Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Mēness kalendārs dārzkopim 10.-16.janvārim

Mēness kalendārs dārzkopim 10.-16.janvārim.

Sakņu dārzeņu kopšana

10. janvārī varat jau sākt domāt par pavasara sezonu. Mēdz teikt, ka dārza darbi nesākas pavasarī un nebeidzas rudenī, bet gan ilgst visu gadu, ziemā – dārzkopja sapņos. Pamazām varat izpētīt interneta veikalu piedāvājumu, veidot sarakstus ar šķirnēm, kuras vēlaties audzēt šogad. Mielojieties ar sezonālajiem dārzeņiem, jo, kaut arī ziemas otrajā pusē tie pamazām zaudē vitamīnu daudzumu, minerālvielas un vērtīgās šķiedrvielas tajos tomēr joprojām saglabājas.

Lapu dārzeņu kopšana

No 11. līdz 13. janvārim sējiet mikrozaļumus, stādiet augsnē vai diedzējiet ūdenī lociņus svaigam tūlītējam patēriņam. Gan kā svaigu piedevu, gan dekoratīvu un dzīvīgu elementu savā virtuvē ieviesiet kādu rozmarīna, timiāna, piparmētras vai kinzas stādiņu. Ja tam izdosies neapēstam sagaidīt pavasari, varēsiet izstādīt dārzā un sagaidīt vēl vienu vai pat vairākas ražas. 

Augļu koku un ogulāju kopšana

13. un 14. janvārī pārskatiet dārzu un novērtējiet, vai un kādus bojājumus sniegs un sals tur atstājis. Rūpējieties par augļu koku brūcēm, apstrādājot tās ar speciāliem līdzekļiem un nosedzot ar potvasku. Atjaunojiet nodrošinājumus pret grauzējiem, skatieties, vai atkusnis nav bojājis mulču pie jaunajiem augļu kokiem un krūmiem. Pārskatiet ziemas krājumus un centieties mieloties ar vietējiem augļiem, cik vien iespējams.

Ziedu kopšana

15. un 16. janvārī jāpievērš īpašas rūpes telpaugiem, tos mēslojot, rasinot un izgaismojot – pagroziet augus, ja tie pārāk "skatās" vienā virzienā uz gaismas avota pusi, bet nedariet to uzreiz par 180 grādiem, lai augam nebūtu šoks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits