Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ĀM: Atverot ES tirgu Ukrainas precēm, var sniegt ieguldījumu Ukrainas ekonomikas noturības stiprināšanā

Atverot Eiropas Savienības (ES) tirgu Ukrainas precēm, ir iespēja sniegt ieguldījumu Ukrainas ekonomikas noturības stiprināšanā, kā arī veicināt ražošanu un eksportu, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, 30.oktobrī un 31.oktobrī Prāgā, Čehijā, parlamentārā sekretāre piedalījās ES Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politiku.

Sanāksmē tika pārrunāta tirdzniecības ģeostratēģiskā nozīme, īpaši Krievijas agresijas pret Ukrainu iespaidā un tirdzniecības atbalsts Ukrainai. Ministru sanāksmē liela uzmanība tika pievērsta arī ES un ASV ekonomiskajām attiecībām.

Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi turpināt atbalstīt Ukrainu un tās ekonomikas atveseļošanu, izmantojot ES tirdzniecības instrumentus. Viņa aicināja laikus sagatavot nepieciešamo lēmumu, lai pagarinātu Ukrainai piešķirtos tirdzniecības atvieglojumus arī pēc noteiktā termiņa beigām 2023.gada vidū.

Savukārt diskusijā par tirdzniecības ģeostratēģisko nozīmi Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka atkarība no viena piegādātāja vai piegādes reģiona rada būtiskus politiskus un ekonomiskus riskus, īpaši ja pusēm nav līdzīgas demokrātiskās vērtības. Tādēļ, viņas ieskatā, ir jārada stimuli tirdzniecības plūsmu dažādošanai, un svarīga loma šajā procesā ir ES tirdzniecības nolīgumu tīklam. ĀM parlamentārā sekretāre norādīja, ka šajā kontekstā nepieciešams paplašināt brīvās tirdzniecības līgumu tīklu ar uzticamiem partneriem.

Kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem Kalniņa-Lukaševica tikās ar ASV tirdzniecības pārstāvi Katrīnu Tai. Sarunā parlamentārā sekretāre uzsvēra ciešas transatlantiskās sadarbības un ES-ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes nozīmi pašreizējo ģeopolitisko izaicinājumu kontekstā.

"Mēs pozitīvi vērtējam sasniegto progresu Tirdzniecības un tehnoloģiju padomes formātā un sagaidām konkrētus rezultātus arī turpmāk," atzīmēja Kalniņa-Lukaševica, īpaši izceļot sadarbību tehnoloģiju inovāciju un telekomunikāciju tīklu drošības jautājumos, kā arī digitālo prasmju un tehnoloģiju jomā.

Sarunā ar ASV tirdzniecības pārstāvi parlamentārā sekretāre akcentēja ES un ASV sadarbības nozīmi, sniedzot atbalstu Ukrainai un koordinējot sankciju politiku pret Krieviju.

ES Ārlietu padome kopējās tirdzniecības politikas formātā apskata jautājumus par ES tirdzniecības attiecībām ar trešajām valstīm, ietverot preču un pakalpojumu tirdzniecību, intelektuālā īpašuma tiesību komerciālo pusi, starptautiskā publiskā iepirkuma un ārvalstu tiešo ieguldījumu noteikumu aspektus. Sanāksmes vada prezidējošās valsts ES Padomē ministrs, kas atbild par tirdzniecības jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē