Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Īstais laiks dibināt uzņēmumu

Mēs dzīvojam strauju pārmaiņu laikā, kad notikumus vairs nevar paredzēt pat dažus mēnešus uz priekšu, turklāt daudzas pazīmes liecina, ka vēl kādu laiku nāksies sadzīvot ar Covid-19 pandēmiju. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) šogad pētījumā noskaidrojusi, ka nerealizēta biznesa ideja ir aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju, tāpēc daudziem aktuāls varētu būt jautājums – vai ir īstais brīdis uzņēmuma dibināšanai?

Iemesli, kāpēc pagaidām atlikt savas biznesa idejas īstenošanu, var būt dažādi, piemēram, nav pārliecības par idejas dzīvotspēju vai nepieciešams laiks tās testēšanai. Taču, ja iemesls ir cerība sagaidīt stabilākus, prognozējamākus, drošākus laikus, tad jāapzinās, ka var nākties gaidīt vēl ilgi. Turklāt tikmēr pasaule jau atkal būs mainījusies. Pagātnes pieredze liecina, ka jebkura krīze ir arī iespēja, kas ļauj tirgū ienākt jauniem spēlētājiem ar inovatīvām idejām.

Covid-19 pandēmija ir bijusi un turpina būt milzīgs izaicinājums daudziem uzņēmumiem. Tomēr bažas par visaptverošu krīzi, kas varētu apmēros pārspēt 2008. gada finanšu krīzi, attiecībā uz Baltijas valstīm vismaz pagaidām nav piepildījušās. Vairākas nozares ir turpinājušas izaugsmi, un arī pandēmijas ietekmētajās nozarēs daļa uzņēmumu spēj būt radoši un zibenīgi pielāgojas jaunajai realitātei.

Turklāt arī aptaujā par Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) noskaņojumu, kas tika veikta šī gada sākumā, secinājām, ka Latvijā gandrīz 70% MVU tomēr ir noskaņoti optimistiski vai piesardzīgi optimistiski. Vairums arī plāno pieņemt papildu darbiniekus, nevis samazināt darbinieku skaitu.

Pandēmija nav bijusi šķērslis jaunu uzņēmumu dibināšanai, lai gan 2020. gada pavasarī, valstī sākoties ārkārtējai situācijai, šajā jomā bija vērojams iespaidīgs kritums. Pērn tika dibināts vismazāk jaunu uzņēmumu pēdējo 17 gadu laikā – vien 8938 –, kas varētu būt saistāms ar pandēmijas izraisīto neskaidrību, taču, vērtējot pagaidām pieejamos datus par šo gadu, izskatās, ka līkne atkal sāk lēnām virzīties uz augšu.

Jāpiemin vēl kāds aspekts – SEB bankas dati liecina, ka Baltijā vīrieši ir daudz aktīvāki uzņēmumu dibinātāji, jo viņiem pieder divas reizes vairāk kompāniju nekā sievietēm, vienlaikus Latvijā to uzņēmumu īpatsvars, kas pieder sievietēm, ir nedaudz augstāks nekā Lietuvā un Igaunijā. Turklāt vērojama sakarība – pieaugot uzņēmumu pastāvēšanas ilgumam, samazinās sieviešu īpašnieču procents, no kā varētu secināt, ka tieši pēdējos gados pieaug sieviešu vēlme un uzdrīkstēšanās īstenot savas ambīcijas uzņēmējdarbībā.

Latvijā ir tikai divas jomas, kurās sievietēm piederošu uzņēmumu ir vairāk, – veselības un sociālā darba sektorā, kā arī izglītības sektorā. Savukārt visretāk sievietes dibina uzņēmumu finanšu un apdrošināšanas sektorā, kā arī būvniecības un energoresursu sektorā. Aplūkojot dzimumu sadalījumu, redzam, ka tieši sievietēm ir liels potenciāls ienākt uzņēmējdarbībā, sniedzot savu pienesumu arī tādām nozarēm, kas tradicionāli bijušas vīriešu pārvaldītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē