Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tuvie austrumi

ASV sūta papildu spēkus uz Omānas līci © DIENA(9)

ASV valdība paziņojusi, ka nosūtīs vēl tūkstoti militārpersonu uz Tuvajiem Austrumiem, pastiprinoties saspīlētajām attiecībām ar Irānu. Amerikāņi publiskojuši papildu attēlus, kas, pēc viņu uzskata, apliecina Irānas iesaisti uzbrukumos tankkuģiem Omānas līcī. Savukārt Irānas valdība pirmdien uzkurināja saspīlējumu, pavēstot, ka tās bagātinātā urāna krājumi jau nākamnedēļ pārsniegs apjomu, ko nosaka 2015. gada kodolvienošanās, un piedraudējusi, ka turpinās bagātināt urānu, ja Eiropas valstis nepiedāvās kādu risinājumu Irānas ekonomiskās aktivitātes atjaunošanai, ko strupceļā iedzinušas ASV noteiktās sankcijas, vēsta BBC. Ķīna mudinājusi Irānu neatteikties no kodolvienošanās un aicinājusi ASV nelietot pārlieku spiedienu, tā vēl vairāk saasinot saspīlējumu reģionā.

Bagdādē nojauc betona barjeras un kontrolpunktus, atver simtiem ielu

Irākas varasiestādes Bagdādē pēdējo sešu mēnešu laikā nojaukušas betona aizsargsienas gandrīz 30 kilometru garumā, galvenokārt ap tā dēvēto Zaļo zonu, kurā atrodas svarīgākās valsts institūcijas, ANO aģentūras un vēstniecības, ziņu aģentūrai AFP atklājusi augsta ranga amatpersona.

Netanjahu nikns par jaunām vēlēšanām © DIENA(1)

Izraēlas pilsoņi rudenī jau otro reizi šajā gadā dosies vēlēt parlamentu, jo tikai aprīlī ievēlētie likumdevēji šonedēļ nobalsoja par savu atlaišanu. Tas notika pēc tam, kad konservatīvajam premjerministram Benjaminam Netanjahu neizdevās izveidot jaunu labējo partiju koalīciju.

Pašnāvnieka uzbrukumā pie militārās akadēmijas Kabulā seši bojāgājušie

Vismaz seši cilvēki gājuši bojā un vēl 16 ievainoti terorista pašnāvnieka izraisītā sprādzienā pie militārās akadēmijas Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, ceturtdien paziņoja vietējā amatpersona. Uzbrukums noticis pie iebraucamā ceļa pirms Maršala Fahima Nacionālās aizsardzības universitātes Kabulas rietumos.

Irāna pēc Trampa draudiem atbildi parādā nepaliek © DIENA(4)

Pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps piedraudējis, ka karš ar ASV nozīmēs Irānas galu, Irānas premjerministrs Muhameds Džavads Zarifs atbildējis, ka Irānas iedzīvotāji savā zemē lepni mīt jau tūkstošgadēm, kamēr visi agresori ir izčibējuši. "Pamēģiniet cieņpilnu pieeju - tā darbojas," Trampam ieteicis Zarifs.

Persijas līča valstis piekritušas ASV karaspēka izvietošanai to teritorijās(15)

Saūda Arābija un citas Persijas līča valstis piekritušas ASV karaspēka izvietošanai to teritorijās, lai atturētu Irānu no iespējamā uzbrukuma, sestdien ziņo Saūda Arābijas laikraksts Asharq Al Awsat. Karaspēka izvietošana notiks saskaņā ar divpusējiem līgumiem starp ASV un Persijas līča valstīm, norāda izdevums.

Netanjahu tiek pie papildu divām nedēļām valdības veidošanai

Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins pirmdien apstiprinājis premjerministra Benjamina Netanjahu lūgumu par divām nedēļām pagarināt viņam atvēlēto laiku jaunas valdības veidošanai. Rivlins uzticēja Netanjahu veidot valdību pēc pagājušajā mēnesī notikušajām parlamenta vēlēšanām, jo atbalstu Netanjahu bija pauduši 65 no 120 Kneseta deputātiem.

Netanjahu prasīs vēl divas nedēļas valdības veidošanai

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu plāno lūgt prezidentam Reuvenam Rivlinam par divām nedēļām pagarināt viņam atvēlēto laiku jaunas valdības veidošanai, sestdien paziņoja Netanjahu vadītā partija Likud. Rivlins uzticēja Netanjahu veidot valdību pēc pagājušajā mēnesī notikušajām parlamenta vēlēšanām, jo atbalstu Netanjahu bija pauduši 65 no 120 Kneseta deputātiem. Ja prezidents pagarinās termiņu par divām nedēļām, Netanjahu būs laiks ministru kabineta veidošanai līdz 29. maijam.