Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bērziņa aicina Rēzeknes domes deputātus atsākt darbu vai nolikt deputātu mandātus

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV) pēc Rēzeknes pašvaldības apmeklējuma aicina Rēzeknes domes deputātus atsākt darbu vai nolikt deputātu mandātus.

Ministre aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik esot grūti saprotama iedzīvotāju ievēlēto deputātu rīcība, neapmeklējot domes sēdes. Ja deputāti atsakās pildīt savus pienākumus, viņiem būtu jānoliek deputātu mandāti, ļaujot šo amatu ieņemt nākamajiem, kuri ir vēlēšanu sarakstā un vēlas strādāt.

Viņa atzina, ka, nenotiekot trīs domes sēdēm, ir iespējams rosināt Saeimai lemt par domes atlaišanu, taču tas nav jādara obligāti, ja pašvaldība ir spējīga turpināt sniegt pakalpojumus un funkcionēt.

Bērziņa aģentūrai LETA pēc Rēzeknes apmeklējuma vērtēja, ka pašvaldība un tās administrācija esot gatava strādāt. Pašvaldības struktūru vadītāji un izpilddirektors apliecinājuši, ka turpinās savu darbu, līdz ar to pakalpojumu sniegšana netiks pārtraukta, kā arī tiks nodrošināta darba algu izmaksa pašvaldības darbiniekiem.

Savukārt, ja Rēzeknes dome nepieņems nākamā gada pašvaldības budžetu, tad automātiski budžetam tiks paredzēta 1/12 daļa no iepriekšējā gada budžeta, kas gan ir atzīts par brāķi, jo Finanšu ministrija ir konstatējusi, ka tajā nebija paredzēti līdzekļi algu izmaksai visa gada garumā.

Ministre norādīja, ka pagaidām neplāno steidzīgi rosināt domes atlaišanu un gaidīs Valsts kontroles atzinumu. Viņa atgādināja, ka šobrīd ir konstatēta no amata atstādinātā Rēzeknes mēra Aleksandra Bartaševiča pretlikumīgu rīcība, bet nav konstatēta šāda rīcība no koalīcijas deputātu puses.

Kā ziņots, Rēzeknes domes valdošā politiskā partija "Kopā Latvijai", kuru vada Bartaševičs, ir izplatījusi paziņojumu, kurā pauž vēlmi panākt domes atlaišanu un jaunas pašvaldības vēlēšanas nākamajā gadā, kurās partija ir apņēmusies startēt.

Partijas "Kopā Latvijai" valde uzskata, ka vienīgā pareizā reakcija uz Bartaševiča atstādināšanu no Rēzeknes domes koalīcijas deputātu puses esot paātrināt domes atlaišanas procesu un gatavoties ārkārtas vēlēšanām.

Paziņojumā arī veltīti pārmetumi finanšu ministram Arvilam Ašeradenam (JV) par Rēzeknes domes pieteiktā stabilizācijas procesa nesākšanu un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrei Bērziņai par "politiska rakstura motivāciju". Bankrota priekšā nonākušās pašvaldības vadošie politiķi apgalvo, ka Rēzeknes pašvaldībai esot "likumīgas tiesības pretendēt uz [valstij] lūgtajiem aizdevumiem". "Kopā Latvijai" apgalvo, ka Rēzeknes problēmas esot atrisināmas, bet "palīdzība apzināti tiek vilcināta".

Šomēnes nav notikušas jau divas Rēzeknes pilsētas domes sēdes, jo uz tām nav atnākuši valdošās koalīcijas deputāti.

Saeima ar likumu var atlaist domi, ja tā nav spējīga pieņemt lēmumus saistībā ar to, ka trijās domes kārtējās sēdēs pēc kārtas nepiedalās noteiktais skaits deputātu (kvorums). Ja uz atkārtotu domes sēdi deputāti nav ieradušies pietiekamā skaitā, sēdes vadītājam jāinformē par to vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru.

Kā ziņots iepriekš, 2.novembrī Bērziņa parakstījusi rīkojumu par Rēzeknes mēra Bartaševiča atstādināšanu par nozīmīgiem pārkāpumiem.

VARAM norāda, ka Rēzeknes domes priekšsēdētājs tiek atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem, vadot domes darbu un atbildot par pašvaldības budžeta izpildes procesa organizāciju un vadību. Attiecīgie pārkāpumi, kā arī tas, ka domes priekšsēdētājs nav sniedzis faktos balstītu, patiesu, salīdzināmu, saprotamu un pilnīgu informāciju par pašvaldības finansiālo stāvokli un par pašvaldības budžeta sagatavošanu un izpildi, liecina par domes priekšsēdētāja nespēju pildīt savus pienākumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē