Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Linkaits: Satiksmes problēmas uz Rīgas apvedceļa risinās ceļa pārbūve un apvienotais ātrgaitas vilciena un autoceļa tilts

Intensīvās satiksmes radītās problēmas uz Rīgas apvedceļa risinās autoceļa pārbūve un apvienotais ātrgaitas vilciena un autoceļa tilts, aģentūrai LETA pauda satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), komentējot situāciju, kad, atsākoties mācībām skolās, pieaug satiksmes intensitāti uz Rīgas apvedceļa, radot noteiktu posmu pārslogotību.

VSIA "Latvijas valsts ceļi" dati liecina, ka Rīgas apvedceļa (A5) intensitāte ir aptuveni 23 000 automašīnu diennaktī, un pēdējo desmit gadu laikā tā ir pieaugusi aptuveni divas reizes.

"Caurlaides spēju plānots risināt ar Rīgas apvedceļa pārbūvi par četru joslu ātrgaitas autoceļu ar maksimālo braukšanas ātrumu līdz 130 kilometriem stundā, kā to paredz Latvijas valsts autoceļu ilgtermiņa attīstības stratēģija līdz 2040.gadam," norādīja Linkaits.

Viņš minēja, ka darbs pie apvedceļa izbūves ir sākts un pašlaik tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums, kas kopā ar būvprojekta izstrādi ilgs aptuveni divus gadus.

"Tāpat būtiski, ka valdībā ir apstiprināti nākamie soļi Daugavas šķērsojuma izbūvei pie Salaspils, kas ir nozīmīgs Rīgas apvedceļa veidošanai," piebilda ministrs.

Viņš skaidroja, ka tas būs unikāls divu līmeņu tilts, kas apvienos "Rail Baltica" ātrgaitas dzelzceļa līniju un četru joslu ātrgaitas autoceļu, lai savienotu Rīgas apvedceļu abās Daugavas pusēs. Tilta projektēšana notiek "Rail Baltica" projekta ietvaros.

Pašlaik Rīgas apvedceļa abi autoceļi - A5 (Salaspils-Babīte) un A4 (Baltezers-Saulkalne) - nav tieši savienoti, bet kā to savienojums kalpo A6 (Rīga-Daugavpils-Krāslava-Baltkrievijas robeža). Autoceļu A4 un A5 mezgli ar autoceļu A6 ir uzskatāmi par šaurajām vietām, kurās veidojas satiksmes sastrēgumi.

Satiksmes ministrijā skaidroja, ka esošais Daugavas šķērsojums pa Rīgas hidroelektrostacijas (HES) dambi ir visproblemātiskākā vieta visā Rīgas apvedceļa garumā, jo šajā vietā autoceļam ir zema satiksmes caurlaides spēja un Rīgas HES dambi paplašināt tehniski nav iespējams.

Ministrijā uzsvēra, ka satiksmes plūsma, it sevišķi kravas transporta plūsma, pa Rīgas HES dambja Daugavas šķērsojumu ir jāsamazina, jo potenciāls ceļu satiksmes negadījums var atstāt negatīvu iespaidu uz dambja konstrukciju. Daugavas šķērsojumam Rīgas HES dambja tehniskā stāvokļa dēļ jau pašlaik ir masas un braukšanas intervāla ierobežojumi. Apvienotā tilta būvniecība ļauj risināt šo situāciju un novērst identificētos riskus.

"Apvienotā tilta būvniecība ir optimālākais risinājums gan finansiālā, gan teritoriju saudzējošā veidā," uzsvēra Linkaits.

Viņš skaidroja, ka tilta izbūvei tiks piesaistīti vairāki finanšu avoti. "Projektēšanas līgums tiek finansēts kopējā "Rail Baltica" projekta finansēšanas līguma ietvaros. Apvienotā tilta būvniecības finansēšanai plānots piesaistīt 2021.-2027.gada Eiropas Savienības daudzgadu budžeta Militārās mobilitātes programmu. Līdz ar to dodot maksimālo ieguldījumu Latvijas transporta sistēmas pilnveidei ar salīdzinoši nelielu valsts budžeta līdzfinansējumu," stāstīja Linkaits.

Plānots, ka tilta būvprojektu varētu pabeigt 2023.gadā un būvniecību sākt 2023.gada nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē