Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Smiltēns: Sadarbība ar Progresīvajiem Rīgā bija vajadzīga tikai "Ušakova un Amerika impērijas" gāšanai

Latvijas Reģionu savienības (LRA) sadarbība ar politisko spēku "Progresīvie", ar kuru partiju apvienība "Apvienotais saraksts" (AS) valdības veidošanas kontekstā redz nepārvaramas domstarpības, Rīgas domē bija nepieciešama tikai tāpēc, lai varētu gāzt "[Eiropas Parlamenta deputātu Nila] Ušakova (S) un [Andra] Amerika (GKR) impēriju", intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" norādīja AS pārstāvis Edvards Smiltēns.

LRA ir viens no AS elementiem.

Smiltēnam grūti saprast, kāpēc Valsts prezidents Egils Levits un sarunu vedējs, premjers Krišjānis Kariņš (JV) aizvien uztur sarunu par četru partiju koalīciju valdībā. "Šis jautājums ir izlemts - Nacionālā apvienība (NA) jau pirms nedēļas valdē nāca klajā ar lēmumu par mandātu runāt par koalīciju tikai starp trim partijām. Šonedēļ arī AS skaidri pateica, ka diskusija par trīs vai četru partneru kontekstu ir neauglīga," teica Smiltēns.

Viņš nepiekrita, ka NA un AS būtu izveidojušas bloku, lai noteiktu to, kā tiek veidota valdība. "Tas nav bloks, drīzāk gan mūsu vairāk nekā 100 000 vēlētāju mandāts. Viņi nav devuši mums mandātu iet koalīcijā ar "Progresīvajiem"," apgalvo Smiltēns, piebilstot, ka tāpat, lai izveidotu stabilu valdību, kas nevis sēdētu, bet strādātu, nepieciešams arī ideoloģiski tuvāks koncepts.

Pēc TV3 pasūtījuma kompānijas TNS veiktā aptauja liecina, ka 27% aptaujāto vēlētos četru partiju koalīciju, bet 17% - ar trim partijām. Smiltēnu šādi dati nemulsina un nebiedē, uzsverot, ka AS ir pārliecināti par savu vēlētāju izvēlēm un uzskatiem, jo ideoloģiski tuvākas ir trīs partijas.

AS labi apzinoties, ka "Progresīvo" iekļaušana valdībā būtu izdevīga "Jaunajai vienotībai" (JV), jo brīdī, kad ir trīs partiju koalīcija, tai ir jābūt saticīgai un starp spēkiem jāvalda vienprātības principam. Taču tiklīdz pie viena galda būs NA un "Progresīvie", "pie katra otrā jautājuma garantēti izcelsies kašķis un būs nemitīgas diskusijas. Ieguvēja no šādas situācijas būšot JV, jo tādā veidā šī partija uzbūvēja sev uzticību visā iepriekšējā periodā - tobrīd "viņi faktiski bija vienīgie nopietnie pieaugušie pie galda". "Skaldi un valdi" princips der varbūt miera laikos, bet noteikti neder krīzes laikā, sacīja Smiltēns.

Atbilstot uz jautājumu, vai, viņaprāt, arī topošie partneri no NA līdzšinējā valdībā nav bijuši uzskatāmi par pieaugušajiem, Smiltēns tikai norādīja, ka, savelkot kopā pretrunīgus poliskos spēkus, konflikts ir garantēts.

Turpinot valdību salīdzināt ar galdu ar dažādu kāju skaitu, AS grib koalīciju kā galdu ar trim kājām, jo tā šis objekts esot stabils uz jebkuras virsmas. Savukārt Kariņš, kā apgalvo Smiltēns, esot teicis, ka labāk ir piecas kājas, jo divas var nozāģēt, bet tāpat galdam būs iespēja stāvēt. Smiltēna ieskatā šādi "tiek iebetonēts" princips par "partiju zāģēšanu", kas nav ilgtspējīgi.

Smiltēns atzina, ka sadarbība ar "Progresīvajiem" Rīgas domē esot bijusi nepieciešama tam, lai būtu iespēja gāzt "Ušakova un Amerika impēriju", savukārt ikdienas darbs ar "Progresīvajiem" neesot viegls.

Jautāts par AS līdera Ulda Pīlēna turpmāko lomu, Smiltēns atbildēja nekonkrēti, tikai sakot, ka viņš ir premjera amata kandidāts. "Redzēsim, kāda loma būs AS šajā koalīcijā," piebilda Smiltēns.

Kā ziņots, JV šodien koalīcijas veidošanas sarunās tiksies ar AS un NA pārstāvjiem, aģentūru LETA informēja JV.

Tikšanās plānotas JV birojā Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12-3. Plkst.13.30 paredzēta saruna ar AS pārstāvjiem un plkst.16 - ar NA.

NA pārstāve Ināra Mūrniece pastāstīja, ka otrdien ir ieplānota tikšanās ar JV, lai apspriestu tēmas, kas ir svarīgas NA.

Vaicāta par Ministra prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) kritisko attieksmi pret vairākām AS nostādnēm reformu jautājumos, Mūrniece atzīmēja, ka NA tikšanās laikā ar AS esot diskutēts vien par konceptuālām lietām, neiedziļinoties detaļās. Kamēr partijas savstarpēji nav izrunājušas nostāju attiecībā uz minētajiem jautājumiem, Saeimas spīkere to nekomentēšot.

Ir jautājumi, par kuriem abām partijām viedoklis sakrīt, ir tādi, par kuriem NA vēlētos dzirdēt detalizētāku AS viedokli, un ir arī tādi, kuros NA skaidri zina, ka neatbalstīs AS nostāju, piemēram, vēlēšanu reformas sakarā, pauda Mūrniece, vienlaikus uzsverot, ka sarunas ir jāturpina.

Trešdien, 19.oktobrī, plkst.9 JV plānota tikšanās ar "Progresīvo" pārstāvjiem.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits pilnvarojis JV līderi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu veikt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu.

Pēc 14.Saeimas vēlēšanām koalīcijas veidošanas sarunās galvenais domstarpību jautājums ir par to, cik partneriem būtu jāietilpst jaunajā valdībā un koalīcijā. Sarunu vadītāja JV vēlētos, ka koalīcijā būtu četri politiskie spēki - JV, AS, NA un arī "Progresīvie", turpretim AS un NA "Progresīvos" koalīcijā redzēt nevēlas.

JV jaunajā Saeimas sasaukumā ieguvusi 26 mandātus, AS - 15, NA - 12, bet "Progresīvie" - desmit, tātad ar "Progresīvajiem" koalīcijai parlamentā būtu 64 balsis, bet bez - 54.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē