Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Irāna Zemes orbītā pirmoreiz palaidusi militāru satelītu

Irāna trešdien pirmoreiz palaida orbītā ap Zemi militāru satelītu, kas to padarīs par jaunu "pasaules lielvaru", vēstīja Irānas ziņu aģentūra Fars. Satelīta palaišana notika tajā pašā dienā, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka devis pavēli armijai uzbrukt un iznīcināt Irānas bruņotās ātrlaivas, ja tās atkal vajās ASV karakuģus.

Islāma revolūcijas gvardes korpuss apsveica satelīta palaišanu kā svarīgu sasniegumu, kas noticis par spīti intensīvam ASV spiedienam un Vašingtonas apgalvojumiem, ka Irānas kosmosa programma ir aizsegs ballistisko raķešu izstrādāšanai.

"Šodien mēs skatāmies uz Zemi no debesīm, un tas ir pasaules lielvaras izveidošanas sākums," paziņoja elitārā korpusa komandieris Hoseins Salami.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo paziņoja, ka šī satelīta palaišana pierādījusi ASV apgalvojumus, ka Irānas kosmosa programmai ir militāri, nevis komerciāli mērķi.

"Es domāju, ka Irāna ir jāsauc pie atbildības par to, ko tā izdarījusi," Pompeo sacīja reportieriem Vašingtonā.

Irāna uzstāj, ka tai nav nodoma iegūt kodolieročus, bet tās kosmosa aktivitātes ir mierīgas un atbilstošas ANO Drošības padomes rezolūcijai.

Islāma revolūcijas gvardes korpusa vietnē Sepahnews bija teikts, ka satelīts Nour (Gaisma) tika palaists no Markazi tuksneša valsts centrālajā daļā. Tas riņķo ap Zemi orbītā 425 kilometrus virs jūras līmeņa. 

Irānas reģionālā sāncense Izraēla paziņoja, ka "stingri nosoda" Irānas "mēģinājumu" palaist militāru satelītu, kas esot "fasāde" Irānas darbībai ballistisko raķešu izstrādāšanā, un aicināja noteikt jaunas starptautiskas sankcijas par šādu darbību. 

Irāna iepriekš vairākkārt bija neveiksmīgi mēģinājusi palaist satelītus orbītā ap Zemi. Pēdējais no šiem mēģinājumiem notika 9.februārī, kad satelīts Zafar (Uzvara) tika palaists, bet neiegāja orbītā.   

Top komentāri

ta nu gan
t
Pag, vai Irāna nebija tā nabaga nelaimīgā valsts, kam tagad Covid krīzes skartai vajadzēja palīdzību no Eiropas, jo sliktās sankcijas pilnīgi vai izputinājušas?
solon
s
Laba ziņa! Tas liks aizdomāties asinskāro Izraēlu un tās rokaspuisi - USraēlu un atturēs šīs agresorvalstis no saviem plāniem "demokratizēt" kārtējo neērto kaimiņu.
trusis nejaukais
t
gan jau kaa bundzha tur orbiitaa taapat nedarbojas jo dvieljugalvas tak pashi neko laaga nespeej uzbuuveet. cik reizes vinji meegjinaaja to miskasti uzshaut debesiis, reizes triis kaa minimums? te driizaak veel buutu jaapiestaada reekjins par atmosfeeras piesaarnjojumu, jo nu nav nekaads nosleepums cik aarkaartiigi toksiska ir rakjeshu dzineeju degviela un to atgaazes. ja tik ljoti gribas realizeet savas nozheelojamaas ambiicijas tad par sekaam arii ir jaaatbild.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits