Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tuvplānā

Toreiz un tagad: Atgriešanās Eiropā © DIENA

Ceturtdaļgadsimts pagāja kopš Latvijas volejbolistu debijas Eiropas čempionātā 1995. gadā, līdz viņu pēctečiem izdevās kvalificēties nākamajam tik augsta līmeņa turnīram. Citos laikos, citā formātā un ar citām emocijām, tomēr viņu ceļā uz savu mērķi ir arī savas līdzības, tāpēc dodam iespēju savas sajūtas salīdzināt vienam no tā laika izlases līderiem Valtam Mihelsonam un šī brīža komandas emocionālajam gariņam Ingaram Ivanovam.

Moderna komanda pošas uz Tallinu © DIENA

Pieredzes un jaunības sakausējumā Latvijas vīriešu volejbola valstsvienībā izveidojies saliedēts kolektīvs, ko ne viens vien tā dalībnieks uzskata par vienu no spēcīgākajiem trumpjiem pirms septembrī gaidāmās atgriešanās Eiropas čempionāta finālturnīrā. Gatavošanās posma karstumā pie viena galda sēdinājām jau vairāk nekā desmit gadu valstsvienību pārstāvējušo Hermanu Egleskalnu, pēdējos gados sevi starp komandas līderiem pieteikušo Atvaru Ozoliņu un tikai pirmos soļus tajā sperošo Kristeru Dardzānu.

Kā (-ne)strādā homeopātija © DIENA

Sabiedrība ir polarizējusies. Politiski, zinātniski, daudzās citās jomās. Vai nu melns, vai balts. Vai ņem pilno uzskatu komplektu, vai atsakies no visa. Tā diemžēl notiek arī ar ārstēšanos, un pēdējā laikā populāras sazvērestības teorijas par šāda tāda vīrusa vakcīnu tikai lej eļļu ugunī. Arī šeit cilvēki burtiski dalās divās nometnēs – vieni uzskata, ka jāklausa tam, ko saka ārsti, savukārt citi cer izārstēties ar dabas palīdzību un domā, ka viņu imunitāte ir neuzvarama. Tāpēc nav pārsteidzoši, ka daudzi poliklīnikai met lielu līkumu un aiziet pa taisno uz homeopāta kabinetu.

Par medaļām, tūristiem, pieredzi © DIENA

Olimpiskajos sporta veidos ir nerakstīts mērķis – tiekties uz dalību ik pēc četriem gadiem notiekošajās olimpiskajās spēlēs. Tā ir vieta, kur parādīt sevi un savu valsti dažādu sporta veidu konkurencē. Ļoti izaicinoši! Personīgi man nav nekā augstāka par olimpiādi un es to uzskatu par sporta forumu numur viens, kas pulcē ļoti daudz dalībnieku. Citiem patīk par galvenajām sporta sacensībām saukt Pasaules kausu futbolā, bet tas ir augstākais futbola forums – viena sporta veida olimpiādes spēles. Olimpiāde pulcē visus, tāpēc nekā prestižāka nevar būt.

Brasa eksperts © DIENA

Būšu viens no diviem peldētājiem, kas Latviju pārstāvēs Tokijas olimpiskajās spēlēs. Savu personīgo rekordu 200 metru brasa distancē sasniedzu jau 2017. gadā un pēdējos gados nav izdevies šim rezultātam pietuvoties, tomēr tagad mana dzīve iegājusi ritmā un ceru braukt arī uz nākamo olimpiādi.

Ar sapni par medaļu © DIENA

Tokijas olimpiskajās spēlēs sev kā mērķi esmu nolicis medaļas izcīnīšanu – zinu, ka pastāv maza iespējamība, tomēr tas ir sasniedzams un darīšu visu, kas manos spēkos. Tā kā soļošanas sacensības notiks nevis Tokijā, bet 1000 kilometru attālajā Saporo, visticamāk, nesanāks olimpiskajā ciematā nofotografēties ar Lebronu Džeimsu.

Pēc ilgas cīņas ar traumām © DIENA

Pieci gadi kopš Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm man bijuši traumām bagāti, bet šobrīd nopietnu veselības problēmu vairs nav un ceru Tokijā pārspēt savu personīgo rekordu. Kas zina, iespējams, startēšu līdz pat 2024. gada olimpiādei Parīzē, bet šobrīd lēmumu vēl neesmu pieņēmis.

Olimpiskais īpašums © DIENA

Grūti kādu pārsteigt ar apgalvojumu, ka olimpisko spēļu finansiālā puse ir asimetriski par labu vienai no pasaules ietekmīgākajām "korporācijām". Šī "korporācija" juridiski noformēta kā "bezpeļņas organizācija" Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), kuras ieņēmumi mērāmi miljardos, un darbojas pēc līdzīga modeļa kā vairākums pasaules lielo sporta organizāciju. SOK rūpējas par ļoti plaša personu loka interesēm saistībā ar sportu, tāpēc organizācija var apgalvot, ka aizsargā savas finanšu un tiesiskās intereses pēc pasaulē plaši zināma modeļa stingri noteiktam mērķim. Šis modelis nav svešs vairākumam lielo starptautisko sporta organizāciju, tostarp neolimpiskajos sporta veidos.

(Ne-)Gribētās dzīres © DIENA

Sporta notikumiem piesātinātajā vasarā pie durvīm klauvē nākamais forums – Tokijas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija notiks jau 23. jūlijā. Ap tām joprojām ir daudz jautājumu, taču šaubu, ka spēles notiks, vairs nav. Vai tās ir dzīres mēra laikā?

Olimpiešu mantinieki © DIENA

Kārlis Lasmanis un Ieva Maļuka vēl bija pārāk mazi, lai bērnībā paši izbaudītu kā savus olimpiskos sapņus piepilda viņu vecāki, tomēr nu jau jaunie sportisti pošas viņu pēdās un gatavojas savai olimpiskajai debijai Tokijas spēlēs. Sportiskās tradīcijas ģimenēs nereti bijis viens no Latvijas atlētu panākumu stūrakmeņiem, tēva vai mātes piemērs un padoms, brāļa vai māsas atbalsta plecs vai konkurences dzinulis - tas viss palīdzējis mūsu atlētiem tiekties vēl ātrāk, augstāk un spēcīgāk.