Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rajevskis: Policijas attieksme pret notiekošo pie pieminekļa Pārdaugavā bijusi pārāk liberāla

Rīgas pašvaldība rīkojās pareizi, 10.maija rītā aizvācot pie padomju pieminekļa Pārdaugavā 9.maijā noliktos ziedus, bet vienlaikus pamatota ir policijai veltītā kritika par karu atainojušās izstādes pārvietošanu, aģentūrai LETA sacīja sabiedrisko attiecību speciālists, politologs Filips Rajevskis.

Rajevskis neredzot problēmu tajā, ka ziedu aizvākšana, tostarp izmantojot traktoru, sekoja nākamajā dienā pēc 9.maija.

Šajā jautājumā esot jāskatās plašāk, proti, valsts bija 9.maiju noteikusi par Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu ar tai sekojošiem ierobežojumiem. Savukārt ziedu aizvākšana bija pareiza pašvaldības rīcība, un tā bija atbilde uz nihilistisku cilvēku attieksmi, ejot nevis vienkārši nolikt puķes, bet demonstrējot savu pozīciju un atbalstu agresijai Ukrainā.

"Ir kāds likumiskais rāmis attiecībā uz 9.maiju, ko iedzīvotāji varēja vai nevarēja darīt šajā dienā. Pie pieminekļa bija vērojama arī Georga lentīšu izmantošana, Krievijas karogi, mūzikas atskaņošana. Šī puse ļoti nihilistiski attiecās pret likumu," norādīja eksperts.

Rajevskis arī uzskata, ka nav nozīmes, ja ziedi būtu aizvākti vēlāk vai pa nakti. Tam nav nozīmes, jo tas bija jādara pēc iespējas ātrāk. Tāpat nekas nemainītos, ja ziedu aizvākšanā tiktu izmantots nevis traktors, bet lāpsta vai ķerra. "Vilcināšanās ir tās lietas, kas visvairāk traucē rīcībā," piebilda Rajevskis.

Attiecībā uz policiju nelielu kritikas devu eksperts tomēr saskata, proti, policijai bija pārāk liberāla attieksme pret šajās dienās pie pieminekļa notiekošo. Viņaprāt, nebija adekvāti, ka policija nedaudz tālāk pārvietoja karu atainojušo izstādi.

"Ja reiz tik ļoti policijai rūpēja drošība, tad pūļa savaldīšana ir policijas darbs. Tad jau neko nevaram organizēt. Policija šajā ziņā nebija gatava un nebija veikusi sagatavošanos," uzsvēra Rajevskis.

Viņš arī neuzskata, ka šie pēdējo divu dienu notikumi radījuši daudz auglīgāku augsni riskiem, kas radīsies valstij, pieņemot lēmumu par pieminekļa nojaukšanu.

"No drošības dienestu un policijas viedokļa šo divu dienu notikumi bija ļoti labs ģenerālmēģinājums, lai šādas kļūdas otrreiz nepieļautu," norādīja Rajevskis. Vienlaikus viņš par kļūdainu uzskata viedokli, ka pieminekļa novākšana būs viegla un bez pretestības.

"Ja mēs netiekam galā miera laikos ar samērā sīku konfliktu, tad kam tad mēs vispār esam gatavi?" nobeigumā uzsvēra eksperts un pauda cerību, ka pieminekli izdosies nojaukt, jo ir jāieklausās sabiedrības prasībās.

Jau ziņots, ka 9.maijā, neskatoties uz aicinājumiem nedoties pie pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp, Krievijas vēstniecības pārstāvji, dienas laikā novietoja ziedus pakājē. Otrdienas rītā pašvaldība atnestos ziedus aizvāca, tostarp, izmantojot traktoru.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsauca asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt bija gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Tā rezultātā otrdienas vakarā pie pieminekļa atkal bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, tostarp tādi, kas slavināja Krievijas agresīvo rīcību.

Galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange TV3 uzstāja, ka ziedu aizvākšana bijusi saskaņota ar policiju un iekļauta kopējā drošības pasākumu plānā. Savukārt Ruks noliedza, ka policija būtu bijusi tā, kas aicināja novākt ziedus - tas bijis pašvaldības atbildības jautājums.

Policijas priekšnieka vērtējumā, situācijas eskalāciju otrdien izraisīja ziedu novākšana pie pieminekļa no rīta, bet tālāk jau policija cīnījusies ar sekām.

Savukārt reaģējot uz pausto sašutumu par mazliet tālāk pārvietotajām karu Ukrainā atainojošām izstādēm, policija skaidrojusi, ka ir ārkārtīgi svarīgi rūpēties par sabiedrisko kārtību un drošību, rēķinoties ar dažādiem scenārijiem un vienlaikus nepieļaujot pārkāpumus, Krievijas kara atbalstīšanu vai slavināšanu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē