Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

UNESCO: 2022.gadā ievērojami pieaudzis žurnālistu slepkavību skaits

2022.gadā žurnālistu un mediju darbinieku slepkavību skaits pieaudzis par 50%, sasniedzot 86 gadījumus, paziņojusi Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO).

No 2019.gada līdz 2021.gadam vidēji tika nogalināti 58 žurnālisti un mediju darbinieki gadā.

"Pēc vairāku gadu secīga krituma 2022.gadā nogalināto žurnālistu skaita straujais pieaugums ir satraucošs," norādīja UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē.

"Varasiestādēm ir jāpastiprina savi centieni apturēt šos noziegumus un nodrošināt vainīgo sodīšanu, jo vienaldzība ir galvenais faktors šajā vardarbības gaisotnē," viņa piebilda.

UNESCO secinājusi, ka 86% šo slepkavības gadījumu neviens nav saukts pie atbildības.

Žurnālistu slepkavību motīvi ietvēra "atriebību par organizētās noziedzības, bruņotu konfliktu vai ekstrēmisma pieauguma atspoguļošanu, kā arī par sensitīvu tēmu, piemēram, korupcijas, noziegumu pret vidi, varas ļaunprātīgas izmantošanas un protestu atspoguļošanu", paziņoja UNESCO.

44 žurnālistu un mediju darbinieku slepkavības jeb vairāk nekā puse no pagājušajā gadā notikušajām reģistrētas Latīņamerikā un Karību reģionā. Un trīs ceturtdaļas slepkavību notika ārpus pilna mēroga konfliktiem.

Visvairāk slepkavību 2022.gadā pastrādāts Meksikā, kur nogalināti 19 žurnālisti un mediju darbinieki. Otrajā vietā ir Ukraina, kur nogalināti desmit žurnālisti un mediju darbinieki, un trešajā vietā Haiti ar deviņām slepkavībām.

UNESCO secināja, ka aptuveni puse žurnālistu, kuru slepkavības konstatētas pērn, nogalināti ārpus darba laikā, piemēram, "ceļojuma laikā, savās mājās vai autostāvvietās un citās sabiedriskās vietās, kur viņi neatradās darba uzdevumā".

Žurnālistiem draud arī citas vardarbības formas, tai skaitā nolaupīšana, patvaļīga aizturēšana un digitālā vajāšana, norādīja UNESCO.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē