Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tēma

Ar stāstu ausī © DIENA

Kas ir podkāsti jeb raidieraksti, uzzinājām jau pirms pāris desmitgadēm, bet tieši pandēmijas gados tie ieguva neredzētu uzrāvienu un popularitāti. Cilvēku paradumi tagad lēnām atgriežas pie agrākās normalitātes… Kurp virzīsies podkāsti?

Mantojuma atdzīvinātāji © DIENA

Līgatnes papīrfabrikas jaunais īpašnieks Edgars Ricevs un bijušajā ķiveru fabrikā iekārtotā atpūtas kompleksa Zeit saimnieks Marģers Zeitmanis pierāda, ka sen apklusušiem rūpnieciskiem objektiem ir iespēja dot otru elpu.

Visi teleskopi Islandes virzienā © DIENA

Vai ziemeļvalstīm piemīt kāda īpaša mūzikas radīšanai labvēlīga aura? 15. oktobrī Rīgā atkal mēģināsim atbildēt uz šo jautājumu islandiešu grupas Sigur Rós koncertā, bet līdz tam noskaidrot, kas īpašs ir tās puses mūziķos un kādēļ ziemeļi pievelk "mūsējos".

Kaķu dienas Brodvejā © DIENA

Pirms 40 gadiem Ņujorkas teātrī Winter Garden Theatre notika Endrū Loida Vebera mūzikla Cats jeb Kaķi pirmizrāde. Iepriekš mūzikls ar labiem panākumiem bija demonstrēts Londonā, bet uz Brodvejas skatuves noturējās līdz pat 2000. gada 10. septembrim, kļūstot par leģendāru uzvedumu un piedzīvojot 7485 izrādes.

Kara dieva smagais āmurs © DIENA

Apskatot dažādas bruņoto spēku daļas, nevar nerunāt par artilēriju, kam arī mūsdienu kara apstākļos ir ļoti liela loma – tas uzskatāmi vērojams arī Ukrainā notiekošajā karā.

Amerikas džinsu karaļa ceļš © DIENA

Pirms 120 gadiem Sanfrancisko pilsētā mūžībā aizgāja 73 gadus vecais Līvajs Stross – uzņēmējs, kurš bija izveidojis jau tolaik leģendām apvīto kompāniju Levi Strauss & Co. un pamatoti tika uzskatīts par Amerikas džinsu karali.

Droni kaujas laukā © DIENA

Plašāku uzmanību bezpilota lidaparātiem, kas tiek izmantoti bruņoto spēku vajadzībām, piesaistīja ziedojumu kampaņa saistībā ar karu Ukrainā. Taču ko īsti kara apstākļos spēj izdarīt droni, cik noderīgi tie ir pašlaik, un kāda nākotnē varētu būt to attīstība?

Laipni lūgti Tiffany © DIENA

Pirms 185 gadiem Ņujorkā durvis vēra mūsdienās slavenās juvelierizstrādājumu firmas Tiffany pirmais veikaliņš. Tolaik izkārtne vēstīja, ka tajā iespējams iegādāties kancelejas piederumus un modes preces.

No kokiem līdz vēlēšanu biļeteniem © DIENA

Ģimenes un influenceru ietekme, Stambulas konvencijas ratifikācija un atbildīga politika jeb cik svarīga politika ir jauniešiem, kāpēc iet vai neiet vēlēt, un kas ir noteicošais viņu politiskajā izvēlē? Rakstu sēriju par partiju piedāvājumu un citiem ar politiku saistītiem jautājumiem pirms 14. Saeimas vēlēšanām noslēdzam ar vairāku jauniešu diskusiju par to, kā uz šo procesu skatās jaunie un vēl tikai topošie vēlētāji.

Sāpīgi bija parakstīšanas brīdī © DIENA

Skeletona leģenda Martins Dukurs (38) paziņojis par sportista karjeras beigām un iekļaušanos Lielbritānijas treneru korpusā. SestDienai viņš stāsta par izdarīto izvēli, bezjēdzīgo ledus trašu būvniecību un nepieciešamajām pārmaiņām skeletonā.

Ziedoši un skaisti © DIENA

Šogad vasara nāca lēni un tā kā negribīgi, līdz pēkšņi ziedu pumpuri burtiski uzsprāga, beidzot iestājoties patiešām siltam un saulainam laikam. Augu ziedēšanas krāšņums parkos un dārzos dažādās vietās Latvijā vērojams visu vasaru, un par to, kas nepagūts vai jau nokavēts tagad, ir vērts neaizmirst nākamgad, jo koši zied ne tikai botāniskie dārzi Rīgā un Salaspilī, bet nu jau jebkuram interesentam atvērti arī piļu un muižu parki un ielūkoties ir iespēja arī privātās kolekcijās.

Spēles maiņa Baltijas jūras reģionā © DIENA

Jau tagad skaidrs, ka Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO būtiski mainīs Baltijas jūras reģiona drošību, taču tieši kādu pienesumu abas Ziemeļvalstis varētu sniegt, un ko tas varētu nozīmēt Latvijai?

Protestē klusējot © DIENA

Vēlētāju līdzdalība krītas katrās Saeimas vēlēšanās. Nav jēgas balsot, tāpat nekas nemainās – tie ir tradicionālie argumenti vai drīzāk attaisnojumi, kādēļ pilsoņi neaiziet līdz urnai. Bet ko īsti nozīmē jēga balsot? Vai tie ir patiesie iemesli, kādēļ aktivitāte krīt? Un kam galu galā tas ir izdevīgi? SestDiena sāk rakstu sēriju pirms 1. oktobrī gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām, lai iepazīstinātu ne tikai ar politisko partiju šās reizes piedāvājumu, bet arī noskaidrotu politiskā procesa problēmas un aktuālos jautājumus Latvijā.

Ieva skaistumam, žūžainis – pret klepu © DIENA

Senču gudrība vēsta, ka vasaras sākums līdz saulgriežiem ir labākais brīdis, lai ievāktu dažādus augus tējām, jo šajā laikā tie esot īpaši bagāti ar aktīvajām vielām. RSU docētāja Inga Sīle etnobotānikas pētījumā noskaidrojusi, cik pamatoti no mūsdienu medicīnas viedokļa ir latviešu tautas ticējumos minētie apgalvojumi par ārstniecības augiem.

Ticējumu "mistikas" plīvuru atverot © DIENA

Sēdēt uz zemes drīkst tikai pēc pērkona, Septiņu gulētāju dienā var prognozēt turpmākos laikapstākļus, lietaina Katrīnas diena nozīmē salu Andrejos... Cik gan daudz šajos apgalvojumos ir taisnības? Kā tos izskaidrot, un ko mūsdienu zinātne saka par senču novērojumiem?

Tas notika Līgo vakarā © DIENA

Latviešiem Līgo vakars tradicionāli ir laiks, kad ikdienas rūpes jāliek pie malas un jānododas svinēšanai. Taču citur pasaulē dažādos laika posmos 23. jūnijā notikušas itin nozīmīgas un interesantas lietas.

Analītika kā kustīgs mērķis © DIENA

SestDiena sāk rakstu sēriju Atskaites punkts, kurā rosināsim diskusiju par mediju spēju nekļūdīgi analizēt notikumus, lai tos kvalitatīvi un savlaicīgi pasniegtu sabiedrībai. Pirmajā rakstā kopējo situāciju mediju vidē un to ietekmējošos faktorus ieskicē sabiedrisko mediju ombuds, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes docētāja un vadošā pētniece Anda Rožukalne.