Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Alus ražotāji: Tirdzniecības laika ierobežojumi nerisina pārmērīga alkohola patēriņa problēmu valstī

Tirdzniecības laika ierobežojumi nerisina pārmērīga alkohola patēriņa problēmu valstī, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Alus darītāju savienības (LADS) valdes priekšsēdētājs Pēteris Liniņš.

Komentējot Veselības ministrijas (VM) rosinājumu aizliegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, lai mazinātu alkohola patēriņu, Liniņš sacīja, ka gan Latvijas, gan citu valstu pieredze rāda, ka tirdzniecības laika ierobežojumi nemazina patēriņu, bet veicina nelegālā alkohola apriti. Bez tam, tirdzniecības laika ierobežojumi veicina nelegālu, veselībai bīstamu dzērienu noietu, vienlaikus samazinot nodokļu ieņēmumi no legālās produkcijas.

"Nav pierādīta cēloņsakarība starp likumīga dzērienu iegādes laika saīsināšanu un alkohola patēriņa samazināšanos valstī," sacīja savienības valdes priekšsēdētājs, piebilstot, ka pastāv pamatotas bažas, ka iespējams gluži pretējs efekts uz nelegālā alkohola patēriņa pieauguma rēķina.

Viņš arī skaidroja, ka tirdzniecības ierobežojumi, kas liedz personai iegādāties fasētus alkoholisko dzērienus, lietošanai mājas apstākļos, veicina iereibušu personu atrašanos sabiedriskās vietās, tai skaitā uz ielas. Vienlaikus šādi ierobežojumi vairotu alkoholisko dzērienu nekontrolētu apriti, tajā skaitā nepilngadīgu personu vidū un samazinātu valsts budžeta nodokļu ieņēmumus.

"Nozare šādu iniciatīvo vērtē ļoti negatīvi, jo uzskata, ka tie nesasniegs izvirzītos mērķus sabiedrības veselības aizsardzības jomā, vienlaikus, radot zaudējumus Latvijas ražotājiem un ekonomikai," uzsvēra Liniņš.

Viņš norādīja, ka 2020.gadā alus nozarē bija vērojams kritums par 7,8%. Tāpat saražotā alus daudzums, pēc jaunākajiem datiem, ir samazinājies par 2,5% un arī nodokļu ieņēmumi no nozares ir būtiski samazinājušies. Vienlaikus Liniņš pauda, ka, saskaņā ar jaunākajiem Valsts ieņēmumu dienesta datiem, šī gada pirmajos piecos mēnešos pret attiecīgo periodu pērn patēriņam nodots par 5,9% mazāk alus.

"Kā redzams skaitļi pierāda, ka alus nozarē, nevar runāt par patēriņa pieaugumu, bet gluži pretēji, nozarē vērojams būtisks patēriņa samazinājums," uzsvēra valdes priekšsēdētājs, sakot, ka vienlaikus nodokļu slogs dzērienu nozarei turpina augt. Cita starpā 2020 gada pavasarī, līdz ar pandēmijas sākumu, akcīzes nodoklis alum pieauga par 5% un 2021.gada martā vēl par 5%. Arī ražošanas izmaksas saglabājas augstas un turpina pieaugt.

"Pie šādiem apstākļiem nav pieļaujama papildus nodokļu sloga paaugstināšana ražojošiem uzņēmumiem un jaunu ierobežojumu noteikšana," sacīja Liniņš. Turklāt tirdzniecības laika ierobežojumi atstātu negatīvu iespaidu uz vietējiem ražotājiem, kuri jau pašlaik konkurē ar importa produkciju, kuras apjoms būtiski pieaug.

Viņš minēja, ka valstij būtu maksimāli jāatbalsta pašmāju ražošanas uzņēmumi, nenosakot papildus ierobežojumus alus nozarei, un neradot papildus nodokļu slogu.

"Tas ir īpaši būtiski šajos krīzes apstākļos. Nodokļu sloga nepalielināšana dos pozitīvu ietekmi valsts ekonomikai un paaugstinās ieņēmumus ilgtermiņā," prognozēja Liniņš.

Latvijas Alus darītāju savienība ir dibināta 1993.gadā. Organizācijas darbības pamatvirzieni ir alus darītāju ekonomisko interešu aizstāvība, dalība likumu pilnveidošanā, starptautiskas sadarbības veidošana ar līdzīgām organizācijām, kā arī alus nozares popularizācija un attīstība valstī, stiprinot alus ražošanas tradīcijas Latvijā.

Jau ziņots, ka VM rosina aizliegt tirgot alkoholu pēc plkst.20, lai mazinātu alkohola patēriņu.

Pašlaik alkoholiskos dzērienus ir atļauts tirgot no plkst.8 līdz 22. Ārpus šīm stundām alkoholu pārdot var tikai vietās, kur dzērieni jāizdzer uz vietas, piemēram, bāros un kafejnīcās. VM vēlas alkohola tirdzniecības laiku ierobežot stingrāk, nosakot, ka to var iegādāties tikai no plkst.10 līdz 20.

Vajadzību pēc jauniem ierobežojumiem ministrija pamato ar augsto alkohola patēriņu Latvijā.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) atzīmējis, ka Latvija ir viena no dažām valstīm Eiropā, kur pēdējos desmit gados alkohola patēriņš ir pieaudzis. Lai gan pēdējos divos gados vērojams neliels samazinājums, patēriņš joprojām ir augsts.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dati liecina, ka Latvijā organizācijas valstu vidū alkoholu lieto visvairāk. SPKC uzsvēra, ka tas rada būtiskas problēmas sabiedrības veselībai.

Līdz ar stingrāku tirdzniecības laika ierobežojumu, ministrija rosina arī citas izmaiņas, piemēram, aizliegt alkoholisko dzērienu cenu un atlaižu reklāmas un aizliegt alkohola iekļaušanu tādos akciju piedāvājumos kā "divi par viena cenu".

Tāpat rosināts aizliegt lietot alkoholu pie azartspēļu automātiem. Savukārt alkohola tirdzniecības vietās rosināts izvietot brīdinājumus, ka dzērienu lietošana negatīvi ietekmē veselību un nepilngadīgie tos lietot nedrīkst.

Pašlaik VM grozījumus likumā nodevusi publiskajai apspriešanai. Pēc tam par tiem būs jālemj valdībai un Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē