Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

WSJ: ASV slepeni modificēja HIMARS, lai Ukraina nevarētu apšaudīt Krieviju

ASV slepeni modificēja Ukrainai nodotās HIMARS (Augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmas), lai Ukrainas Bruņotie spēki nevarētu tās izmantot tāla darbības rādiusa raķešu palaišanai uz Krieviju, ziņoja ASV laikraksts The Wall Street Journal (WSJ).

ASV amatpersonas izteicās, ka ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šādi mēģinājusi mazināt kara eskalācijas riskus.

Vašingtona kopš jūnija ir piegādājusi Ukrainai 20 HIMARS, kā arī lielu skaitu raķešu GMLRS ar satelīttēmekļiem un apmēram 80 kilometru darbības rādiusu. Šīs raķetes tika izmantotas, dodot triecienus Krievijas munīcijas noliktavām, materiāli tehniskajiem līdzekļiem un komandcentriem Ukrainas teritorijā.

ASV amatpersonas atzina, ka Pentagons modificējis Ukrainai nododamās HIMARS, lai no tām nevarētu palaist tāla darbības rādiusa raķetes, tostarp ATACMS (Armijas taktisko raķešu sistēmas), kuru lidojuma rādiuss ir gandrīz 300 kilometru. Tas liecina, cik tālu gājusi Baidena administrācija, lai līdzsvarotu savu atbalstu Ukrainas spēkiem un eskalācijas ar Maskavu risku, rakstīja WSJ.

ASV atturējās piegādāt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes ATACMS, un HIMARS modificēšana garantē, ka Ukrainas spēki nevarēs izmantot šīs sistēmas tāla darbības rādiusa šāviņu palaišanai, ja Kijiva tādus iegādātos no citām valstīm, atzīmēja WSJ. 

Pentagons atteicās komentēt savas aparatūras un programmatūras modifikācijas.

"Operatīvās drošības apsvērumu dēļ mēs publiski nekomentējam sabiedrotajiem un partneriem piešķirto sistēmu konfigurāciju. ASV paliek uzticīgas apņēmībai piešķirt Ukrainai iespējas, kas nepieciešamas, lai pretotos Krievijas agresijai," sacīja Pentagona preses sekretārs, brigādes ģenerālis Patriks Raiders.

WSJ atgādināja, ka ASV agrāk atteicās piešķirt Ukrainai dronus "Gray Eagle MQ-1C", jo Pentagons bažījās, ka tie tiktu izmantoti, lai dotu triecienus mērķiem Krievijā. Baidena administrācija arī pievīla Kijivas cerības tuvākajā laikā iegādāties Rietumvalstu kara lidmašīnas, lai gan Vašingtona pieļāva iespēju tās piegādāt pēc kara beigām.

Diskusijas ASV par tāla darbības rādiusa ieroču piegādēm Ukrainai ir pastiprinājušās laikā, kad Krievija pastāvīgi apšauda Ukrainas enerģētikas infrastruktūru.    

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē