Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

NA: Labs ministra amata kandidāts var būt arī piesaistīts "no malas"

Partiju apvienības Nacionālā apvienība (NA) pārstāvji uzskata, ka labs ministra amata kandidāts var būt gan tāds, kurš ir piedalījies Saeimas vēlēšanās, gan arī tāds, kurš ir piesaistīts "no malas", sarunā ar aģentūru LETA norādīja NA priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Pēc politiķa teiktā, uzstādījums par ministru kandidātu kritērijiem - vai tie var būt tikai ievēlēti Saeimas deputāti - līdz šim oficiāli nav izskanējis. Tas netika piedāvāts sadarbības memorandā, un, Dombravas ieskatā, netiks iekļauts arī valdības deklarācijā. Varbūt kaut kas tāds parādīsies koalīcijas līgumā, pieļāva parlamentārietis.

Dombrava pauda, ka arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nebūtu ieguvis savu amatu, ja pirms četriem gadiem būtu bijis spēkā nosacījums, kas paredzētu, ka par ministru var kļūt tikai Saeimā ievēlētie deputāti.

Vaicāts, vai NA ir līdzīgs redzējums kā Kariņam, kurš ir sacījis, ka arī NA ir gatava valdības veidošanas sarunas virzīt atbilstoši viņa piedāvātajam atbildības jomu sadalījumam, Dombrava apliecināja, ka "NA vienmēr ir bijusi gatava virzīties uz priekšu".

"Ļoti aptuveni runājot, ir izskanējis piedāvājums attiecībā uz atbildības sfērām", pauda politiķis. Viņš uzsvēra, ka NA ļoti būtiski esot, lai valdības deklārācijā neparādītos kādi partijai nepieņemami punkti arī sadaļās, kas nav tās atbildības jomā.

Drīzumā politiķi uzsāks darbu pie deklarācijas veidošanas, un galīgais lēmums par jaunās valdības izveidi būs vēlāk, atzīmēja Dombrava.

Pēc parlamentārieša teiktā, kaut arī atbildības jomu sadalījums ir iezīmēts, pie valdības deklarācijas sadaļu rakstīšanas visās nozarēs topošās koalīcijas partijas strādās kopīgi. "Nebūs tā, ka, piemēram, ja potenciālais ārlietu ministrs ir no JV, tad deklarācijas ārlietu sadaļa tiks vienpersoniski rakstīta no JV puses," skaidroja Dombrava.

Tā ir valdības deklarācija, kuru visas potenciālās koalīcijas partijas raksta kopīgi un pēc tam arī kopīgi par to uzņemas atbildību, sacīja parlamentārietis. "Redzēsim, kā tas process strādās", sacīja politiķis.

Kā ziņots, vaicāts par situāciju ar piedāvāto atbildību sadalījumu koalīcijā, Kariņš pirmdien aģentūrai LETA norādīja, ka gaida "skaidru atbildi" no AS pārstāvjiem, "vai viņi ir gatavi virzīties uz priekšu, vai nav". Premjers vērsa uzmanību, ka NA un JV ir gatavas turpināt darbu un tagad tiek gaidīta atbilde no AS.

Tiklīdz koalīcija būs vienojusies par atbildības jomu sadalījumu, būs iespējams raiti iet uz priekšu, savukārt pirms tam nevar sākt darbu pie valdības deklarācijas rakstīšanas, sacīja esošais valdības vadītājs. Viņš atsaucas arī uz Valsts prezidenta Egila Levita pausto, ka pirms valdības deklarācijas rakstīšanas esot jābūt ļoti skaidri sadalītām atbildības jomām, lai ir skaidrs, kura partija vadīs deklarācijas konkrētu nozaru darba grupas.

Valdības deklarācijas rakstīšana ir "daudzšķaitņains process", kurā ir svarīgi, lai katrs saprot, par kuru jomu ir viņa atbildība, lai var koordinēt darba veikšanu, skaidroja Kariņš.

Saskaņā ar Kariņa priekšlikumu, topošajā valdībā JV varētu ieņemt septiņus amatus - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amats.

Savukārt NA paredzēts ieņemt četrus ministra posteņus - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amatus.

NA politiķis, kultūras ministrs Nauris Puntulis norādīja, ka NA "neiebilstu" Kariņa izteiktajam atbildības jomu sadalījumam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē