Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Franču birokrātiem aizliedz lietot uzrunu Mademoiselle

Francijas premjers aizliedzis franču birokrātiem izmantot jaunām un neprecētām sievietēm paredzēto uzrunas formu "mademoiselle". Par premjera lēmumu īpaši priecīgas ir feministes. 

Jau pērn septembrī feministes rīkoja kampaņu pret uzrunas "mademoiselle" jeb "miss" lietošanu, jo tā esot atvasināta no vārda "jaunava". Aktīvistes bija sašutušas, kāpēc neprecētas sievietes tiek uzrunātas ar īpašu uzrunu, ja vīriešiem – precētiem un neprecētiem - ir tikai viena uzrunas forma "monsieur". Savukārt uzruna "mademoiselle" vedina domāt, ka šī sieviete ir pieejama, tāpēc nav glaimojoša, jo īpaši profesionālā vidē, norādīja feministes. 

Franču birokrātiem no oficiālās dokumentācijas turpmāk būs jāizskauž uzrunas formas "mademoiselle" un tādi termini kā "pirmslaulību uzvārds" un "laulātā uzvārds", paredz premjera Fransuā Fijona rīkojums. Šīs uzrunu formas jāaizvieto ar "madame", "ģimenes uzvārds" un "lietotais uzvārds". 

Lai arī premjers vēlas izskaust līdz šim Francijā tradicionāli lietoto uzrunu, oficiālajām iestādēm nav jāsteidz drukāt jaunas iesniegumu veidlapas. Taupot līdzekļus, iestādes varot izmantot vēl vecos krājumus, līdz tie izsīks, ziņo The Telegraph

Francijā sievietēm joprojām jānorāda savs ģimenes stāvoklis, aizpildot dažādus iesniegumus un iesniedzot dokumentāciju valsts iestādēs. Privātajā sektorā savukārt "mademoiselle" uzrunas forma ir jānorāda, pat iegādājoties vilciena biļeti vai pērkot koncerta biļetes internetā, ziņo ārzemju prese. "Mademoiselle" izskaušanu atbalsta arī sociālās integrācijas ministre Roselīna Bašelota, norādot, ka šāda uzruna ir iejaukšanās indivīda privātajā dzīvē un rada šķēršļus dzimumu līdztiesībai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko