Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pavļuts: Latvija līdz maija beigām saņems vēl 56 400 AstraZeneca devas

Līdz maija beigām Latvija saņems vēl 56 400 AstraZeneca devas, valdības sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

"Līdz ar ko mēs pilnībā nosedzam jūnijā nepieciešamo otro devu apjomu, un šī intriga ir beigusies - mums pietiek AstraZeneca pat ar rezervi, lai nosegtu visas nepieciešamās devas tiem, kas ir saņēmuši pirmo devu," sacīja ministrs.

Tāpat nākamās nedēļas laikā plānots saņemt arī 117 000 Pfizer/BioNTech vakcīnas devu, 19 200 Moderna devu un 26 400 Johnson & Johnson devu.

Ģimenes ārste Ilze Skuja, komentējot vakcinācijas procesu ģimenes ārstu praksēs, valdības sēdē sacīja, ka vakcīnu piegāde notiek laikus. Vienlaikus daļai no ģimenes ārstiem šonedēļ nav piegādāta AstraZeneca vakcīna.

"Tas rada nepieciešamību pārveidot sarakstus, risināt, atbildēt pacientiem uz jautājumiem," atzina ārste.

Tāpat speciālisti nevarot plānot jauniešu vakcinēšanu, jo nav skaidrības par Pfizer/BioNTech piegādēm. Skuja uzsvēra, ka jauniešu vecāki vakcinēšanu labprātāk uztic ģimenes ārstiem, tāpēc nepieciešama skaidrība.

Jau ziņots, ka iepriekš veselības ministrs mikroblogošanas vietnē Twitter apgalvoja, ka, modelējot dažādas situācijas, "jau vairākas nedēļas AstraZeneca ienākošos apjomus" Veselības ministrija rezervē tās baltsvakcīnām.

Sākotnēji bija iecerēts, ka AstraZeneca vakcīna būs galvenā, kuru izmantos Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju imunizācijā pret Covid-19, jo tā ir lēta un to ir vienkārši lietot. Tomēr šī iecere izgāzusies, jo uzņēmums nespēj paredzētajos termiņos pildīt piegādes saistības. Turklāt radušās bažas, ka vakcīna ļoti retos gadījumos var izraisīt trombu veidošanos, tāpēc vairākas valstīs pārtraukta vai ierobežota tās izmantošana.

Par neizpildītajām saistībām ES kompāniju AstraZeneca iesūdzējusi tiesā.

(papildināta visa ziņa)

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē