Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VM: Joda tablešu iegāde ir atbalstīta kā viens no veicamajiem pasākumiem kodolapdraudējuma gadījumā

Joda tablešu iegāde ir atbalstīta kā viens no veicamajiem pasākumiem kodolapdraudējuma gadījumā, aģentūrai LETA sacīja Veselības ministrijas (VM) preses sekretāre Barbara Ālīte.

Viņa informēja, ka VM bija sagatavojusi un valdības slēgtajā daļā tika izskatīts informatīvais ziņojums ar priekšlikumiem par minimālajiem pasākumiem gatavībai kodolapdraudējuma situācijai vai to draudu gadījumā.

Šobrīd ministrija ir iesaistīta un iesaistās diskusijās, kā arī sniedz savus priekšlikumus par pasākumiem gatavībai aizsardzības situācijai vai to draudu gadījumā. Notiek speciālistu diskusijas par to, kādi pasākumi nepieciešami sabiedrības drošībai un veselībai.

Joda tablešu iegāde ir atbalstīta kā viens no veicamajiem pasākumiem, taču Ālīte atgādina - speciālisti jau iepriekš skaidrojuši un uzsvēruši, ka joda profilakse nav "zāles pret radiāciju" un var nopietni apdraudēt veselību.

Par citiem veicamajiem pasākumiem VM pagaidām komentārus nesniedz. Ministrija informēs sabiedrību, līdzko būs pieņemti kādi konkrēti lēmumi.

VM jau iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvija no kaimiņvalstu elektrostacijām atrodas vairāk nekā 110 kilometru attāluma, un šādā gadījumā nav nepieciešams lietot joda profilaksi kodolavāriju gadījumā.

Arī valstīs, kas atrodas tuvāk atomelektrostacijām nekā Latvija, jodu jeb kālija jodīdu liek lietot tikai situācijās, kad vidē jau ir nokļuvis radioaktīvais jods, un preparāts aizsargā tikai vairogdziedzeri, skaidroja ministrijā.

VM atgādina, ka jods nepasargā no citiem radionuklīdiem vai vielām, piemēram, radioaktīvā cēzija, radiācijas ietekmes, kā arī pilnībā neaizkavē radioaktīvā joda iekļūšanu ķermenī - joda profilakse samazina tikai vairogdziedzerī uzkrātā radioaktīvā joda apjomu.

Turklāt radioaktīvā joda nav ne Černobiļas atomelektrostacijas teritorijā, ne arī kādā radioaktīvo atkritumu glabātuvē. Radioaktīvais jods izdalās tikai gadījumos, ja avārija notikusi atomelektrostacijas strādājošā reaktorā, skaidroja VM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē