Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jansons: Naida noziegumu atklāšana ir atkarīga no policijas profesionalitātes

Naida noziegumu atklāšana ir ļoti sarežģīta un atkarīga no policijas profesionalitātes, intervijā Latvijas Radio sacīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs uzskata, ka kontekstā ar likumiskiem instrumentiem naida noziegumu atklāšana ir ļoti sarežģīta, savukārt uz traģisko notikumu Tukumā Jansona ieskatā jāskatās plašākā kontekstā. Tiesībsarga birojs pievērsīs pastiprinātu uzmanību minētajam notikumam Tukumā, raugoties uz to naida nodarījuma kontekstā.

"Tādas krimināllietas kā Tukuma gadījumā ļoti atkarīgas no konkrētās policijas iestādes darbinieku kompetences un profesionalitātes," pauda Jansons.

Tiesībsargs akcentēja, ka publiskā telpā parādījusies informācija, ka cietušajai personai vairākkārt izteikti draudi un cilvēks bija vērsies policijā, kur savukārt neuzsāka kriminālprocesu. Jansona ieskatā būtu ārkārtīgi svarīgi saprast, kāpēc policija nesāka kriminālprocesu. Tāpat jāsaprot, vai ir saikne starp notikuma epizodēm.

Naida noziegumi ir sarežģīti no pierādīšanas viedokļa, jo jāpierāda nozieguma motīvs. "Viena lieta ir konstatēt zādzību vai laupīšanu, bet te - jāpierāda motīvs, un bieži vien policijas pusē tas nesekmējas. Tas ir kompetences un profesionalitātes jautājums," uzsvēra Jansons.

Kā ziņots, Valsts policijā (VP) "pēc naktī uz piektdienu notikušā ugunsgrēka" ir sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību, un pašlaik norit izmeklēšana.

VP ir izvirzījusi vairākas versijas par incidentu Tukumā, taču netiek izslēgta arī varbūtība, ka nemaz nav noticis noziedzīgs nodarījums, pirmdien žurnālistiem pastāstīja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieks Andris Zellis. Reizē policija pašlaik nav sniegusi sīkāku skaidrojumu saistībā ar šo versiju.

VP iepriekš vēstīja, ka līdz šim vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais ugunsgrēks, kurā cieta divi vīrieši, būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Tukumā apdegumus guva divi vīrieši, tostarp viens no viņiem cieta ļoti smagi. Viens no cietušajiem uzsver, ka abiem vīriešiem jau iepriekš tika draudēts, tāpēc viņš pieļauj, ka viņa draugam noticis homofobisks naida uzbrukums - viņš apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts, savukārt VP nedēļas nogalē uzsvēra, ka līdz šim vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

VP apliecinājusi, ka 2020.gadā tā saņēmusi iesniegumu par iespējamiem draudiem vienam no cietušajiem. Toreiz pieņemts lēmums nesākt kriminālprocesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē