Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Turcijā koronavīrusa pandēmijas dēļ atbrīvos tūkstošiem ieslodzīto

Turcijas parlaments otrdien pieņēmis likumu, kas ļaus atbrīvot desmitiem tūkstošu ieslodzīto ar nolūku ierobežot jaunā koronavīrusa izplatību ieslodzījuma vietās.

Tiesību aizstāvju organizācijas Human Rights Watch (HRW) un Amnesty International kritizēja šo likumu, jo tas neattiecas uz tiem, kas apsūdzēti saskaņā ar pretrunīgi vērtētajiem Turcijas pretterorisma likumiem.

Likums arī neattiecas uz žurnālistiem, politiķiem un juristiem un citiem, kas atrodas pirmstiesas apcietinājumā, kā arī tiem, kas gaida oficiālu apsūdzību izvirzīšanu un aizdomās turamajiem, kas tiek tiesāti.

Amnesty International pārstāvis ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka likums neattieksies uz daudziem, kuri atrodas cietumā, jo izmantojuši savas tiesības. Viņi nav pastrādājuši nekādus noziegumus, bet valdība nolēmusi aizturēt viņus, balstoties uz "ļoti elastīgajiem un pārāk plašajiem un nenoteiktajiem pretterorisma likumiem".

Šādu ieslodzīto un apcietināto vidū ir uzņēmējs un filantrops Osmans Kavala un kurdu politiķis Selahatins Demirtašs.

Demirtaša advokāts Mahsuni Karamans atklāja, ka nesen lūdzis atbrīvot viņa klientu veselības apsvērumu dēļ, bet lēmums vēl nav pieņemts. Demirtašam ir augsts asinsspiediens, un decembrī viņš tika hospitalizēts.

Bijušais Tautas demokrātiskās partijas (HDP) līdzpriekšsēdētājs Demirtašs tolaik sūdzējās par sāpēm krūtīs un elpošanas problēmām, un tika ārstēts cietuma slimnīcā.

Karamans sacīja AFP, ka jaunais likums par ieslodzīto atbrīvošanu pandēmijas dēļ  ir netaisnīgs un nelikumīgs, un tiesa varētu nolemt atbrīvot Demirtašu, nemainot likumus.

Pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma 2016.gada jūlijā Turcijā tika aizturēti desmitiem tūkstošiem cilvēku uz aizdomu pamata par saistību ar kurdu kaujiniekiem vai ASV dzīvojošā islāma garīdznieka Fetullas Gilena sekotājiem. Ankara apsūdzējusi Gilenu apvērsuma organizēšanā 2016.gadā.

Turcijas parlamenta nule kā pieņemtais likums attiecas uz vairākām ieslodzīto grupām, tostarp grūtniecēm un vecākiem cilvēkiem ar veselības problēmām, bet neattiecas uz slepkavām un personām, kas notiesātas par seksuāliem noziegumiem un noziegumiem, kas saistīti ar narkotikām.

Likums parlamentā tika pieņemts ar 279 balsīm par un 51 pret, tviterī ziņoja Amnesty International pārstāve Turcijā Milena Bujuma. afpViņa piebilda, ka pēc vairāku dienu ilgām debatēm netika pieņemts neviens opozīcijas ierosinātais labojums likumprojektā.

Prezentējot likumprojektu, Turcijas valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) pavēstīja, ka saskaņā ar to priekšlaicīgi  tiks atbrīvoti 45 000 ieslodzīto un, pieskaitot tos, kuriem noteikts mājas arests, atbrīvoto skaits sasniegs 90 000.

Tieslietu ministrs Abdulhamits Gils pirmdien paziņoja, ka ar jauno koronavīrusu inficējušies 17 ieslodzītie, no kuriem trīs miruši ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19.

13 saslimušie atrodas slimnīcā un viņu stāvoklis raksturos kā labs, bet viens ieslodzītais atrodas intensīvās aprūpes nodaļā.

Turcijā ar jauno koronavīrusu inficējušies vairāk nekā 61 000 cilvēku un gandrīz 1300 miruši no Covid-19, liecina pirmdien publiskotie Veselības ministrijas dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits