Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Prese: CIP direktors pirms kara brīdinājis Zelenski par Krievijas atentātu plāniem

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Bils Bērnss pirms kara sākuma apmeklēja Ukrainu, lai brīdinātu prezidentu Volodimiru Zelenski par Krievijas plāniem viņu nogalināt, ziņoja britu laikraksts The Independent.

Laikraksts atsaucās uz izdošanai sagatavotu grāmatu "Cīņa par viņa dzīvību: Džo Baidena Baltā nama iekšienē", kuras autors Kriss Vipls rakstīja, ka Zelenskis tolaik publiski noraidījis ASV amatpersonu brīdinājumus par to, ka Maskava drīz sāks lielāko sauszemes iebrukumu kopš Otrā pasaules beigām. Zelenskis ar Bērnsu sarīkoja slepenu preses konferenci par draudiem viņa dzīvībai.

ASV brīdinājumi bija diezgan neparasti, jo ASV amatpersonas reti dalās ar izlūkošanas datiem publiski, līdzīgi tam, kā Baidena administrācija ir sākusi regulāri atklāt Krievijas plānus. Zelenska attieksme pret šiem brīdinājumiem bija ar mērķi dot tiem pretsparu un pieņemt, ka ASV bija panikā sakarā ar negatīvām sekām Ukrainas ekonomikai.

Vipla grāmatā, kuras eksemplārs nonācis "The Independent" rīcībā, autors rakstīja, ka Bērnss devās uz Kijivu, lai "pārbaudītu realitāti".

Viņš norādīja, ka Baidens bija uzdevis CIP direktoram - bijušajam AS vēstniekam Krievijā - Bērnsam sniegt Zelenskim "precīzas Krievijas sazvērestību detaļas".

"Tas uzreiz piesaistīja Zelenska uzmanību, viņš satraucās un atskurba no šīs ziņas," rakstīja Vipls.

Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka kopš kara sākuma pērnā gada 24.februārī Zelenskis ir pārdzīvojis vairāk nekā 12 atentātus no Krievijas spēku puses.

Vipla grāmatā teikts, ka vismaz divi no šiem atentātiem bija saistīti ar ASV izlūkošanas datiem, ar kuriem Bērnss dalījās savas Kijivas vizītes laikā.

"Izlūkošanas dati bija tik detalizēti, ka ļāva Zelenska drošības spēkiem novērst divus atsevišķus Krievijas atentātus pret viņa dzīvību," rakstīja grāmatas autors.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē