Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Var palīdzēt vēnu zeķes, sports un ārsta padoms

Vēnu slimības galvenokārt rada iedzimtība, bet riska faktori ir ilgstoša, regulāra stāvēšana kājās un karstums - bieža sauļošanās, regulāri pirts apmeklējumi, skaidro asinsvadu ķirurgs un flebologs Kaspars Ķīsis un piebilst, ka profilaksei noder tā dēvēto vēnu jeb kompresijas zeķu valkāšana.

Pirms to iegādāšanās par atbilstošāko izmēru ieteicams konsultēties ar flebologu. «Nevajadzētu ieiet veikalā un vienkārši zeķes nopirkt, paļaujoties uz reklāmu, jo ikviens ražotājs un tirgotājs apgalvo, ka viņa piedāvājums ir vislabākais, bet, ja zeķes būs par lielu, tad nepildīs savas ārstnieciskās funkcijas, ja par mazu - nebūs ērtas valkāšanai,» saka flebologs.

Mediķi novērojuši, ka ar vēnu vainām visbiežāk slimo sievietes, turklāt slimību varot saasināt hormonālās kontracepcijas lietošana un grūtniecība, daudz retāk vēnu slimības piemeklējot vīriešus.

Ja cilvēks novēro, ka parādās labi pamanāms vēnu tīklojums, brūni plankumi pie potītēm, smaguma sajūta kājās, pietūkums apakšstilbos un potītēs, noteikti jādodas uz konsultāciju pie flebologa. «Profesionāls mediķis novērtēs situācijas smagumu. Ja pacientam tiek konstatēta izteikta ekstremitāšu vēnu varikoze, tad viens no biežāk lietotajiem risinājumiem ir operācija, kas ļauj izņemt varikozes mezglus.

Patlaban tiek pielietota gan vaļējās operācijas metode, gan arī endovenozās operācijas ar lāzeru vai radiofrekvenci,» skaidro flebologs un turpina: «Vēnu operāciju gadījumā slimnīcā pavadāmais laiks nav pārāk ilgs. Ja tiek veikta vaļējā operācija, nākamajā dienā pēc operācijas var doties mājās, ja veic endovenozo operāciju, var atstāt slimnīcu jau operācijas dienas vakarā. Tomēr nevajadzētu doties uz darbu jau tūlīt pēc vēnu operācijas, veselību vajag nostabilizēt! Svarīgi ir ārstēties savlaicīgi, jo galējā vēnu slimību stadijā veidojas nepatīkamas varikozās čūlas, kura ļoti grūti sadziedēt. Neārstēšanās gadījumā cilvēkam var draudēt pat kāju amputācija, par laimi, tādi gadījumi ir reti.»

Ja nav vēnu slimības iedzimtības riska, draudi saslimt ir mazāki, bet pilnībā izslēgt nevar. Dzīvesveida ietekmi uz vēnu slimību risku uzsver arī ķirurgs flebologs Uldis Mauriņš. «Lai samazinātu risku saslimt, jāievēro veselīgs dzīvesveids, un tas nozīmē, ka daudz jākustas, katru dienu jāstaigā kājām.

Diemžēl ļoti izplatīts kļuvis sēdošs darbs, pārvietošanās ar automašīnu, nevis staigāšana kājām, un brīvā laika pavadīšana, sēžot klubkrēslā pie televizora vai uz dīvāna ar portatīvo datoru. Mazkustīgums apvienojumā ar neveselīgu uzturu noved pie liekā svara, kas arī ir viens no vēnu slimību riskiem,» skaidro U. Mauriņš un iesaka noteikti radīt veselīgus ieradumus un pie tiem turēties.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko