Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Maza atslodze vēderam

Tā kā šosvētdien jau Ceturtā Advente un tūliņ būs klāt arī Ziemassvētki, kad, gribi vai negribi, jāēd būs daudz smagu ēdienu, šoreiz piedāvājam divas receptes no vieglā gala: tulka un žurnāla Dienas Ēdieni regulārā recepšu autora Jāņa Kaira ķirbju un tomātu mērci pastai – tajā treknuma tik vien kā ēdamkarote olīveļļas.

Arī ēdienu blogeres Viktorijas Puķes laša tornīši ir gan viegli pagatavojami, gan viegli apēdami.Tuvojoties Ziemassvētkiem, droši vien piparkūkas jau esat sacepuši kalniem. Tomēr izmēģiniet vēl vienu recepti – holandiešu piparkūkas iesaka Nīderlandē dzīvojošā latviešu žurnāliste Jolanta Sēnele. Tās ir līdzīgas latviešu piparkūkām, bet gaišākas un ar citu struktūru. Parasti tās dekorē ar lobītām mandelēm. Nereti tās cep kā vienkāršu, izrullētu plātni, un pēc tam katrs nolauž gabaliņu pēc savas patikas.*Ķirbju mērce pastai*Sastāvdaļas: 300 g garšīga un koša ķirbja, 1 sīpols, 2 ķiplokdaiviņas, 1 ēd. k. olīveļļas, 125 ml baltvīna, 125 ml dārzeņu buljona, 1 ēd. k. tomātu pastas, 1 ēd. k. baltā balzamiko etiķa, sāls, naža gals čili pulvera, 1 ēd. k. oregano, 60 g svaiga siera, 3 tomāti1. Ķirbi nomizo, sagriež šķēlēs un pēc tam gabaliņos. Arī sīpolu un ķiplokdaiviņas rupji sakapā.2. Katliņā sakarsē olīveļļu un tajā apcep sīpolus, ķiplokus un ķirbju gabaliņus. Tad pievieno baltvīnu un dārzeņu buljonu.3. Buljonā iemaisa tomātu pastu, katliņam uzliek vāku un 10–15 minūtes vāra uz vidējas uguns.4. Gatavos ķirbjus ar visu buljonu sablendē un liek atpakaļ uz plīts, bet karstumu noregulē uz zemāko temperatūru. Pievieno balto balzamiko etiķi, sāli, čili pulveri un oregano.5. Ķirbju mērcē iemaisa svaigo sieru un šķēlītēs sagrieztus tomātus. Pasniedz karstu ar spageti vai cita veida makaroniem.Laša tornīši**Sastāvdaļas: 200 g baltmaizes, 200 g fetaki siera, 100 g skābā krējuma, 200 g laša filejas, 100 g jūras zāļu (var nopirkt Stokmann, Gemoss), 2 tējk. mārrutkuFetaki sieru (tā vietā var ņemt arī maskarpones sieru, bet tad nevajag krējumu) saspaida ar dakšiņu un sajauc ar krējumu un mārrutkiem.Uz baltmaizes šķēlītēm uzziež siera masu, virsū uzliek laša šķēlīti un dekorē ar jūras zālēm.***Holandiešu piparkūkasSastāvdaļas: 125 g istabas temperatūras sviesta 250 g miltu, 1/2 tējk. cepamā pulvera, 1,5 tējk. malta kanēļa, 1/2 tējk. malta muskatrieksta, 1/2 tējk. malta kardamona, 1/2 tējk. maltu smaržīgo piparu, 1/2 tējk. maltu fenheļa sēklu, 150 g muskavado cukura, 4 ēd. k. piena, dekorēšanai mandeļu skaidiņas1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. Plāti noklāj ar cepampapīru. Bļodā sijā miltus, cepamo pulveri, garšvielas un pievieno šķipsnu sāls. Iemaisa cukuru.2. Sviestu sagriež kubiņos un liek miltu maisījumā (oriģinālā tas ar diviem nažiem ir jāiekapā miltu maisījumā). Mīca, ik pa brīdim pievienojot ēdamkaroti piena, kamēr izveidojas viendabīga un elastīga mīkla (piens var netikt viss izmantots).3. Sadala mīklu divās daļās, lai vieglāk rullēt. Noklāj darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 1 cm biezumā. Ar formiņām izspiež cepumus. Tos pārbārsta ar mandeļu skaidiņām. Cep aptuveni 20 minūtes, kamēr piparkūkas zeltaini brūnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko