Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pētījums: 87% iedzīvotāju uzskata, ka influenceri ir atbildīgi par informācijas patiesumu

Latvijā vairums iedzīvotāju (87%) uzskata, ka digitālā satura veidotāji jeb influenceri ir atbildīgi par publiskotās informācijas kvalitāti un tās avota patiesumu, secināts sabiedrisko attiecību aģentūras “Golin Riga” un kompānijas “Norstat” veiktajā pētījumā.

Saskaņā ar datiem vairums (60%) cilvēku ir skaidri pārliecināti, ka influenceri ir atbildīgi par publiskotās informācijas kvalitāti un tās avota patiesumu. Gandrīz trešdaļa (27%) respondentu apgalvo, ka digitālā satura veidotāji drīzāk ir atbildīgi. Turpretī 6% aptaujāto domā, ka ietekmētāji drīzāk nav atbildīgi par sekotājiem komunicēto saturu, bet 3% iedzīvotāju kategoriski nepiekrīt, ka digitālā satura veidotāji ir atbildīgi par paustās informācijas patiesumu un kvalitāti. 

“Ukrainā notiekošo kara šausmu un pandēmijas iespaidā vēl aktuālāks kļūst reputācijas jautājums, jo sekotāji arvien kritiskāk vērtē influenceru paustās informācijas atbilstību faktiem. Mēs varam novērot, ka lielākā sabiedrības daļa ir paudusi skaidru pārliecību par satura veidotāju atbildību, ja tiek publicēti nepārbaudīti fakti un viltus ziņas. Ekrāna laika patēriņš sabiedrībā pieaug, jo mūsu uzmanība ir piekalta sociālo mediju platformām, lai sekotu līdzi aktualitātēm pasaulē. Tas uzliek vēl lielāku atbildību katram, kurš rada saturu publiskajā vidē kā influenceris, tāpēc ir būtiski apzināties savu lomu un satura nozīmi,” skaidro sabiedrisko attiecību aģentūras “Golin Riga” partneris Arnis Vērzemnieks, piebilstot, ka arvien lielākam skaitam influenceru auditorija sasniedz un atsevišķos gadījumos pat pārsniedz tradicionālos mediju rādītājus.

Pētījuma rezultāti arīdzan uzrāda, ka vairāk nekā trešdaļa (36%) aptaujāto ir pieredzējuši situāciju, kurā ietekmētājs dalās ar viltus ziņām vai maldinošu saturu. No tiem puse (18%) cilvēku konstatēja šo faktu, bet nereaģēja. Nepilna desmitdaļa (8%) iedzīvotāju dalījās ar draugiem un paziņām, nedaudz mazāk (7%) respondentu par konkrēto incidentu ziņoja sociālo mediju platformai. Ap 5% aptaujāto vērsās pie  ietekmētāja vai atbildīgajām iestādēm, bet tikai katrs ceturtais iedzīvotājs nav pieredzējis situāciju, ka influenceris dalās ar maldinošu informāciju vai viltus ziņām. 

Ar detalizētākiem pētījuma rezultātiem būs iespēja iepazīties 2022. gada 29. aprīļa “Golin Accelerators of Relevance Influenceru indekss 2022” pasākumā, kurā norisināsies nozares ekspertu vērtējums par influenceru mārketingu, diskusija par digitālā satura veidotāju atbildību dezinformācijas apstākļos, arī ceremonija, kurā paziņos ietekmīgākos sociālo mediju influencerus Latvijā vairākās jomās un dažādās kategorijās. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko