Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Malbeks baudīšanai, ne glabāšanai

Francijas malbeks niansēs atšķiras no Argentīnas malbeka, taču kopumā, ja izvēlaties malbeku cenu kategorijā ap 10–15 eiro, iegūsiet pilnmiesīgu, tanīniem bagātu, īsāku vai ilgāku laiku ozolā izturētu vīnu. Tas ir radīts nevis glabāšanai, bet tūlītējai baudīšanai.

Nāk no Dienvidfrancijas\

 Malbec vīnogu dzimtene ir Kaoras (Cahor) reģions Dienvidfrancijā. Tā ir sarkanā vīnoga, kam ir bieza miziņa, tāpēc tai nepieciešams vairāk saules, lai nogatavotos. Malbec parasti nogatavojas sezonas vidū, ogas ir mazas un ļoti izteikti, piesātināti tumšas, tintes sarkanas. Garšā – robusti tanīni.

Sals gandrīz izposta

Šī ir arī viena no sešām atļautajām vīnogām slavenajā Bordo vīnu blendā.

Taču mūsdienās Bordo reģionā Malbec vīnoga nav populāra. Iemesls ir 1956. gada sals, kas iznīcināja 75% Malbec vīnogulāju Bordo, un tie nekad vairs netika atjaunoti iepriekšējā apjomā. Lai gan šī vīnoga izsala arī Kaorā, tur tomēr stādījumus atjaunoja, tāpēc mūsdienās, runājot par malbeku Eiropā, tiek minēts galvenokārt Kaoras vārds. Taču jāzina – uz Kaoras malbeku pudelēm var būt rakstīts nevis Malbec, bet Auxerrois vai Côt Noir.

Argentīnas simbols

Patlaban vīna tirgū savas malbeka darīšanas pozīcijas nostiprinājusi Argentīna, kur šī ir visvairāk audzētā tumšo vīnogu šķirne.

Mūsdienās gandrīz viss lielveikalos nopērkamais malbeks nāk no Argentīnas Mendosas reģiona, retāk – no Sanhuanas, Patagonijas.

Arī Čīlē dara malbeku, taču Čīles vīniem tanīni ir nedaudz sūrāki nekā argentīniešiem. Daudz kas gan, protams, atkarīgs no konkrētā vīndara.

Nelielos daudzumos malbeku gatavo arī Itālijas ziemeļaustrumos un Dienvidāfrikā.

Vēl paretam veikalos var manīt arī malbeku no Jaunzēlandes vai Amerikas.

Mūsdienu standarts

Argentīnas malbeks tiek darīts lielās, ar vismodernākajām tehnoloģijām aprīkotās vīna rūpnīcās, kurās pieejams viss, izņemot Vecās pasaules tradīcijas.

Argentīnas malbeks ir sulīgs, augļains un aromātisks. Aromātu gamma pudelē būs izteikta, spēcīga, un pārsvarā dominēs augļi un ogas – upenes, jāņogas, aronijas, ķirši, žāvētas plūmes, zilenes, lācenes, dūmakainums un miecvielas.

Ja vīns būs pabijis ozolkokā (un lielākoties tas tā arī būs), aromātu gammai pievienojiet vaniļu, šokolādi, kafiju – un priekšstats par vīna stilu būs skaidrs.

Argentīnas malbeks – vīna stils, kas radies Jaunajā pasaulē – nav paredzēts glabāšanai gadiem ilgi, tas ir radīts, lai izdzertu uzreiz.

Saderība ar ēdienu

Argentīnas malbeks ir ēdieniem draudzīgs vīns, tas lieliski sader ar kārtīgiem gaļas ēdieniem un desiņām. To ieteicams baudīt ar jēru, liellopu, cūku vai putnu gaļu, ja vien tā gatavota ar pikantām garšvielām vai mērcēm.

Padomju mantojums

Kaoras malbekam ir visai attāls, tomēr sakars ar postpadomju zemēs populāro kagoru.

Melno (tā to sauc gandrīz melnās krāsas dēļ), reibinošo vīnu Kaorā dara jau kopš Romas impērijas laikiem. Par pamatu šim vīnam izmantoja Malbec vīnogas jeb, kā tās dēvē Kaorā, Auxerrois sajaukumā ar Merlot un Tannat šķirnes ogām. XIV gadsimtā Kaorā dzimušais pāvests Jānis

XXII malbeku padarīja par baznīcas sakramenta dzērienu. Vēlāk, Pētera I valdīšanas laikā, arī krievu pareizticīgo baznīca to pieņēma par savu sakramenta dzērienu. Krievijā tas parādījās nosaukums Kagor, jo krievi neizrunā H burtu.

Taču mūsdienās veikalos vairums pieejamo kagoru ar Kristus un baznīcas simboliem uz etiķetēm visbiežāk ir gatavoti no vīnu saturošiem dzērieniem vai Eiropas Savienībā novāktu vīnogu maisījuma, kas papildināts ar dažādu ogu garšām. Parasti tie ir cenas ziņā lēti, saldināti, aromatizēti dzērieni. Ar iepriekš minēto Cahor un Malbec tiem nav nekāda sakara

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko