Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Tuvie austrumi

Irānas prezidents sola nepiekāpties ASV(2)

Irānas atbilde ASV uzbrukumam, kurā tika nogalināts ģenerālis Kasems Sulejmani, parāda, ka Irāna "neatkāpsies Amerikas priekšā", trešdien paziņojis Irānas prezidents Hasans Ruhani.

Irānā nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna(14)

Irānā netālu no Teherānas Imama Homeini starptautiskās lidostas trešdien nogāzusies Ukrainas pasažieru lidmašīna ar vairāk nekā 170 cilvēkiem, un atbilstoši provizoriskajai informācijai neviens no aviolainerī esošajiem cilvēkiem nav izdzīvojis.

Putins metas risināt krīzi Tuvajos Austrumos © DIENA(13)

Neraugoties uz to, ka Krievijā ir brīvdienas, jo tiek atzīmēti pareizticīgo Ziemassvētki, šīs valsts prezidentam Vladimiram Putinam ir ļoti aizņemta nedēļa. Trešdien Kremļa saimnieks apmeklēs Turciju, kur tiksies ar prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, bet sestdien Maskavā viesosies Vācijas kanclere Angela Merkele. Sagaidāms, ka abās tikšanās reizēs Putina un kolēģu galvenais sarunu temats būs situācija Tuvajos Austrumos pēc Irānas ietekmīgā ģenerāļa Kasema Sulejmani bojāejas ASV gaisa triecienā. Analītiķi norāda, ka Krievija var izrādīties gan ieguvēja, gan zaudētāja no pašreizējās krīzes reģionā.

Irānā apglabās amerikāņu nonāvēto ģenerāli © DIENA(10)

ASV drona triecienā Irākā pagājušajā piektdienā nogalinātais Irānas ģenerālis Kasems Sulejmani otrdien tiks apglabāts dzimtajā Kermānas pilsētā. Pirmdien Irānas galvaspilsētā Teherānā notika Sulejmani bēru ceremonija, ko vadīja valsts garīgais līderis un faktiskais vadītājs ājatolla Alī Hāmeneji. Sarīkojuma laikā pilsētas ielās izgāja simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri skandēja: "Nāvi Amerikai!"

Merkele Maskavā apspriedīs krīzi Tuvajos Austrumos(6)

Vācijas kanclere Angela Merkele sestdien ieradīsies Maskavā, lai ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu apspriestu krīzi Tuvajos Austrumos un citus aktuālus jautājumus, pirmdien paziņoja Vācijas valdības preses sekretārs Štefans Zeiberts.

Irānas ģenerāļa nāve var nest pārmaiņas reģionā © DIENA(8)

ASV un Irānas attiecības ir sasniegušas vārīšanās punktu pēc ietekmīgā irāņu ģenerāļa Kasema Sulejmani nonāvēšanas. Viņš vadīja Irānas Revolucionārās gvardes specvienību, kas atbild par islāma republikas militārajām operācijām ārvalstīs, un bija viens no tuvākajiem padomdevējiem Irānas garīgajam līderim un reālajam vadītājam ajatollam Alī Hāmeneji. Ajatolla piedraudēja ASV atriebt Sulejmani nāvi, bet ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis, ka amerikāņi ir gatavi dot triecienu pa objektiem Irānā.

Irānā notiek masu pasākumi Sulejmani piemiņai(4)

ASV triecienā Irākā nogalinātā Irānas ģenerāļa Kasema Sulejmani mirstīgās atliekas svētdien tika nogādātas Irānā, kur Suleimani piemiņas pasākumos piedalījās simtiem tūkstoši cilvēku.