Vai rapšu medus ir vērtīgs, ja rapšu lauks tiek miglots? Vai ķīmikāliju atliekas nesaglabājas medū? Atbild Latvijas Biškopu biedrības konsultante Ineta Eglīte:
Rapšu medus pats par sevi ir vērtīgs gaišais medus ar maigu garšu un labi izmantojams kafijas un tējas saldināšanai cukura vietā, jo nepiešķir dzērienam nekādu izteiktu savu aromātu un garšu. Ja rapšu lauks ir miglots ar rapša audzēšanā nepieciešamajām ķimikālijām, kuras ir atļauts lietot un miglošana notiek atļautajos laikos, tad nekādas ķimikāliju atliekas rapša medū nekonstatē. Ja rapša lauki migloti ar neatļautām ķimikālijām, kas kaitē pirmkārt un visvairāk pašām bitēm, tad bites parasti aiziet bojā nemaz nepaspējot medu ievākt, jo visindīgākais un viskaitīgākais šāds medus ir bitēm, kā nekā bites pārtiek tikai no tā.
Andrejs Mizis, agronoms, biškopis:
Ja lauks tiek miglots ar atļautiem preparātiem un pareizā laikā, tad nekāds kaitējums bitēm un medum netiek nodarīts. Bitēm ir izteiktas garšas īpašības – tāpēc tās “ sliktus” ziedus nemaz neaplidos. Gadījumā, kad no miglošanas apmira vairākas bišu saimes, pie vainas bija tas, ka rapšu lauks tika miglots ar neatļautām ķimikālijām un nepareizā laikā – dienas vidū, kad bitēm visdarbīgākais laiks. Bites mira, jo tika apmiglotas. Ja rodas šaubas par medus kvalitāti, var veikt tā analīzes. Līdz šim neesmu dzirdējis gadījumus, kad medus sastāvā būtu atklātas ķimikālijas.