un 10 minūtes uzbriedina. Tad želatīnu maisot pasilda karsta ūdens peldē, līdz tas pilnībā izkūst.
5. Izkusušajā želatīnā ieliek 4 ēdamkarotes svaigā siera masas, izmaisa un pievieno pārējam kūkas pildījumam. Visu vēlreiz rūpīgi izmaisa, lej atdzesētajā kūkas formā, pārsedz ar foliju un liek uz trim stundām atpakaļ ledusskapī sastingt. Dekorē ar svaigām avenēm, pasniedz aukstu.


Biezpiena krēms ar ogām un citronu

Sastāvdaļas: 360 g biezpiena, 2–3 ēdamk. skābā krējuma, 3–4 ēdamk. pūdercukura, 2 olu baltumi (pēc izvēles), sauja svaigu piparmētru, 1/2 citrona sulas, 1 citrona miziņa, 400–500 g aveņu vai citu ogu pēc izvēles, 80 g auzu pārslu, 1 ēdamk. medus vai cukura auzu pārslu karamelizēšanai

1. Biezpienam pievieno citrona sulu, miziņu, pūdercukuru un sablendē. Pa vienai karotei pievieno skābo krējumu, sablendē. Ja vēlas gaisīgāku krēmu, pievieno divu olu baltumus, saputotus stingrās putās.
2. Sablendē pusi ogu (ja vēlas, var pievienot 1 tējkaroti pūdercukura) un sakapātas piparmētras.

3. Pannā ieber auzu pārslas, pievieno medu vai cukuru un apgrauzdē. Pēc tam izklāj cepamo papīru uz darba virsmas un uz tā uzber gatavās auzu pārslas.
4. Deserta trauka apakšā lej sablendēto ogu masu, pārber svaigas ogas, grauzdētās pārslas un pārliek biezpiena krēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Garšvielas konservēšanai

Pagājušajā reizē stāstīju par vistradicionālākajām konservēšanas garšvielām – pipariem un lauru lapām. Tagad turpināšu par pārējām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko