Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Dienas receptes: Rabarberi jūnijā

Kamēr vēl dārzos pirmās pašmāju zemenes tikai gatavojas, jāsteidz ēst rabarberus.

Rabarberu sezona pieņemas spēkā. Tie izauguši lieli un kupli. Šajā reizē piedāvāju dažas pagājušajā rabarberu sezonā izmēģinātas un regulārā gatavošanā iekļautas receptes.

Rabarberi sīrupā ir parocīgs produkts saldo ēdienu pagatavošanai. Atliek vien noliet sīrupu un rabarberu gabaliņus izmantot atbilstoši konkrētajai receptei. Jārēķinās, ka cukura vajadzēs mazāk, jo konservētie rabarberi būs piesūkušies ar sīrupu.

Kopš izmēģināju ķirbju ievārījumam pievienot kokospienu, man tas kļuvis par eksperimentālo produktu konservēšanā. Izrādās, kokospiens ļoti labi sader arī ar rabarberiem – padara tos maigākus un patīkamākus.

Sacepumam sezonas laikā, protams, izmanto svaigus rabarberus, bet pārējā laikā – konservētos. Sulīgāks un līdz ar to garšīgāks sacepums sanāk, ja negaida, līdz virsiņa apcepsies izteikti zeltaina. 

Rabarberi vaniļas sīrupā

Sastāvdaļas: 1 kg rabarberu, 250 g cukura, 125 ml ūdens, 1 paciņa vaniļas cukura

1. Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos. Blīvi pilda burkās vai pudelēs ar platu kaklu un aizskrūvējamu vāku.
2. Katlā ielej ūdeni, pieber cukuru un vaniļas cukuru un maisot uzvāra. Pavāra vēl 1–2 minūtes, līdz cukurs izkūst.
3. Pārlej rabarberiem tā, lai tos pilnībā pārklātu.
4. Uzliek vāku, mazliet pievalcē un karsē ~20 minūtes 80 grādu temperatūrā. Aizvāko.


Rabarberu ievārījums ar kokospienu un ingveru

Sastāvdaļas: 600 g nomizotu rabarberu, 4–5 lielas zemenes, 1 bundžiņa (~400 ml) kokospiena, 30–40 g svaigas ingvera saknes, 1 paciņa vaniļas cukura, 500 g ievārījuma cukura

1. Rabarberus sagriež gabaliņos. Ingveru nomizo un sakapā. Zemenes sagriež četrās daļās.
2. Katlā ieber rabarberus, ielej kokospienu, pievieno ingveru un vaniļas cukuru. Uzvāra un uz mazas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni 10 minūtes. Iemaisa zemenes un vāra vēl 5 minūtes.
3. Iemaisa cukuru, uzvāra un uz lielas uguns turpina vārīt 4–5 minūtes. Karstu pilda burciņās un aizvāko.


Sulīgais rabarberu sacepums

Sastāvdaļas: 400 g rabarberu, 4 olas, 200 g cukura, 130 g miltu, 3–4 ēd. k. saldā krējuma, 2 ēd. k. olu liķiera, 1 paciņa vaniļas cukura, šķipsniņa sāls, pūdercukurs pārkaisīšanai

1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem.
2. Rabarberus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Pārkaisa ar vienu ēdamkaroti cukura.
3. Olām atdala dzeltenumu no baltuma. Dzeltenumus kopā ar 100 gramiem cukura, vaniļas cukuru un sāli saputo gaišās putās. Iesijā miltus, iemaisa krējumu un liķieri.
4. Baltumus ar atlikušo cukuru arī saputo stingrās putās un iecilā mīklā – vispirms pusi, pēc tam atlikušo.
5. Pusi rabarberu liek ietaukotā sacepumu veidnē (26–28 cm diametrā). Virsū lej mīklu un tai pa virsu liek atlikušos rabarberus.
6. Cep ~40 minūtes. Izņem un pārkaisa ar pūdercukuru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko