Vislabāk zupu uzvārīt jau iepriekš, lai tā karsta un smaržīga sagaidītu mājās pēc svecīšu likšanas 11. novembra krastmalā pie Rīgas pils mūriem vai jebkurā citā Latvijas pilsētā vai ciemā.
Jebkurai zupai nāks tikai par labu, ja tā pirms pasniegšanas kādu dienu pastāvēs, lai garšas labāk savilktos. Piemēram, soļanka vislabāk garšos trešajā dienā, kad tā jau vairākas reizes atsildīta.
Par tradicionālo biešu zupu varu teikt to, ka šī ir viena īsteni latviska zupa. Etiķi un citronskābi apceptajiem dārzeņiem pievieno pēc garšas, taču, manuprāt, drusku noteikti vajadzētu – tad zupai būs labāka garša un spilgtāka krāsa. Biešu un paprikas biezzupa ir no tā sauktajām modernajām zupām. Domāta tiem, kuri pieskata apēstās kalorijas. Šajā zupā to ir maz, taču paēst var ļoti labi. Īpašo garšu dos kazas siers, kas vienmēr ļoti labi papildina biešu zemjaino garšu.
Soļanka
Sastāvdaļas: 2–3 litri ūdens, 3–4 cūkas nieres, 0,5 kg cūkgaļas mīkstuma, 2 saujas miežu putraimu, 3 burkāni, 1 cukīni, 1 sīpols, 1 ķiploka galviņa, ½ seleriju saknes, 2 burciņas tomātu pastas (katra 450 g), olīveļļa (apcepšanai), pāris lauru lapu, melnie pipari, sāls; piedevām – melnās olīvas, citrons, sālīti gurķi
1. Nieres un gaļu sagriež gabalos. Dārzeņus notīra un sagriež.
2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, uzkarsē eļļu, apcep gaļu, pievieno un apcep sīpolu, burkānus.
3. Pievieno ūdeni, veselu ķiploka galviņu, miežu putraimus un pārējos dārzeņus. Pārlej ar ūdeni tā, lai visi dārzeņi un gaļa būtu nosegta.
4. Liek uz uguns vārīties, pievieno garšvielas un vāra, kamēr gaļa, dārzeņi un putraimi mīksti. Ūdeni ik pa laikam papildina, jo tas vāroties iztvaiko.
5. Kamēr zupa vārās, atsevišķā katliņā novāra nieres. Izņem, atdzesē un sagriež gabaliņos.
6. Gabaliņos sagriež arī sālītos gurķus.
7. Zupai pievieno tomātu pastu, nieres, gurķus, uzvāra.
8. Pasniedzot pievieno olīvas un iespiež nedaudz citrona sulas.
Saldās paprikas un biešu biezzupa
Sastāvdaļas; 3 lielas paprikas (700 g), 2 šalotes sīpoli, 2 sarkanās bietes, 1 tējk. eļļas apcepšanai, 3,5 glāzes vistas buljona (var būt no kubiņiem), citronu sula, pipari; dekorēšanai – mīkstais kazas siers
1. Smalki sagriež papriku, bietes un sīpolus.
2. Katliņā lej eļļu un nedaudz apcep sagrieztos dārzeņus.
3. Pievieno vistas buljonu un vāra aptuveni 30 minūtes.
4. Kad zupa ir izvārījusies, to sablendē, pievieno piparus un pēc garšas citrona sulu.
5. Pasniedz siltu, dekorējot ar kazas sieru un svaigiem zaļumiem, sēkliņām.
Tradicionālā biešu zupa
Sastāvdaļas: 0,5 kg svaigu cūkas ribiņu, 3–4 svaigas bietes, 1 burkāns, 3 nelieli kartupeļi, 1 sīpols, 1 daiva ķiploka, 2 tējk. citronskābes, 2 ēdamk. galda etiķa, 2 lauru lapas, 2–4 veseli piparu graudi, sāls, taukviela apcepšanai
1. Katlā ar ūdeni liek gaļu, lauru lapas un piparus. Kad ūdens sāk vārīties, to laiku pa laikam noputo.
2. Kamēr gaļa vārās, pannā sakarsētā taukvielā apcep sarīvētas bietes, burkānu un smalki sagrieztu sīpolu.
3. Kad gaļa jau gandrīz gatava, apceptajiem dārzeņiem pannā pievieno citronskābi un etiķi, izmaisa. Ja vēlas stiprāku zupu, tos pievieno vairāk; ja maigāku – atiecīgi mazāk.
4. Pievieno dārzeņus zupai. Pievieno arī kartupeļus un smalki sakapātu ķiploku. Vāra, līdz gaļa atdalās no kauliem un dārzeņi mīksti.
5. Dekorē ar zaļumiem, pasniedz ar skābu krējumu.