Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu

Lai izvairītos no saindēšanās ar sēnēm, stingri jāievēro viens nosacījums: nedrīkst ēst nevienu sēni, kuru nepazīsti vai par kuru neesi pilnībā pārliecināts, ka tā ir ēdama. Pretējā gadījumā sekas var būt letālas, uzsver viens no Latvijas ievērojamākajiem mikologiem, bioloģijas zinātņu doktors Edgars Vimba.

Taču, neraugoties uz ikgadējiem brīdinājumiem, izdotajiem bukletiem un grāmatām ar ēdamo un neēdamo sēņu attēliem un pieejamo plašo informāciju, ik gadu netrūkst to, kuri tomēr pamanās saindēties ar sēnēm. Šā gada augustā un septembrī reģistrēti jau 24 gadījumi, kuros cilvēki saindējušies ar sēnēm, ziņo aģentūra LETA.

Arī Veselības ministrijas speciālisti iesaka mežā lasīt tikai tās sēnes, kuras ir labi pazīstamas, gan, pērkot sēnes, izvēlieties tikai pazīstamas sēnes, jo nav ieteicams paļauties uz pārdevēja teikto. Veselības ministrijas speciālisti arī atgādina, ka uzturā nedrīkst lietot vecas, pāraugušas un bojātas sēnes, jo saindēšanās var notikt arī ar ēdamām sēnēm, kuras ir sabojājušās vai nepareizi sagatavotas, nenovārītas vai vārītas pārāk īsu laiku. Pārnesot tās mājās, jāapstrādā nekavējoties, ja neapstrādātas sēnes tiek ilgstoši uzglabātas un tad ēstas, ar tām var saindēties, pat ja visas sēnes pieder ēdamajām. Ieteicams izvairīties no sēņu lasīšanas autoceļu un rūpnīcu tuvumā. Jāatceras, ka sēnes nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, jo tas pastiprina toksisko vielu iedarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko