Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Otrdiena, 3. decembris
Raita, Jogita, Evija

Dienas receptes: Kabaci nevajag?

Sācies tas laiks gadā, kad visbiežāk uzdotais jautājums radiem, kolēģiem ir – kabaci nevajag?

Jīlijā katrs sava sociālā burbuļa plašumu var pārbaudīt nevis pēc sekotāju skaita soctīklos, bet pēc tā, vai kabači jāpērk tirgū, veikalā vai arī tie paši uzrodas mājās, radu, kolēģu un draugu iedāvināti.

Kabači tagad ir visur, jo tie, kuriem ir dārzs, lai kā stādītu, vienmēr iestāda vairāk, nekā spēj apēst. Tāpēc šoreiz trīs receptes kabaču ražas apgūšanai.

Gatavojot kabačus ar sēnēm, atcerieties, ka pavāri iesaka sēnes labāk nemazgāt, jo tās uzsūc ūdeni kā sūklis! Prātīgāk tās notīrīt ar mīkstu otiņu.

Ļoti iesaku izmēģināt kabaču un siera mērci makaroniem – tik vienkāršas sastāvdaļas un tik gards rezultāts!

Par saldo pīrāgu – tajā brīdī, kad kabačus no virtuves plauktiem izspiedīs ķirbji, gatavojiet šo pīrāgu ar ķirbjiem!

Siera un kabaču mērce ar makaroniem

Sastāvdaļas: 320–400 g makaronu (forma pēc izvēles), 800 g ripiņās sagrieztu kabaču, 80–100 g svaigā siera bez piedevām, 70 g brī siera, 1 liels sīpols, melnie pipari, sāls, eļļa apcepšanai, cietais siers pārkaisīšanai

1. Katliņā novāra makaronus atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.

2. Uz pannas eļļā pāris minūtes apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

3. Pievieno kabačus, pārber garšvielas pēc garšas. Visu samaisa.

4. Uz vidējas liesmas sutina kabačus, līdz tie mīksti.

5. Kabačus ik pa brīdim apmaisa, lai tie nepiedegtu. Ja nepieciešams, var pievienot vēl vairāk eļļas.

6. Kad kabači apcepti un kļuvuši mīksti, liesmu nogriež uz minimumu, pievieno svaigo sieru un visu samaisa. Pēc tam pievieno arī brī sieru un visu samaisa.

7. Kad siers izkusis, mērce ir gatava. Mērcē iemaisa novārītos makaronus. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu cieto sieru.


Kabači ar sēnēm un zaļumiem

Sastāvdaļas: 1 paliela sauja sēņu (gailenes, šampinjoni, baravikas), 1 neliels sīpols, 3 nelieli kabači, sauja cukurzirņu, 100 g saldā krējuma, 20 g cietā siera, pipari un sāls, 30 g sviesta un eļļa cepšanai, sauja zaļumu (pētersīļi, lociņi, timiāns u. c.)

1. Nomizo un smalki sagriež sīpolu. Sēnes notīra un lielākās arī sagriež gabaliņos, mazās var atstāt veselas. Pannā uzkarsē eļļu, izkausē pusi no sviesta un mazliet apcep sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sēnes, mazliet sāls un maisot visu pacepina, kamēr sēnes maigi iebrūnē.

2. Kabačus nomazgā un ar visu mizu sagriež kumosa lieluma gabalos vai ripiņās. Pannā atkal uzkarsē mazliet eļļas, izkausē atlikušo sviestu un apcep kabačus. Kad tie mazliet apcepušies, pievieno zaļumus, mazliet sāls, apmaisa un vēl drusku pasautē.

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem un izloba zirņus. Nelielā cepamtraukā liek apceptos kabačus, pāri pārber sēnes, zirnīšus, pa virsu vēl liek kabaču ripas un pārlej saldo krējumu. Pārkaisa ar sāli un svaigi maltiem melnajiem pipariem.

4. Ar smalko rīvi pārrīvē sacepumam cieto sieru. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 10 minūtes, kamēr siers izkūst un kļūst viegli zeltains. Pasniedz uzreiz. 


Saldais kabaču pīrāgs

Sastāvdaļas: 750 g miltu, 4 olas, 250 g cukura, 125 g augu eļļas, 250 g rozīņu vai dzērveņu, 400 ml kabaču biezeņa, garšvielas: pa 1/2 tējk. malta kanēļa un krustnagliņu, pa 1/4 tējk. maltu Jamaikas piparu un ingvera, 1 tējk. sodas, 2 tējk. cepamā pulvera, šķipsna sāls

1. Vispirms pagatavo kabaču biezeni. Kabačus nomizo, sagriež gabaliņos. Katlā ielej 1–2 ēdamk. ūdens un izsautē kabačus mīkstus. Tad sablendē.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

3. Vienā bļodā sajauc sausās sastāvdaļas: miltus, cepamo pulveri, sodu, sāli, cukuru un maltās garšvielas.

4. Otrā bļodā vispirms saputo olas. Kad tās sakultas putās, pievieno iepriekš pagatavoto kabaču biezeni un eļļu. Visu labi sajauc.

5. Miltu maisījumam pakāpeniski pievieno kabaču biezeņa un eļļas masu. Rūpīgi samaisa.

6. Mīkla iejauc dzērvenes vai rozīnes.

7. Ietauko cepamformu.

8. Liek krāsnī un cep apmēram 55 minūtes, līdz pīrāgs gatavs. Gatavību pārbauda, iedurot koka irbuli. Kad tas nāk ārā sauss, kabaču pīrāgs ir gatavs.

9. Atdzesē kādas 10 minūtes, tad izņem no cepamformas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenas zupas

Tradicionālas ziemas zupu receptes no visas Eiropas.

Noslēpumainā Šartrēze

Vēl viens slavens un īpašs emulsijas liķieris ir franču Chartreuse – šartrēze, augu liķieris, kas tiek gatavots no vairāk nekā 130 dažādiem augiem, zālītēm un saknēm ar ārstnieciskām īpaš...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko