Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rudenīgi dārzeņu ēdieni

Tā sanācis, ka visas trīs receptes, ko šajā reizē piedāvājam, ir bez gaļas. Bet tik un tā tie visi ir sātīgi, īsti rudenīgi ēdieni, kas labi garšos ne tikai gaļas neēdājiem.

Portāla bonappetit.lv redaktore Viktorija Puķe ar ķimeņu, puravu un seleriju garšu dažādojusi tradicionālo kartupeļu biezputru. Viņas gatavota arī ir krāsnī ceptā pupiņu zupa.

Īsts veģetāriešu ēdiens ir Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autores Ditas Lases zirņu bumbiņas. Ja izlemjat tās gatavot, der zināt, ka uraddāls ir pākšaugs - mazi, tumšpelēki zirnīši, populāri Indijā. Pie mums nopērkami Austrumu produktu veikaliņos (Rudra, Hanumans, Gourmet Studio Lienes ielā 9). Tiem piemīt izteikta sātīguma garša, ko piešķir dabiskā aminoskābe - glutamīnskābe. Gan uraddālam, gan turku zirņiem ir teicamas salipšanas spējas. Svarīgi atcerēties, ka mīkla jāgatavo no nevārītiem zirnīšiem.

Krāsnī cepta zupa ar pupiņām:

6 porcijām: 800 g konservētu tomātu savā sulā, 2-3 paprikas dažādās krāsās, 1 cukini, 2 baklažāni, 1 burkāns, 400 g balto pupiņu (jau vārītas), 2 lieli sīpoli, 4-5 ķiploka daiviņas, 1 glāze (240 ml) baltvīna, 1 lauru lapa, 1 ēd. k. cukura, olīveļļa, sāls, pipari pēc garšas
1. Baklažānus un cukini sagriež palielos gabalos.
2. Baklažānus pārkaisa ar sāli, pēc 10-15 min. nolej lieko sulu.
3. Burkānu sagriež ripiņās.
4. Sīpolus un ķiplokus sakapā.
5. Paprikai iztīra sēklas un sagriež daiviņās.
6. Visus sagatavotos dārzeņus liek karstumizturīgā formā, pārlej ar eļļu un cepeškrāsnī 200 grādos cep 15 minūtes.
7. Samazina temperatūru līdz 180 grādiem, pārlej ar vīnu, pieber sāli, piparus, cukuru, pieliek lauru lapu un cep aptuveni 10 min.
8. Pievieno saspaidītus tomātus un pupiņas, pārsedz ar foliju un cep vēl stundu.
9. Pasniedz karstu ar zaļumiem.

 Kartupeļu biezputra arķimenēm, seleriju un puravu

Sastāvdaļas 2 porcijām: 4 lieli kartupeļi, 1/2 selerijas saknes, 1 puravs (tikai baltā daļa), 200 ml piena vai saldā krējuma, 2 ēd. k. olīveļļas, 0,5 tējk. ķimeņu, sāls, pipari pēc garšas
1. Dārzeņus notīra un sagriež palielos gabalos.
2. Katliņā uzkarsē eļļu un uz lielas uguns apcep dārzeņus.
3. Samazina uguni, pielej ūdeni tā, lai dārzeņi ir nosegti, un vāra līdz gatavībai - aptuveni 15 minūtes.
4. Nolej pusi ūdens, mazliet atdzesē un sablendē.
5. Pievieno saldo krējumu un vēlreiz uzkarsē.
6. Pannā bez eļļas karsē ķimenes 1-2 minūtes.
7. Biezputru pasniedz pārkaisītu ar ķimenēm.

 Uraddāla vai turku zirņu bumbiņas jogurta mērcē

4-6 porcijām vajadzēs: mīklai - 1/2 gl. uraddāla vai 1 gl. turku zirņu, 1/2 tējk. ķimeņu, 1 tējk. svaiga rīvēta ingvera vai čili pēc garšas, 1 daiviņu ķiploka, 1-2 ēd. k. zirņu miltu (cita veida milti nederēs), sāli pēc garšas, augu eļļu vārīšanai. Mērcei: 500 g jogurta bez piedevām, 3 ēd. k. sasmalcinātas kinzas, sāli. Pēc vēlēšanās mērcei var pievienot arī 1 ēd. k. svaiga (skaidiņas neder!) rīvēta kokosrieksta, šķipsniņu uz sausas pannas apgrauzdētu maltu koriandra sēklu un kuminu, 1 ēd. k. rīvētu sarkano redīsu
1. Zirnīšus pa nakti izmērcē ūdenī (vismaz astoņas stundas). Notecina, samaļ blenderī kopā ar garšvielām viendabīgā mīklā, pēc vajadzības pievienojot mazliet ūdens. Tad iemaisa zirņu miltus. Mīklai jābūt mīkstai, bet veidojamai, apmēram kā biezam lauku krējumam.
2. Uzkarsē eļļu un ar mitru karoti ņem mīklu (ar otras mitrās karotes palīdzību var piegludināt, lai veidotos bumbiņas forma)un met eļļā bumbiņas (raugieties, lai mitrā karote nenonāk eļļā, tad eļļa ļoti sprakšķēs).
3. Vāra no visām pusēm sarkanīgi brūnas: apmēram 5-7 min. Ar putu karoti izņem, saliek uz papīra dvieļa, lai liekā eļļa notek. Tad kārto pasniegšanas traukā - vienā slānī.
4. Samaisa mērces sastāvdaļas, pārlej vēl siltām zirņu bumbiņām, ļauj 5-10 min ievilkties, tūlīt arī pasniedz, piemēram, kopā ar zirņu un karija biezeni.
5. Pēc vēlēšanās var pasniegt klāt arī kādu saldskābu, asu čatniju - man bija pašas gatavotais no Kaukāza plūmītēm, bet derēs arī mango, dateļu, tamarinda, ananasu vai kādi tamlīdzīgi eksotiskie čatniji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko