Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Salāti, ja godīgi, ir garlaicīgi

Uztura speciālisti runā par bērnu uzturu gana daudz. Taču teorijā viss ir vienkārši – grūtības sākas, kad iegūtās zināšanas par veselīgu uzturu jāsāk pielietot praksē. Īpašs izaicinājums ir veicināt veselīgu ēšanu bērnudārzā vai skolā. Kas, starp citu, nebūt nav neiespējamā misija – neskatoties uz to, ka finansējums ēdienam nav liels, ir iespējams pagatavot garšīgi. Turklāt vaina ne vienmēr slēpjas pašā ēdienā.

Pirmkārt, atnākot uz izglītības iestādi, bērns nonāk stresa vidē – viss ir jauns, neizzināts, neierasts. Uz galda nestāv mīļākais šķīvītis ar supervaroņu attēliem, un ēdienus pasniedz nevis mammas mīļās rokas, bet nezināma auklīte vai virtuves darbinieks. Šajā situācijā bērns, ja ēd, izvēlas ēst to, pie kā ir radināts mājās. Tieši tāpēc kotlete ar kartupeļiem aiziet uz "urrā" un makaroni ar sieru ir svētki, kamēr mannā ar ķīseli un sautējumi paliek uz galda neskarti. Dodiet bērnam līdzi lietas, kas asociējas ar pusdienu rituālu mājās! Un, ja mamma vēlas, lai bērns ēd kādu ēdienu arī dārziņā, tādu pašu jāsāk gatavot arī mājās.

Otrkārt, nedrīkst bērniem atņemt rotaļu elementus arī ēdienā. "Ar ēdienu spēlēties nedrīkst," pateiks auklīte, un bērns ar lielu vienaldzību nostums šķīvi malā. Tomēr ļaujiet vēl mazliet paspēlēties – lai bērns pierod pie jaunām formām, tekstūrām un smaržām. Vispirms taču jāizpēta, lai zinātu, ka šo iepriekš neredzēto ēdienu bērns tiešām vēlas ēst!

Treškārt, ja ēdienu nevēlas, jāmaina tā formāts. No savas pieredzes: nomainot dārzeņu salātus uz "gabalproduktiem" – gurķu, tomātu un redīsu šķēlēm –, bērni ar lielāko prieku sāk ēst dārzeņus. Jo salāti, būsim godīgi, ir garlaicīgi un nepievilcīgi: biešu pļeckas, eļļā noslīcināti burkāni. Toties cik forši izskatās krāsainu dārzeņu plate, un cik jautri dārzeņi kraukšķ, kad tos paņem rokā un iekožas!


Ceturtkārt, novērtēsim savas spējas godīgi: ir iestādes, kurās ir pavāri ar zelta rokām, bet ir arī tādas, kur gatavo izcili negaršīgi.


Risinājumi rodami arī ierobežota finansējuma apstākļos! Lieliska pieredze ir kādā Rīgas bērnudārzā – pavāri paši veidoja bērniem draudzīgus garšvielu maisījumus no burkāniem, selerijām, ķiplokiem un pētersīļiem. Ēdieni uzreiz garšoja daudz, daudz labāk.

Un, visbeidzot, jāpiedomā pie pasniegšanas. Tā, lai ir interesanti. Vai kādam liekas pievilcīga viegli brūna auzu putras pika? Nedomāju gan. Bet, ja putras šķīvi paspilgtina, uzberot virsū dažas odziņas? Ir vērts iegādāties arī speciālas rīves, kas veido rievotus dārzeņus vai, pat vēl labāk, no burkāna spēj uztaisīt burkānu makaronus un no redīsa izgriezt puķīti. 

Nepietiek pateikt: "Ēd, jo veselīgi!" Dažreiz vajag mazliet viltības, mazliet krāsu un mazliet brīvības.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Man nepatīk vārds "klients"

Par to, kas nepieciešams īpašo bērnu ģimenēm, nav lielāku ekspertu kā pašas ģimenes, saka sociālā darbiniece Dace Ikauniece

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits