Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

LMT: Gada nogalē vairākkārtīgi pieaudzis kiberuzbrukumu skaits

Gada nogalē vairākkārtīgi pieaudzis kiberuzbrukumu skaits, informēja Latvijas mobilo sakaru operatora SIA Latvijas mobilais telefons (LMT) pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka līdz šī gada rudenim "LMT Interneta sargs" vidēji mēnesī apturēja ap diviem miljoniem kiberapdraudējumu, bet kopš augusta uzbrukumu skaits ir strauji pieaudzis. Oktobrī novērsto apdraudējumu skaits sasniedza jaunu rekordu - vairāk nekā 6,9 miljonus.

""LMT Interneta sargs" oktobrī saskārās ar vairāk nekā 1,7 miljoniem šādu un līdzīgu gadījumu no 1500 domēniem. Salīdzinājumam - janvārī tika apturēti vairāk nekā 1,3 miljoni uzbrukumu no 380 domēniem," norāda LMT Kiberdrošības daļas vadītājs Mārtiņš Kaļķis.

Vienlaikus kompānijā atzīmē, ka oktobrī Latvijā novērots arī rekordliels uzbrukumu skaits saistībā ar "C&C" jeb "Command-and-Control" centriem - vairāk nekā 2,1 miljons.

LMT skaidro, ka "C&C" centru darbības mērķis ir iekļaut ierīci botu tīklā un vadīt to, lai pēc tam izmantotu citiem krāpnieciskiem mērķiem. Laika gaitā C&C uzbrukumā pakļautā ierīce strādās sliktāk, internets tajā darbosies lēnāk. Šāda veida uzbrukumu pieaugums novērojams visā pasaulē.

Vienlaikus kompānijas pārstāvji norāda, ka, salīdzinot ar pērno gadu, atvairīto kiberuzbrukumu skaits ir trīskāršojies, tostarp augustā novērsti 3,8 miljoni draudu, savukārt septembrī - vairāk nekā 4,6 miljoni.

Aktuālie uzbrukumi saistās ar ļaunatūras pielietošanu, pikšķerēšanu un centieniem ģenerēt kriptovalūtu. Visizplatītākais veids aizvien ir trojāni, kas savā kontrolē var pārņemt un sabojāt lietotāja ierīci, kā arī zagt personīgo informāciju, informē LMT.

"Interneta sargs" neļauj lietotājam doties uz ļaunprātīgi veidotu lapu, piemēram, noklikšķināt uz īsziņā saņemtas saites, interneta banera vai reklāmas un brīdina klientu par potenciāli bīstamas lapas apmeklēšanu, tāpēc daudzi cilvēki ir apturēti no neapdomīgu darbību veikšanas, skaidro LMT pārstāvji.

Jau ziņots, ka LMT apgrozījums 2022.gadā bija 165,368 miljoni eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 6,8% un bija 28,9 miljoni eiro.

LMT kapitālā 49% pieder Zviedrijas "Telia Company" un tās meitaskompānijai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē